.

czyli zaczynamy zabawę!
Gandziorz
**

Post autor: Gandziorz »

Zanim mnie ktoś zacznie gnać że odkopuje temat czy coś to przepraszam ale dam opis jak ja to robię.

Na początku przygotuj sobie piankę montażową, kartkę papieru, klej.

1. Zwiń papier w postaci stożka tak aby do stożka wchodził bez problemu korpus rakiety.

Dlaczego tak? Bo jak będziemy wycinać stożek z pianki, musimy pamiętać żeby było wejście do korpusu.

2. Jak już ustawiliśmy to ładnie zaklejamy, tak aby górna część była w miarę szczelna (ale tutaj uwaga: szczelinka mała musi być, pianka rośnie i mogłaby nam rozsadzić stożek z papieru).

3. Do środka psikamy piankę montażową i zostawiamy w pozycji pionowej odwróconej do drugiego dnia.

4. Na drugi dzień rozwijamy papier, i wycinamy tak aby elegancko przyległ do korpusu. Ja tutaj zaznaczam że przy większych rakietkach nie robię na styk, ale zostawiam ok. 2mm różnicy aby na głowicę nałożyć jeszcze gips w celu usunięcia porowatości pianki i eleganckiego wyszlifowania (nast. maluję sprayem).

5. Wyginamy drucik w kształcie litery U i wkładamy na koniec stożka, po środku tam gdzie wchodzi w korpus.

Niestety nie mam zdjęć wszystkich etapów, ale cześć jest dostępna w mojej galerii.

http://picasaweb.google.pl/jasnawizja/P ... etySirius#

Niedługo dodam zdjęcia "gipsowanie" stożka, i stożek po malowaniu.
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Zamiast gipsu to lepiej zostawić trochę mniej miejsca i pokryć głowicę szpachlą poliestrową. Wytrzymalsze, lżejsze i dobrze się szlifuje. Gips jest kruchy.
Gandziorz
**

Post autor: Gandziorz »

Uwzględnię to. Na razie wydaje się duża przerwa, na całość i tak idzie tylko odrobiny gipsy, zawsze więcej idzie na dole żeby wygładzić papier ściernym do równego.

Wgrałem kolejne zdjęcia, jeszcze zdjęcia z szlifowania będę musiał zrobić.
Gość

Post autor: Gość »

Jak zrobić, żeby głowica w kontakcie z ziemią eksplodowała?

<span style="color: red">chyba mamy tutaj kandydata na banana krmt</span>
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: KSard »

Nawet nie myśl o tym :!:
Awatar użytkownika
PINOT
PROFI

Post autor: PINOT »

Najpierw pokombinuj jak byc pewnym, aby nie spadła ci na łeb
Gość

Post autor: Gość »

co znaczy " banan krmt " ? A tak wogóle to tylko żartowałem.
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Ban, zmieniony żartobliwie na banana. Twój żart jest z gatunku ciężkich. Modelarstwo rakietowe to nie zbrojenia. Robiąc takie eksperymenty stajesz się niebezpieczny dla innych, siebie i dla Nas.

Słowem: o mało nie wyleciałeś z forum. Skonkretyzuj swoje zainteresowania: jeśli interesuje Cię modelarstwo połączone ze świadomością dbania o bezpieczeństwo - to witamy, jeśli chcesz przyszpanować konstruując bazooki, to spadaj.
milimetr65
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: milimetr65 »

Pochwalam stanowczość Jakińjowca o osobiście mówie stanowcze NIE nawet dla żatów na ten temat . Jesteśmy dorośli dorabiamy sie razem i powoli dochodząc do czegoś a tu dureń takie pytanie zadaje i właśnie dotarliśmy do tego że internet nie ma granic tylko szkoda że w GŁUPOCIE
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

I niniejszym proponuję zakończyć męczenie Sierściucha. Czas pokaże, co wybrał.:)
ODPOWIEDZ