gps datalogger jako wskaźnik wysokości, prędkości i przyspie

Aparatura pokładowa, układy pomiarowe i wykonawcze.
Gość

gps datalogger jako wskaźnik wysokości, prędkości i przyspie

Post autor: Gość »

czy ktoś używał takiego gps-a w rakiecie??? Ceny na allegro zaczynają być już przystępne.
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Może by to i zagadało, ale mam pewne obawy co do tego, ze jest to za wolne w działaniu urządzenie, jak na lot w rakiecie. Chociaż w czasie opadania na spadochronie....
Gość

praktyczny odczyt z gps to 3 x na sek. to chyba wystarczy. Przy 11 - 12 satelitach dpop spada do 1,5 hpop to samo, więc odczyt powinien być w miarę dokładny.

Jeżeli ktoś na forum ma takiego gps-a mógłby go wsadzić do sprawdzonej rakiety i można to przetestować. Jeżeli by się sprawdził mamy tani system do pomiarów parametrów lotu.
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Nie wiem jak dataloggery, ale mój GPS aż taki szybki nie jest :) Masz rację, trzeba by to po prostu sprawdzić.
Gość

mam zwykłego gps-a mavbie 375 i program na pda gpstuner. Jest tam możliwość ustawienia dźwięku przy odczycie pozycji. przy 3-4 satelitach dzwięk słychać co sekundę, przy większej liczbie jest od 3 do 5.
Bullet
PROFI

Post autor: Bullet »

Rok później - nowe możliwości.

Spotkał się już ktoś może z tym urządzeniem ?
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Bullet
PROFI

Post autor: Bullet »

Zapomniałem o linku do urządzenia :)

http://www.allegro.pl/item716047218_wys ... ogger.html
Awatar użytkownika
andżej
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: andżej »

Witam

Szczególnie podoba mi się druga propozycja, ma baterię i może pracować niezależnie. Niestety takie odbiorniki które potrafią jeszcze wysyłać SMSy kosztują w Polsce 550zł a były by pomocne w odnalezieniu modelu. Cena 99zł jest do przełknięcia i może jak się zdecyduję to zrobię test w rakiecie i zdam relację. Obawiam się jednak że pomiar prędkości GPSem jest ograniczony.

Pozdr
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Jeśli zapisuje tak jak jest podane, czyli co sekundę, to już jest coś. Fakt, lot silnikowy będzie się opierał raptem na 1-4 pomiarów, ale potem model zwalnia. Oczywiście potem, w trakcie opadania na spadochronie to powinna już być ładna trasa. Możliwość wrysowania trasy wysokościowej w google earth była by niezłym bajerem.
ODPOWIEDZ