Witam
Dziękuję wszystkim kolegom za słowa uznania

Cieszę się, że testy z napędem hybrydowym są pomyślnie realizowane i że silniczki hybrydowe będą mogły być już niebawem stosowane przez modelarzy RDM.
Co do samego lotu, to może podam tutaj kilka wartości czasowych zwiazanych z lotem BOS-1:
- napełnianie zbiornika o pojemności 250 cm3 zajęło 23 sekundy, ale zostało przedłużone do 35 sekund dla pewności,że zbiorniczek jest pełny.
- zapłon ładunku inicjującego trwał 1 sekundę
- czas pracy silnika zaplanowany był na 2 sekundy, ale na podstawie analizy filmu OSZ przyjąłem, ze trwał 2,5 sekund.
- całkowity czas dolotu na pułap 8,61 sekundy
- czas opadania na spadochronie wyniósł 42 sekundy.

- BOS-1_Diamenciki.jpg (610.06 KiB) Przejrzano 13665 razy
Początek pracy silnika - widoczne "diamenciki". (klatka z filmu nakręconego przez Romka). Klikając na fotkę, można zobaczyć płomień z silnika
Dla przypomnienia dodam, iż paliwem była celuloza (rurka papierowa).
- Zużycie paliwa 15,5 g
- Zużycie utleniacza 155 g
Współczynnik O:F = 10
Szkoda, że silnik daje mało dymu
Masa startowa BOS-1 wyniosła 2,3 kg - trochę dużo jak na silnik tej klasy.
Wysokość lotu nie została jednoznacznie zmierzona, natomiast symulacja wskazuje, że mogło to być 517 metrów.
W takim wypadku model musiałby dolecieć do tego pułapu w ciągu 10,9 sekundy, a w rzeczywistości ten czas wyniósł 8,61 sekundy.
A więc oszacować można z dużym przybliżeniem, że rakieta była na wysokości około 400 metrów.

- widok1.jpg (167.33 KiB) Przejrzano 13664 razy
Przy okazji chciałbym podziękować Paulowi, bowiem wykorzystałem jego korpus silnika do zbudowania mojej hybrydy oraz Kacprowi za wykonanie podzespołów, czyli grodzi z rozpylaczem i odpowietrznika.
Co prawda silnik ten przeznaczony jest do lotu Hipersonala z moim paliwem wysokoenergetycznym, ale dostałem zgodę na przeróbkę
Jeśli Paul się zgodzi, to może Hipersonal-B poleci własnie na silniku hybrydowym, tylko trzeba będzie wykonać otwór w korpusie na odpowietrzenie.
Hipersonal-B jest już w Polsce - u mnie w domu!
Czekamy na Festiwal Meteora na jego uruchomienie.
A tak się prezentuje:

- Hipersonal-B.jpg (600.38 KiB) Przejrzano 13662 razy
Więcej na temat tej rakiety napiszę w odrębnym wątku.