Festiwal METEOR 2014

Polskie Towarzystwo Rakietowe - wstąp i legalnie odpalaj Rakiety Dużej Mocy
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Re: Festiwal METEOR 2014

Post autor: verex »

Adam, bardzo smutna wiadomość. Poligon w Toruniu był świetny.

Rafał ma niezły pomysł. Rozmawiałem już z Marcinem z Aero Space Camp Poland i mówi że nie ma problemu, aby zorganizować Festiwal Meteora na lotnisku w Pile. Z tego co widzę na mapie, to okrąg o promieniu 1,7 km (licząc mniej więcej od środka pasa) to wolna przestrzeń, więc teren jest idealny. Położenie jest podobne jak Torunia, z tym że bardziej na zachód ;).
Myślę, że nawet na 2 km pułapu dałoby radę śmignąć, o ile dostalibyśmy zgodę od PAŻP.
Oto co napisał Marcin:
Juz pchnąlem sprawe dalej. Jezeli mialoby to byc zwiazane z organizacja festiwalu to nawet lepiej poniewaz wtedy miasto mogloby byc chetniejsze do wspopracy. Musialbym otrzymac od PTR (ktorego jestem czlonkiem wspomagajacym) jakies bardziej oficjalne zapytanie, z ktorym bede mogl "uderzyc' do wladz miasta i/lub powiatu.

Tak więc myślę, że propozycja jest całkiem niezła i warta rozpatrzenia. A przy okazji wsparlibyśmy tym jakoś główny cel Aero Space Camp żeby zwrócić uwagę na budowę tam czegoś w stylu centrum kosmicznego ;).

Info o lotnisku: http://www.powiat.pila.pl/rozwoj-i-inwe ... sko-w-pile

Pzdr
Damian
Zapukaliśmy nieśmiało do bram kosmosu...
wrx

Post autor: wrx »

Witam, czy "coś" już wiadomo, odnośnie festiwalu?
„Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi” A. Einstein.
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Został wysłany list do starostwa powiatowego w Pile. Na razie czekam na odpowiedź.
Awatar użytkownika
sław
Modelarz FAI

Post autor: sław »

Dnia 27-28.09 odbędzie się tzw. "Tatry Cup" tzn. Puchar Świata w modelarstwie kosmicznym w Nowym Targu.
W przypadku braku alternatywy na FM może warto by było spróbować dogadać się z władzami miasta i aeroklubu regionalnego o zorganizowanie "podobnej" imprezy w tym samym czasie. A co tam rakiety to rakiety.
Adam
Supersonic PROFI

Post autor: Adam »

sław, dobry pomysł. Jeśli okaże się, że trzeba to spróbujemy tam. Dzięki!
Awatar użytkownika
ELZA
*

Post autor: ELZA »

Cześć,

Robert wspomniał o terenach kaszubskich, mysleliście może, aby zapytać o zgodę dzierżawcę starego wojskowego lotniska w Borsku (Wdzydze)?
Ono jest dzierżawione przez paralotniarzy: http://glideclubgdynia.pl/?sezon-2014,11
Okolica raczej przychylna lotom rakietowym pod względem zamieszkania, chociaż w pobliżu znacznej wielkości jezioro i Bory Tucholskie.

Pozdrawiam
Elka

PS temat mnie interesuje w tym roku, ponieważ młodzież wraz ze swoim kumplem z klasy zaczyna wykazywać chęć produkcji sprzętu latającego :)
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Na podstawie danych (jeszcze telefonicznych) mamy zgodę na zorganizowanie Festiwalu Meteora na terenie lotniska w Pile. Termin : ostatni weekend sierpnia.
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: verex »

Ekstra, już mi przez myśl przechodziły czarne scenariusze, że FM w tym roku nie będzie :D

Czekamy na więcej info, tj. pułapy, godziny i noclegi :)
Zapukaliśmy nieśmiało do bram kosmosu...
Adam
Supersonic PROFI

Post autor: Adam »

Witam!
Lepiej to wyjaśni Andrzej ale ja na szybko napiszę tylko, że mamy również zgodę aeroklubu. Festiwal Meteor 2014 odbędzie się zatem na terenie lotniska aeroklubu w Pile. Termin - 30-31.08.2014, godzina startu (oba dni) - 9.00. Pierwszy dzień do 18.00, drugi - do 15.00. Dopuszczalny pułap - 1500 metrów. Za dostęp do pomieszczeń aeroklubowych (toalety, sala a'la konferencyjna) trzeba będzie zapłacić ale będzie to kwota rzędu 500zł za całość i myślę, że PTR pokryje te koszty - porozmawiamy dziś z zarządem. Jakieś miejsca noclegowe są w budynkach aeroklubu ale dla wszystkich raczej nie starczy i nie wiem jeszcze dokładnie na jakich warunkach mogą być nam udostępnione.
Pozdrawiam!
tadeusz
PROFI

Post autor: tadeusz »

Witam!

Już najwyższy czas żebyśmy wiedzieli czy mamy zarezerwowane noclegi i gdzie albo czy mamy sobie rezerwować

sami.

Pozdrawiam.tadeusz
ODPOWIEDZ