Topienie ksylitolu zamiast karmelizowania sacharozy.
Topienie ksylitolu zamiast karmelizowania sacharozy.
Mam taki pomysł żeby zamiast sacharozy użyć do paliwa ksylitolu który ma niską temperaturę topnienia i dzięki temu zrobić coś podobnego do karmelka ale bez karmelizowania (oczywiście jako utleniacz saletra potasowa). Ma to jakie kolwiek szanse powodzenia czy raczej dać sobie z tym spokój?
Re: Topienie ksylitolu zamiast karmelizowania sacharozy.
Znacznie bardziej popularnym rozwiązaniem jest sorbitol.
Re: Topienie ksylitolu zamiast karmelizowania sacharozy.
Paliwo na ksylitolu pali się niezwykle wolno a przy tym jest mocno higroskopijne. Moim zdaniem szkoda czasu
Rocket Dynamics - Komponenty do Twoich rakiet! Jeśli potrzebujesz spadochronu, części drukowanych w 3D lub ciętych laserowo napisz na: rakiety.rdx@gmail.com
Re: Topienie ksylitolu zamiast karmelizowania sacharozy.
Jak wyżej - sirbitol jest plastyczny prawie do samego końca stygnięcia więc łatwiej go formować, topi się w niższej temperaturze niż cukier, i w dodatku jest w arkuszu nakki czyli da się go przeliczyć i określić parametry pracy SR.