Nowe idzie! Nie miałem w prawadzie możliwości odwiedzenia Targów MSPO w Kielcach w tym roku, ale dostałem fantastyczne zdjęcie od wielbiciela PTR

Na zdjęciu nasz kolega Błażej Marciniak obok makiety 1:1 rakiety "Bursztyn", opracowywanej w ramach projektu statutowego ILot jako demonstrator technologii (Mauy, mam nadzieję że nie masz nic na przeciwko za umieszczenie tego zdjęcia
Zaawansowane prace ILot nad wysokostężonym H2O2, oraz pochodne projekty Wydziału Napędów Kosmicznych pozwalają sądzić, że w niedalekiej przyszłości powstanie skuteczny napęd hybrydowy dużej mocy na miarę sukcesów norweskiego NAMO.
Na stoisku ILot nie było niestety tablicy informacyjnej z parametrami rakiety. Mam nadzieję, że dowiemy się czegoś więcej na organizowaniej przez ILot konferencji
IX International Scientific Conference „Development Trends in Space Propulsion Systems”, która odbędzie się 07-08 października w Warszawie.
Mimo napiętych terminów, PTR zamierza przedstawić na tej konferencji aktualny polski rakietowy rekord wysokości 8 km rakiety eksperymentalnej K1X z kwietnia tego roku.
Zachęcam pasjonatów do udziału w tym wydarzeniu!
pzdr