Myślę, że to doskonały pomysł. Frekwencja może być większa niż na walnymrobercik pisze: Cześć
... Spróbujemy nadać transmisję na żywo poprzez stronę PTR w zakładce "PTR na żywo"
pzdr
Silniki hybrydowe by Pomorze
Re: Silniki hybrydowe by Pomorze
Free Your Mind
no to ja znów chętnie dołączę jeżeli w podobnych godzinach jak ostatniorobercik pisze:w sobotę kolejny test o ile pogoda pozwoli
Sebastian
- robercik
- Supersonic PROFI
- Kontakt:
Cześć
Jeśli chodzi o miejsce prób, usunięta została warstwa czarnej ziemi przed bunkrem, w związku z czym test powinien być bardziej przyjazny dla otoczenia
.
Silnik po przeglądzie został załadowany nowym ziarnem. Poprzednie ziarno uległo uszkodzeniu w części środkowej i w części bliżej dyszy - pękło radialnie rozdzielając się na trzy mniejsze ziarna. Na zdjęciu poniżej wypalone czoło ziarna powstałe w wyniku pęknięcia.

Prawdopodobnie momenty pęknięcia ziarna objawiły się pikami na wykresie ciągu. Przy większej ilości N2O doszłoby do przepalenia się korpusu silnika.
Analiza uszkodzeń wymusiła wykonanie nowego ziarna paliwa. Zmieniony został sposób i materiał zbrojenia dla parafiny. Port (kanał) w nowym ziarnie został powiększony z 30 do 50 mm co oznacza rozwinięcie powierzchni spalania o 66%. Zdecydowaliśmy nie zwiększać ilości utleniacza, ani nie zmieniać innych parametrów silnika. Test drugi ma odpowiedzieć na pytanie, w jakim stopniu zwiększona powierzchnia spalania wpłynie na stosunek paliwo/utleniacz oraz na osiągi konstrukcji.
pzdr
Postaramy się nadać transmisję między 11 - 12.rawsock pisze:no to ja znów chętnie dołączę jeżeli w podobnych godzinach jak ostatnio
Jeśli chodzi o miejsce prób, usunięta została warstwa czarnej ziemi przed bunkrem, w związku z czym test powinien być bardziej przyjazny dla otoczenia
Silnik po przeglądzie został załadowany nowym ziarnem. Poprzednie ziarno uległo uszkodzeniu w części środkowej i w części bliżej dyszy - pękło radialnie rozdzielając się na trzy mniejsze ziarna. Na zdjęciu poniżej wypalone czoło ziarna powstałe w wyniku pęknięcia.

Prawdopodobnie momenty pęknięcia ziarna objawiły się pikami na wykresie ciągu. Przy większej ilości N2O doszłoby do przepalenia się korpusu silnika.
Analiza uszkodzeń wymusiła wykonanie nowego ziarna paliwa. Zmieniony został sposób i materiał zbrojenia dla parafiny. Port (kanał) w nowym ziarnie został powiększony z 30 do 50 mm co oznacza rozwinięcie powierzchni spalania o 66%. Zdecydowaliśmy nie zwiększać ilości utleniacza, ani nie zmieniać innych parametrów silnika. Test drugi ma odpowiedzieć na pytanie, w jakim stopniu zwiększona powierzchnia spalania wpłynie na stosunek paliwo/utleniacz oraz na osiągi konstrukcji.
pzdr
- jaskiniowiec
- Administrator
- Kontakt:
A nie lepszy byłby finocyl lub gwiazdowy kanał? Zwiększenie średnicy kanału zwiększa powierzchnie spalania, ale jednocześnie może pogorszyć warunki mieszania się gazów. Część N2O może niejako "nie zdąrzyć" spotkać się z powierzchnią. Lepszym rozwiązaniem było by tez wydłuży.c ładunek paliwa, ale z wiadomych względów to pomysł mało realny. To oczywiście symulacja myślowa, czas pokaże jak będzie.
Jak tam przygotowania? Będzie juro odliczanie do testu?
Trzeba by zrobić na forum oraz na stronie PTR jakiś baner z informacją i odliczaniem do zapłonu oraz linkiem do streamu. Myślę, że w przyszłości będziemy częściej coś puszczać na żywo więc takie coś ułatwiło by sprawę i na pewno przyciągnęło więcej widzów (Placydo, robota dla Ciebie
).
Trzeba by zrobić na forum oraz na stronie PTR jakiś baner z informacją i odliczaniem do zapłonu oraz linkiem do streamu. Myślę, że w przyszłości będziemy częściej coś puszczać na żywo więc takie coś ułatwiło by sprawę i na pewno przyciągnęło więcej widzów (Placydo, robota dla Ciebie
Uwaga!
Transmisja na żywo z testów silnika hybrydowego do zobaczenia tutaj:
http://rakiety.org.pl/index.php?option= ... Itemid=149
Transmisja na żywo z testów silnika hybrydowego do zobaczenia tutaj:
http://rakiety.org.pl/index.php?option= ... Itemid=149
Zajmuję się forum tylko od strony technicznej
Gratuluję!
)
Prosimy nie dzwonić do Roberta!!
To ja poczekam na relację text-video bo zapowiedź poszła 10:57 o 11:10 już pojawiły się gratulacje na forum a ja mimo, że online, odszedłem na chwilę od kompa.
Taka mała sugestia, aby informacja o rozpoczęciu relacji stream mogła się pojawić chociaż z 15 minutowym wyprzedzeniem.
Kilka dni temu została rzucona orientacyjna pora ale trudno siedzieć non stop wyczekując.
z niecierpliwością czekam na filmy i wnioski ekipy testującej
pozdrawiam
Przemo
Taka mała sugestia, aby informacja o rozpoczęciu relacji stream mogła się pojawić chociaż z 15 minutowym wyprzedzeniem.
Kilka dni temu została rzucona orientacyjna pora ale trudno siedzieć non stop wyczekując.
z niecierpliwością czekam na filmy i wnioski ekipy testującej
pozdrawiam
Przemo
Dla tych, którzy przegapili:
http://www.ustream.tv/recorded/29325251
Zapętliłem też materiał. Tak więc Stream PTR będzie nadawał 24/7
http://www.ustream.tv/recorded/29325251
Zapętliłem też materiał. Tak więc Stream PTR będzie nadawał 24/7