Saturn V

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Re: Saturn V

Post autor: verex »

Ciekawie się zapowiada. Jak tam postęp?
Możesz dać więcej zdjęć? ;)
Zapukaliśmy nieśmiało do bram kosmosu...
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Post autor: Tofifi »

Prace posuwają stosunkowo powoli, ale grunt że do przodu :cool:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wstawiam fotki złożonych wręg tuż przed sklejeniem, oryginał był 3 stopniówką, ja postawiam na 1 stopień.

Wręgi złożone pokazują kawałek 2 i 3 stopnia, ostatnia talia u góry to adapter lądownika księżycowo, wyżej będzie jeszcze moduł serwisowy oraz kapsuła Apollo i rakieta ratunkowa.
Puste przestrzenie pomiędzy wręgami wypełnię pianka montażową, która ma na celu usztywnić całość i utrudnić pękanie dość cienkich pierścieni.

Moje pytania do Was:
:idea: Czy wypełnienie ostatniej talii u góry (adapter lądownika) ołowiem może blokować sygnał z GPSa, zaburzać pracę UWS-a Jaskiniowca?

:idea: Próbowałem symulować dodanie kolejnych stateczników - jakie było moje zdziwienie, że gdy damy za małe, lub za mało stateczników to rakieta robi się jeszcze bardziej niestabilna niż przed przedtem - nie chodzi o ich wagę, oraz położenie, dodatkowe lotki są równolegle do oryginalnych, tylke że sa mniejsze. - To błąd w algorytmie programu czy coś w tym jesT? :roll:
Awatar użytkownika
yarco
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec
Kontakt:

Post autor: yarco »

Misterna robota niezła stolarka ci wyszła. A pianka to chyba nie będzie potrzebna, po sklejeniu tego puzzle sztywność będzie jak cholera. W całości zrobi niezłe wrażenie prawie jak na załączonym obrazku.

Obrazek
"Niebo jest czarne a Ziemia Niebieska"

Awatar użytkownika
PIOTR
PROFI

Post autor: PIOTR »

gdyby zrobić przezroczyste poszycie .... taki szkoleniowy model :)
to the open space
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

HYm dobra myśl, ale ie tym razme :grin:
Kto wie, może pokuszę się następnym razem o wykonanie właśnie takiej dzidy z plexi, gdzie widać jak wygląda rakieta od środka - świetny przyrząd do pokazania sposobu mocowania i układu wręg :grin:
Awatar użytkownika
APOLLO
**

Post autor: APOLLO »

i jak tam prace z tą torpedą ? jakieś nowe zdjęcia ?
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

Cześć
Tofifi pisze:Prace posuwają stosunkowo powoli, ale grunt że do przodu :cool:
Czy wypełnienie ostatniej talii u góry (adapter lądownika) ołowiem może blokować sygnał z GPSa, zaburzać pracę UWS-a Jaskiniowca?

:idea: Próbowałem symulować dodanie kolejnych stateczników - jakie było moje zdziwienie, że gdy damy za małe, lub za mało stateczników to rakieta robi się jeszcze bardziej niestabilna niż przed przedtem - nie chodzi o ich wagę, oraz położenie, dodatkowe lotki są równolegle do oryginalnych, tylke że sa mniejsze. - To błąd w algorytmie programu czy coś w tym jesT? :roll:

Szkielet modelu wyglądą super :cool: . Osobiście wybrałbym jednak model redukcyjny - bez dodatkowego usterzenia. Nie dziw się gdy program daje dziwne wyniki przy niestandardowej liczbie stareczników. Lepiej wg. mnie odpowiednio wyważyć model niż dokładać dodatkowe elementy.

pzdr
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Prace chwilowo wstrzymane przede mną pracowity miesiąc, zaraz potem biorę się ostro do pracy nad nim.

Robert ja również chciałbym możliwie dodatkowe go odwzorować, dodatkowe stateczniki go szpecą.
Niestety, w przypadku tego modelu stateczność wygląda tragicznie nawet -0,6 kalibra :sad:, szkielet wydaje się być masywny ale ciągle jest za lekki - nie bardzo wiem co zrobić, wstępnie mi wyszło, że muszę dać 2-3kg balastu aby zbliżyć się do 0,5kalibra....

Staję przed poważnym problemem odnośnie silnika - na początku chciałem zastosować silnik podobny do tego jak w k1x :D. Ale dalej się nad tym głowię.

Sytuacja wygląda tak: model będzie ważył mniej więcej 8-9kg bez silnika.
Ciężki więc żeby stabilnie wystartował trzeba dać spory silnik - spory silnik to spora masa na tyle.
Długi silnik będzie wypadał lepiej niż krótki....

Macie jakiś pomysł jak to rozwiązać?
Ja wymyśliłem, że stateczniki będą wykonane z plexi i malowane tak aby dały kształt oryginałom, część nie pomalowana będzie mniej widoczna i będzie miała za zadanie powiększyć ich powierzchnię.
Ale to jest dość mały zysk....
Awatar użytkownika
APOLLO
**

Post autor: APOLLO »

W takiej sytuacji w rachubę wchodzi chyba jedynie stabilizacja żyroskopowa, w jakieś książce widziałem dosyć proste rozwiązanie ze stabilizacją żyroskopem. Tylko nie pamiętam gdzie to było, poszukam jak znajdę to wrzucę na forum.
Awatar użytkownika
PIOTR
PROFI

Post autor: PIOTR »

Jestem ciekawy tej stabilizacji
to the open space
ODPOWIEDZ