Hamownia do 1kN

urządzenia naziemne
Suchareq
**

Hamownia do 1kN

Post autor: Suchareq »

Cześć!
Do Meteora został już tylko miesiąc, dlatego trzeba się wziąć za rakiety :wink:
W tym roku chciałbym podejść do licencji RDM 2, więc potrzebowałbym do niej wystarczająco mocnego silnika. Postanowiłem więc zacząć od hamowni na której będę testował przyszłe konstrukcje. Założenia:
- powinna wytrzymać 100kg ciągu (1000N)
- nie może mieć wysokich szumów w odczytach (zawiodłem się na układzie HX711)
- powinna być tania i prosta

W jeden wieczór zaprojektowałem stelaż hamowni, oraz znalazłem w internecie potrzebne elementy.
Cała hamownia v6.png
Cała hamownia v6.png (146.08 KiB) Przejrzano 193 razy
Wg projektu hamownia służy do testów dyszą w górę, dlatego nie ma potrzeby specjalnego montażu jej do podłoża.

Zacząłem od zakupu w lokalnej hurtowni profilów stalowych 40x40x2. 4,3m długości wyniosło mnie 40zł z docięciem na wymiar 13 elementów, które następnie pospawałem spawarką elektrodową:
20240728_165638.jpg
20240728_165638.jpg (183.77 KiB) Przejrzano 193 razy
Podczas spawania zostawiłem jeden element do którego zamontowałem później belkę tensometryczną, gdyż nie znałem jej wymiarów. Gdy odebrałem belkę zmierzyłem ją i nawierciłem otwory montażowe w profilu montażowym belki, a następnie go przyspawałem.
20240802_152633-min.png
20240802_152633-min.png (1.32 MiB) Przejrzano 193 razy
Belkę tensometryczną wybrałem ze sklepu Kamami, kosztowała tylko 67zł! Niestety belka nie jest już dostępna: https://kamami.pl/wycofane-z-oferty/560 ... 00-kg.html

Wzmacniacz do belki polecił mi kolega DigiRajder, jest to moduł firmy Adafruit z układem NAU7802. Według specyfikacji pozwala na odczyty z prędkością 320 SPS, oraz posiada niski szum, który w mojej opinii nie wpływa w ogóle na pomiary. Moduł zakupiłem na stronie Botland: https://botland.com.pl/czujniki-nacisku ... -4538.html.
"Mózgiem" hamowni jest płytka Arduino UNO z kartą uSD, lecz zastąpię niedługo ją układem ESP32, ponieważ Arduino pozwala mi na pomiar z maksymalną częstotliwością 29 Hz, ponieważ przez zapis na kartę uSD ATMega nie wyrabia. Zapis odbywa się jak ww. wspomniano na kartę uSD, ale oprócz tego dla zwiększenia redundancji dane lecą do portu szeregowego, w razie awarii karty (rozłączenie przez wibracje, błąd zapisu pliku...).

Na dniach będę kalibrował hamownię, a za dwa tygodnie planuję przetestować na niej mój silnik J560, który opiszę w innym wątku :D
Awatar użytkownika
Bdabrowski

Re: Hamownia do 1kN

Post autor: Bdabrowski »

Bardzo fajna hamownia, super robota :D
Z rzeczy które bym polecił to dorobienie porządnej osłony belki tak aby iskry na nią nie leciały. Dodatkowo polecam też pomalowanie jej mocną farbą antykorozyjną i naklejenie taśmy aluminiowej na elementy wystawione na działanie gazów wylotowych, u mnie po roku wszystkie elementy które nie były nierdzewne lub aluminiowe są do wymiany.
I took ballistics in school. Fascinating subject. Things go up, things go down.
ODPOWIEDZ