Ja tu się o i nic spierać nie chcę i nie muszę. Tylko moim zdaniem może zamiast myśleć o masie do wykonania, spojrzeć na materiały dostępne. i ich parametry.
Nic nie mam do rakiet mniejszej wagi, ale bez przesady, 1,5m dzida, z spadochronem, elektroniką wręgami itp. z aluminiwum korpusie nie ma prawa się w takiej zmieścić.
Ja po prostu lubię realnie patrzeć na to co można osiągnąć, a nie to co by się planowało.
http://www.kbhakord.pl/pl/kalkulator_mas/
Zakładając,że użyjesz rury grubości 1mm to już masz, 700-800gram z samego korpusu.
Oczywiście takielarzu nie użyjesz
przy 1,5mm - czyli realnej do znalezienia to masa wyniesie kilogram,
przy 2mm masz 1,5kg mniej więcej.
Rozumiem, że spadochron elektronikę i głowicę oraz stateczniki zrobisz z powietrza...
A jak sam pewnie widziałeś stateczniki w technologii wykonania jak w K1X są ciężkawe.
(wszystkie wyniki podałem pi razy drzwi zakładając długość 1,5m rury, fi 50mm)
Blizzard by Artur
- ArturroKRK
- Podniebny Filmowiec

Re: Blizzard by Artur
Biorąc pod uwagę że podałem wagę rakiety 1000g ( bez silnika) a silnik jest przedłużeniem rakiety, nie zakładam maxymalnej wagi 1000g dla 150m rakiety tylko dla 70cm... Dlaczego 70cm? Otóż proszę bardzo drogi Tofifi. 150cm to długość całej rakiety, łącznie z silnikiem który stanowi jednocześnie część korpusu( jeśli nie łapiesz odsyłam do K1-X) . Nie biorę pod uwagę jego masy w tym momencie tylko masę reszty modelu ( po raz kolejny napiszę - bez silnika) czyli stateczników, korpusu z elektroniką, układem odzysku, linkami i głowicą.
150cm = długość całej rakiety
30cm = długość głowicy
+-50cm= długość silnika
a teraz skomplikowana matematyka :
150cm - 50cm - 30cm = ? Dokładnie 70cm...
Ze strony którą podałeś wziąłem dane dla rury którą posiadam :
Średnica 49mm
grubość ścianek 1,1mm
Waga jednego metra takiej rury = 440g
A zatem matematyka po raz kolejny:
440g x 0,7m = 308g
Przyznam szczerze że do 1000g jeszcze zostało niecałe 700g.
A 700g na głowicę, stateczniki ,spadochrony, elektronikę,gps'a i inne gadżety to wystarczający zapas.
Zrozumiałe?
Po raz kolejny proszę, czytaj ze zrozumieniem
150cm = długość całej rakiety
30cm = długość głowicy
+-50cm= długość silnika
a teraz skomplikowana matematyka :
150cm - 50cm - 30cm = ? Dokładnie 70cm...
Ze strony którą podałeś wziąłem dane dla rury którą posiadam :
Średnica 49mm
grubość ścianek 1,1mm
Waga jednego metra takiej rury = 440g
A zatem matematyka po raz kolejny:
440g x 0,7m = 308g
Przyznam szczerze że do 1000g jeszcze zostało niecałe 700g.
A 700g na głowicę, stateczniki ,spadochrony, elektronikę,gps'a i inne gadżety to wystarczający zapas.
Zrozumiałe?
Po raz kolejny proszę, czytaj ze zrozumieniem
- ArturroKRK
- Podniebny Filmowiec

Pracę nad Blizzardem powoli postępują do przodu
Natomiast chciałbym się was zapytać, co sądzicie o wyposażeniu rakiety w taki układ pomiarowy http://www.apogeerockets.com/AltimeterTwo.asp .

Dla mnie ważne że jest on nieduży i zmieści się w 47mm korpusie. Taki układzik pełni funkcję altimetru i akcelerometru, a zatem pokaże mi maksymalny pułap i maksymalną uzyskaną prędkość.
Co sądzicie?

Dla mnie ważne że jest on nieduży i zmieści się w 47mm korpusie. Taki układzik pełni funkcję altimetru i akcelerometru, a zatem pokaże mi maksymalny pułap i maksymalną uzyskaną prędkość.
Co sądzicie?
- KSard
- Supersonic PROFI
- Kontakt:
Na zawody jak znalazł 
Wiem, że podobne zakupił Paul dla swoich chłopaków.
Wiem, że podobne zakupił Paul dla swoich chłopaków.
pozdrawiam KSard - www.facebook.com/ksardpl : www.ksardrakiety.cba.pl
"Ci, którzy skłonni są zrezygnować choćby z części prawa do wolności aby uzyskać w zamian trochę tymczasowego bezpieczeństwa, nie zasługują ani na wolność, ani bezpieczeństwo "- Ben Franklin
"Ci, którzy skłonni są zrezygnować choćby z części prawa do wolności aby uzyskać w zamian trochę tymczasowego bezpieczeństwa, nie zasługują ani na wolność, ani bezpieczeństwo "- Ben Franklin