Silnik na gaz :)

czyli zaczynamy zabawę!
Erich
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Re: Silnik na gaz :)

Post autor: Erich »

Człowieku co ty gadasz. Nie masz pojęcia jak działa silnika na paliwo ciekłe. Ciekły wodór i ciekły tlen nie jest zamieniany w gaz w komorze spalania, tylko jest rozpryskiwany jak pod prysznicem - tylko takim "podrasowanym", podobnie ciekły tlen. Składniki są tak wtryskiwane by się mieszały i taką mieszankę się odpala. Tak to wygląda.
Gdzięś ty wynalazł tą książkę? Trzeba czytać książki techniczne i naukowe a nie popularnonaukowe bo to są same pierdoły. Chcesz się dowiedzieć czegoś na temat silników promu to poczytaj na anglojęzycznych stronach bo na polskich to nawet nie znajdziesz wzorów na obliczenie parametrów lotu modelu rakiety.
dżemik
Nowy

Post autor: dżemik »

Możliwe, pisze tylko co wyczytałem :) Książka jest dobra jest w niej opisane wszystko od budowy silnika, przez kadłub do ubikacji :) Znalazłem też silnik który pyka na 50% H2O2 i benzynie. Jak już mówiłem i tak to zbudujemy, musimy zobaczyć co się stanie i dopiero zobaczymy co da się zrobić żeby zadziałało. http://pages.total.net/~launch/ss67b3.htm
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Post autor: Tofifi »

wiesz jakie problemy nisie ze sobą ciężka woda?, poza tym trudne jest do uzyskania takie stężenie, że o nie trwałości tego związku tylko wspomnę..
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: ArturroKRK »

ciężka woda? Skąd Ci się Tofifi wzięła ciężka woda? H2O2 to nadtlenek wodoru, perhydrol, woda utleniona ( w zależności od stężenia) Ciężka woda to taka która poza wodorem zawiera również jego cięższe izotopy ( deuter u tryt ).

PS. i takie stężenie wcale nie jest trudne do otrzymania :)
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Oj, fakt sory, pomyliłęm się z tą wodą.

A uzyskanie tego stęzenia jest trudne, z wody utenionej cięzko jest odparować wodę tak żeby H2o2 nie uciekło z parą. A jak wspomniałem h202 jest mało trwałe, i z czasem tlen się odłącza i zostaje h2o i o2 - między innymi wpływ ma promnieniowanie UV.
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Do otrzymania nie, do utrzymania - tak!
dżemik
Nowy

Rura miedziana nie pęknie, silniki XCOR mają właśnie takie korpusy (co do 2 nie jestem pewien) cytuję : is made of copper with a lightweight aluminum cooling jacket. Czyli jest zrobiony z miedzi z płaszczem chłodzącym z lekkiego aluminium. ztym H2O2 i benzyną był tylko przykład nadtlenku wodoru w rękach nie miałem (chyba ze woda utleniona) na Wikipedii pisało że dodawany jest mocznik aby go ustabilizować. A jeżeli już otrzymywać 50% H2O2 to na pewno nie z wody utlenionej tylko z 30% perhydrolu z obi :)
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Rób jak uważasz ale uważaj co robisz. :roll:

I nie pisze tylko JEST NAPISANE!
dżemik
Nowy

Ok, ok ;) A silniki na gazowy tlen i metanol działają i to w takiej skali jakiej planujemy zbudować pierwszy silnik :) http://www.youtube.com/watch?v=OzUn5kWANq4
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Czytałeś opis?

The engine was designed for 20lb of thrust and so far produces a steady 18. Thrust chamber of engine is replaceable/swappable with additional designs.

Isp is still being determined experimentally but should be close to 230 seconds.

Jeżeli dobrze to przetłyumaczyłem to ciąć z silnika to 20kg, podejrzewam że sam silnik waży z 2kg, do tego węże, zbrioniki idt.....
Wreszcie dolicz sobie wagę samej rakiety i wyjdzie ciz 10kg.... Gdzie tu sens?

Taki silnik może się przyda jako marszowy choć i tak to poroniony pomysł, rakieta 2 stopnowa to już wższa szkoła jazdy a jako strartowy totalnie nie wydajny.
ODPOWIEDZ