Jak obliczyć wymiary bloków paliwa

czyli zaczynamy zabawę!
Gość

Post autor: Gość »

Witam szanownych forumowiczów

Mam parę pytań

1. Czy opisywane w tym wątku rury NIBCO są rurami typu PN15 ?

2. Czy dobrze rozumuję projektując silnik (oparty na nibco) o następujących parametrach w arkuszu nakki:

Komora silnika

Średnica komory (wewn.) - 35mm

Długość komory (wewn.) - 304 mm

Ziarno paliwa

Średnica zewn. (początkowa) - 33 mm

Średnica kanału (pocz.) - 12 mm

Długość segmentu - 76 mm

Ilość segmentów - 4

Inhibitowane - pow. zew i koncówki

Masa paliwa - koło 400 g

Gdy ustawie zacisk początkowy na 150

Otrzymuję średnicę krytyczną ~10 mm i taką właśnie muszę dobrać podkładkę metalową o średnicy 10 mm

Kn max 413

Kn min 150

Kn avg 281

Czy taki silnik wytrzyma czy go raczej rozsadzi ?

Jak ustawie zacisk na 100

Otrzymuję średnicę krytyczną ~12 mm

Kn max 275

Kn min 100

Kn avg 188

I tutaj czegoś nie rozumiem jak osiągnąć średnicę krytyczną dyszy 12mm przy zacisku 150 i masie paliwa 400g z 4 segmentami ?Co ja tu robię źle ?
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

Zabezpieczenie powierzchni czołowych jest poważnym błędem, dlatego nawet jak użyjesz podkładki 12mm ustawiając zacisk początkowy na 100 to w połowie pracy silnika zacisk przekroczy 200 i silnik wybuchnie. Zaznacz w arkuszu tak aby inhibitowana była wyłącznie powierzchnia zewnętrzna, wówczas na zacisku początkowym 150 rura nibco 1,25 cala na pewno wytrzyma.

Średnicę krytyczną dobierasz dla otrzymania odpowiedniego zacisku początkowego, podczas spalania zacisk zmienia się i zadaniem projektanta jest utrzymać zacisk na możliwie jednolitym poziomie, wówczas zmiany ciśnienia będą najmniejsze. Silnik o przebiegu zacisku 100 - 270 nie ma sensu jeśli chcemy maksymalnie wykorzystać wytrzymałość korpusu.

Po co koledze 50kG ciągu :?: :D Szykujesz jakiś wielki model :?:

pzdr
Gość

Post autor: Gość »

Bardzo dziękuję robercik za odpowiedź.

Taki silnik nie jest mi potrzebny przytoczyłem go czysto teoretycznie, żeby lepiej zrozumieć arkusz Nakki. Teraz wszystko mi się zgadza.

Na razie zrobię coś mniejszego, w końcu jak należy, bo moje 2 poprzednie silniczki rozsadziło. Teraz już wiem dlaczego i gdzie tkwił błąd.

Dziękuje i pozdrawiam
ODPOWIEDZ