Wpadłem ostatnio na pomysł skonstruowania rakiety na silniku ROS-40 (ponieważ były i są tanie
Zestawienie części rakiety, materiału z czego jest ona wykonana oraz ważnych czynności:
Kadłub: zwinięta 2-3 warstwowa rura kartonowa klejona szkłem wodnym długości 35-45 cm
Stateczniki: sztuk 3 wykonane ze sklejki "cytrynówki" (sklejka ze skrzynek po cytrusach)
Głowica: toczona z drewna sosnowego o długości 10 cm i wadze 78g (nie jest ona jak na razie toczona w środku, lecz postaram się zmniejszyć jej masę do <20g.)
Silnik: Ros-40 z dyszą rozwierconą do 5mm i zaślepionymi bocznymi dyszami Poxiliną, a na Poxilinę warstwa cyny lutowniczej 1mm
Spadochron: w egzemplarzu numer 1 zwykły spadochron z folii do szklarni o śr. 40cm. W egzemplarzu numer 2 waham się między taśmą hamującą a spadochronem typu latające skrzydło.
System wyrzucania spadochronu: 1g prochu bezdymnego ze ślepaków odpalany z opóźniacza od silnika. Ładunek prochowy znajdzie się w mocnej papierowej rurce o grubości 3mm. Gazy popchną swego rodzaju tłok o długości ok 10cm.
Linki: zwykła dratwa.
Amortyzator(guma): guma do bielizny(firanek?) o szerokości 5mm
Sprzęt pokładowy: Jak na razie nie planuję. Ale w kolejnych egzemplarzach numer 3 i 4 powinny się znaleźć kamera oraz altimetr.
Inne bajery: byś może mała świeca dymna 10 g z mieszanką B&T która będzie kreśliła białą smugę w czasie spadania rakiety
Malowanie: Czerwony lakier w spreju kładziony na oszlifowaną rurę papierową.
Impregnacja: Nitrocellon kładziony cienką warstwą po malowaniu oraz kolejną warstwą po przymocowaniu stateczników.
Mocowanie stateczników: klej AK20/ klej na gorąco.
Jak na razie nie jestem pewien ostatecznych wymiarów i wagi więc dane podaję orientacyjnie:
Średnica:
wewnętrzna:34mm
zewnętrzna:36mm
Długość: 10-13 kalibrów rakiety
Waga: ok. 200-300g
W miarę postępów prac będę wszystko ładnie uzupełniał i dodawał zdjęcia.
Pozdrawiam!