Niektórzy pewnie zapytają : Ale po co? Dlaczego? W jakim celu? A odpowiedź jest dość prosta: A czemu nie? W końcu idzie o rozwój...
Rakiety jakie powstają na tym forum to bardzo Ciekawe konstrukcje, bardzo fajnie latające. Ale nie oszukujmy się, 100km w stronę nieba nie zrobi się przy prędkościach poddźwiękowych. ( A przynajmniej byłoby to niepraktyczne i nieekonomiczne)
Dlatego stwierdziłem że spróbuję zbudować własny model naddźwiękowy opierając się na doświadczeniu "zaawansowanych" kolegów i ich projektach i rozwiązaniach
Ponadto wszedłem ostatnio w posiadanie fajnej rury aluminiowej z której będe mógł przygotować odpowiedni ( mam nadzieję) silnik
No to do rzeczy - Rakieta o nazwie Blizzard ( ang. Zamieć) - nazwa adekwatna do pory roku ( chociaż jeszcze śniegu nie ma)
Korpus prawdopodobnie zostanie wykonany z materiałów kompozytowych - czyt. rura kartonowa wzmacniana włóknem szklanym i węglowym . ( poważnie rozważam użycie jednak aluminium - doświadczenie K1-X)
Stateczniki jak w K1-X będą przymocowane bezpośrednio do silnika który będzie stanowił drugą część korpusu.
Stożkowa głowica wykonana będzie z laminatu szklanego wzmocnionego włóknem węglowym i będzie pusta w środku ( ograniczenie masy - miejsce na ewentualną elektronikę)
Zdublowany system odzysku - pewna sprawa - UWS + dwufazowy układ ciśnieniowy.
Sugerowana waga modelu ( bez silnika) około 1000g
Sugerowana waga silnika z paliwem około 1100g
Paliwo KNO3+ Sorbitol (karmelka) w ilości około 700g
Przewidywany pierwszy pułap - 2500metrów
Wysokość - 150cm
Średnica - 5-6cm
I jeszcze projekt