Rakiety z warsztatów na Meteor 2025

Polskie Towarzystwo Rakietowe - wstąp i legalnie odpalaj Rakiety Dużej Mocy
witek.s
Nowy

Rakiety z warsztatów na Meteor 2025

Post autor: witek.s »

Cześć, byliśmy w tym roku po raz pierwszy na Festiwalu Meteora. Super pokazy, gratulacje dla organizatorów.
Wzięliśmy udział w warsztatach (ja i dwóch moich synów), zbudowaliśmy model rakiety zakupiony przy wejściu. Rakieta nazwana Kosmiczny Herman poleciała pięknie, udany odzysk, jedynie statecznik się ułamał przy lądowaniu. Strasznie nam się podobało i chcemy rozbudować rakietę o elektronikę pomiarową (przeciążenia, ciśnienie, temperatura). Mamy już pomysł jak to zrobić, będziemy się z synem bawić, natomiast mam kilka pytań o rakietę którą zakupiliśmy:

1. Rakieta nazywała się Perun, kosztowała trochę ponad 100zł, to była ta średnia z trzech do wyboru. Szukam jej w internecie, ale nie mogę znaleźć. Niestety wyrzuciliśmy opakowanie :( Jak się ta rakieta nazywa w ogólnej sprzedaży? Jaka jest jej waga?

2. Do rakiety były do wyboru 2 silniki, słabszy (chyba klasy D) i mocniejszy (chyba klasy E), jeśli dobrze pamiętam. Gdzie takie silniki można kupić?

3. Jak wysoko mogła polecieć ta nasza rakieta (Perun + silnik E)? Miałem wrażenie, że poszła wyżej niż większość startujących z L1.

Pytanie o wysokość jest o tyle istotne, że nie wiem czy mogę ją bezpiecznie puszczać w okolicach domu. Mamy mnóstwo pustego terenu (łąki/pola) w okolicy domu więc miejsce jest. Ale jesteśmy też w obszarze
EP TMA EPKK A
Min: 2300ft AMSL (701m), Max: 3500ft AMSL (1067m)
Rejon kontrolowany lotniska Kraków-Balice - Sektor A
Źródło: AIP ENR 2.1.1, MIL-AIP ENR 2.1.1
... i do tego na granicy CTR lotniska (dosłownie 100m od CTR), ale możemy się odsunąć.
Nasza wysokość to 430m n.p.m. więc zostaje nam jedynie 270m do granicy TMA. Na oko nasza rakieta na festiwalu poleciała wyżej, no ale to na oko laika.

Z góry dzięki za pomoc w znalezieniu odpowiedzi na to pytania.
stansz

Re: Rakiety z warsztatów na Meteor 2025

Post autor: stansz »

Witam .
Proszę poszukać na internecie.
Ja znalazłem taką stronę: https://profimodel.cz/pl/
i trzeba dalej szukać w sklepach modelarskich.

Zbyszek
inżynier STEM Białystok
Zbych Staniszewski
wbielak
Nowy

Post autor: wbielak »

witek.s pisze: poniedziałek, 8 wrz 2025, 13:08 Cześć, byliśmy w tym roku po raz pierwszy na Festiwalu Meteora. Super pokazy, gratulacje dla organizatorów.
Wzięliśmy udział w warsztatach (ja i dwóch moich synów), zbudowaliśmy model rakiety zakupiony przy wejściu.

[...]

Z góry dzięki za pomoc w znalezieniu odpowiedzi na to pytania.
Hej,

jestem w bardzo podobnej sytuacji ;)
Też wpadliśmy przypadkiem i też po uszy.

Ja po już nastu godzinach oglądania i czytania w tym starych książek doszedłem do wniosku że:
1 Ja sobie od razu dokupiłem dwa zapasowe silniki E ale ich miejsce chwilowo jest w szufladzie z pochłaniaczem wilgoci gdyż...
2 Trzeba zrobić krok w tył i zbudować coś małego na silniki B/C żeby eksperymentować bezpieczniej (lżejsza rakieta == mniejszy problem w razie niezadziałania odzysku itd ), taniej i prościej (wybór padł na silniczki klimy 18mm które można po prostu kupić przez internet)
3 Rozłożyłem częściowo rakietę i poważyłem wszystkie elementy. Potem danymi nakarmiłem OpenRocket i mam wszystko co mi potrzebne. Nie rozbierałem pierścieni centrujących ale ich masa po prostu sumuje się z masa tuby.
To wyliczenia OR skłoniły mnie do założenia że chcę na początek budować coś słabszego i mniejszego.
4 Z młodym budujemy "profesjonalne i poważne" urządzenie startowe. Młody ma 7 lat i bardzo chce ale nie bardzo może coś kleić równo więc teraz składamy sobie odpalarkę którą niby można kupić za 50zł ale ta będzie ladna (z dokładnością do siedmiolatka) z zestawem przełączników do procedury startowej itd.

BTW mieszkamy raczej po sąsiedzku (ja w Rudawie) jak żadnemu z nas się zapał nomen omen nie wypali to mozna się spotkać i coś grzebać razem. Mam motywację żeby po raz 863 w tym roku naprawić drukarkę 3D i dostęp do lasera co2

Pozdrowienia i powodzenia.
A gdyby ktoś jednak znalazł dokumentację do projektów warsztatowych (u mnie Tytan) to bym bardzo chętnie zweryfikował swoje pomiary i symulacje
Awatar użytkownika
sct
Nowy

Post autor: sct »

Poniżej wrzucam dane rakiet warsztatowych jakie były na FM 2025

🚀 Patriot
Długość: 720 mm
Średnica: 52 mm
Masa: 220 g
Stabilność: min. 1,5 cala
Klasa silnika: D, E (24 mm) / F (29 mm)