Cześć
Na zaproszenie Centrum Kultury w Żaganiu przeprowadziłem warsztaty rakietowe dla młodzieży uczestniczącej w rajdzie "Kepleriada 2015". Uczestnikami rajdu byli uczniowie szkół z Żagania rywalizujący ze sobą w konkurencjach popularnonaukowych, wiedzy astronomicznej i naukach ścisłych. Oprócz tego szkoły zorganizowały wycieczki klas i wszyscy mogli pooglądać przywiezione ze Stargardu modele.
W rajdzie brało udział 38 uczniów w różnym wieku. Dodatkowym punktem były warsztaty rakietowe - każdy uczestnik dostał zestaw części do budowy modelu. Czasu było mało, ponieważ rajd trwał. Zestawy były tak pomyślane, aby użyć minimalną ilość kleju, a elementy kluczowe miały się trzymać nawet nie przyklejone.
Przy składaniu pomagali nauczyciele. Ja omawiałem kolejne kroki budowy i bardzo, bardzo pobieżnie zasady lotu. Wisienką na torcie były starty. Nie wszystkie udane niestety ( jak to w modelarstwie ) ale wszystkie rakiety wróciły w ręce uczestników i zostały na pamiątkę. Przekazałem też organizatorowi pamiątkowe dyplomy potwierdzające budowę i start pierwszego modelu rakiety.
Zainteresowanie uczniów było bardzo duże, pytań o parametry lotu modeli, szczegóły budowy modeli rakiet było bez liku. Każdy mógł wziąć do ręki model wykonany przez modelarzy ze Stargardu. Najmłodsi uczestnicy wycieczek mogli pościągać się z rozwiniętym spadochronem.
Impreza bardzo klimatyczna. Szkoda, że nie połączona z jakimś otwartym dla publiki festynem. Ale naprawdę niezwykła.
Wyścig popularnonaukowy - super pomysł!!! Gratulacje dla pana Jacka Patki i dyrekcji CK Żagań za kreatywność.
Poniżej link do fotorelacji na stronie organizatorów.
Kepleriada 2015
Impreza niszowa w małym mieście. Skromny charakter, klimat i miejsce super. - szkoda, że trudno im znaleźć sponsorów - bo jest w tym potencjał.
Rafał