Wzięliśmy udział w warsztatach (ja i dwóch moich synów), zbudowaliśmy model rakiety zakupiony przy wejściu. Rakieta nazwana Kosmiczny Herman poleciała pięknie, udany odzysk, jedynie statecznik się ułamał przy lądowaniu. Strasznie nam się podobało i chcemy rozbudować rakietę o elektronikę pomiarową (przeciążenia, ciśnienie, temperatura). Mamy już pomysł jak to zrobić, będziemy się z synem bawić, natomiast mam kilka pytań o rakietę którą zakupiliśmy:
1. Rakieta nazywała się Perun, kosztowała trochę ponad 100zł, to była ta średnia z trzech do wyboru. Szukam jej w internecie, ale nie mogę znaleźć. Niestety wyrzuciliśmy opakowanie

2. Do rakiety były do wyboru 2 silniki, słabszy (chyba klasy D) i mocniejszy (chyba klasy E), jeśli dobrze pamiętam. Gdzie takie silniki można kupić?
3. Jak wysoko mogła polecieć ta nasza rakieta (Perun + silnik E)? Miałem wrażenie, że poszła wyżej niż większość startujących z L1.
Pytanie o wysokość jest o tyle istotne, że nie wiem czy mogę ją bezpiecznie puszczać w okolicach domu. Mamy mnóstwo pustego terenu (łąki/pola) w okolicy domu więc miejsce jest. Ale jesteśmy też w obszarze
... i do tego na granicy CTR lotniska (dosłownie 100m od CTR), ale możemy się odsunąć.EP TMA EPKK A
Min: 2300ft AMSL (701m), Max: 3500ft AMSL (1067m)
Rejon kontrolowany lotniska Kraków-Balice - Sektor A
Źródło: AIP ENR 2.1.1, MIL-AIP ENR 2.1.1
Nasza wysokość to 430m n.p.m. więc zostaje nam jedynie 270m do granicy TMA. Na oko nasza rakieta na festiwalu poleciała wyżej, no ale to na oko laika.
Z góry dzięki za pomoc w znalezieniu odpowiedzi na to pytania.