Pomoc z OpenRocket

Dyskusja na temat programów przydatnych w modelarstwie rakietowym (linki, ciekawe strony)
leszek2007
Nowy

Pomoc z OpenRocket

Post autor: leszek2007 »

witam, pobrałem program openrocket z oficjalnej strony ale niemogę go uruchomić.
co nacisnąć?
jakim programem?
liczę na pomoc
placydo
PROFI

Re: Pomoc z OpenRocket

Post autor: placydo »

tadeusz
PROFI

Post autor: tadeusz »

Po locie rakiety Świderek fi62x1600x1539g na LRE 20.11.2021 nabrałem podejrzeń,że OpenRocket nie liczy dobrze
stabilności.Lot silnikowy i trochę bezwładnościowego był prostoliniowy ale przed pułapem rakieta zaczęła kręcić
obszerną spiralę zanim zniknęła z oczu.Układ odzysku Quark nie zadziałał bo odłączona była jedna końcówka zapalnika
od pilota .Znależliśmy rakietę leżącą na wrzosach/GPS tracker/.Urwane były 2 z 3 stateczników
a reszta cała czyli lądowała pozimo.Końcowa stabilność wg OR wynosiła 0,46cal.Powinien być kret.
Czy ktoś jeszcze miał "przygodę" z OpenRocketem.
Awatar użytkownika
Bdabrowski

Post autor: Bdabrowski »

tadeusz pisze: poniedziałek, 27 maja 2024, 13:52 Po locie rakiety Świderek fi62x1600x1539g na LRE 20.11.2021 nabrałem podejrzeń,że OpenRocket nie liczy dobrze
stabilności.Lot silnikowy i trochę bezwładnościowego był prostoliniowy ale przed pułapem rakieta zaczęła kręcić
obszerną spiralę zanim zniknęła z oczu.
Czy ktoś jeszcze miał "przygodę" z OpenRocketem.

Stabilność liczyłeś w kalibrach czy w procentach? Przy dłuższych rakietach warto brać procenty, bo bardziej oddają to co się będzie działo. Dodatkowo mogło wystąpić sprzężenie obrotów wokół osi z pochyleniem
I took ballistics in school. Fascinating subject. Things go up, things go down.
ODPOWIEDZ