Początkujący modelarz - podziel się wiedzą z innymi

czyli zaczynamy zabawę!
Awatar użytkownika
chudyx
*

Początkujący modelarz - podziel się wiedzą z innymi

Post autor: chudyx »

Witam serdecznie
Od niedawna zainteresowałem sie modelarstwem rakietowym, przeczytałem wiele wątków na różnych forach ale jak wiadomo każdy ma swój pogląd i teorię na każdy temat. Ja jako młody konstruktor zostałem zalany potokiem tych informacji i po przekopaniu tych wielu forów nadal czuje się jak bym nic nie wiedział. Tutaj pojawia się moja prośba do Was bardziej zaawansowanych o podzielenie się konkretnymi pomysłami na temat budowy rakiet. Ktoś powie jest dział dla początkujących itp ale powiem szczerze ,że się tam pogubiłem a sprawdzona , konkretna rada jest najlepsza. Tak więc proszę Was o dzielenie się wiedzą dotycząca każdego podzespołu rakiety a najbardziej był bym wdzięczny za rady dotyczące : wykonania dyszy , głowicy , systemu odzysku i mocowania stateczników. Pozdrawiam Marcin
Erich
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Re: Początkujący modelarz - podziel się wiedzą z innymi

Post autor: Erich »

Hm, najpierw kup sobie model i silniki fabryczne, zobacz jak to działa i jak jest skonstruowane. Możesz zacząć też od "kijanek", przepisów jest wiele na necie. Rozkręcisz i załapiesz o co chodzi :)
Chcesz odpalać rakiety na własnych silnikach? Hm, to "trochę" potrwa. Zrobić dobry i niezawodny silnik rakietowy, nawet mały, to wyzwanie, tym bardziej dla Ciebie (wiem coś o tym :D ). Ale powoli powinno Ci się udać.
Awatar użytkownika
rafciodz

Post autor: rafciodz »

Cześć,
Jestem przeciwnikiem rozpoczynania przygody z modelarstwem rakietowym od budowy silników.
Budowa takiego silnika to spore wyzwanie, kontakt z materiałami, które przy niewłaściwym obchodzeniu mogą stać się bardzo niebezpieczne. Budowa silników to odpowiedzialność nie tylko za siebie ale za całe pobliskie otoczenie i inne osoby.
Uważam, że to niepotrzebne ryzyko jakie bierze na siebie początkujący modelarz. Cała przygoda tak naprawdę to zbudowanie modelu wg założeń, z zastosowaniem odpowiednich rozwiązań.

Powinieneś zacząć od zapoznania się z teorią i na bieżąco wprowadzać ją w praktyce. Założyć sobie zbudowanie modelu, wyszukać niezbędne materiały o aerodynamice rakiet, stabilności w locie, materiałach i sposobach ich obróbki. Tak, żeby wyszły gotowe elementy rakiety i układów dodatkowych.
W trakcie czytania będziesz zmieniał swój projekt, udoskonalał go i w końcu zbudujesz.

Wszystko czego potrzebujesz jest tu na forum. Nie na tacy, ale jeżeli naprawdę chcesz to wszystko tu znajdziesz.
Free Your Mind
Awatar użytkownika
chudyx
*

Post autor: chudyx »

właśnie jak na razie czytam i buduje korpus , stateczniki i inne ale bardzo ciężko mi to szukać na forum sam nie wiem czemu , może macie jakieś sposoby na szukanie żeby było nieco łatwiej a nie taki nawał wiedzy :) widzę spoko ludzie tutaj są normalnie odpowiadają i sympatycznie jest Pozdrawiam !!!
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: KSard »

Witam

Cieszę się, że grono modelarzy rakietowych powiększa się.
Polecam ten wątek: Rakieta dla wszystkich.
pozdrawiam KSard - www.facebook.com/ksardpl : www.ksardrakiety.cba.pl

"Ci, którzy skłonni są zrezygnować choćby z części prawa do wolności aby uzyskać w zamian trochę tymczasowego bezpieczeństwa, nie zasługują ani na wolność, ani bezpieczeństwo "- Ben Franklin
morfeusz747
*

Post autor: morfeusz747 »

chudyx pisze:Witam serdecznie
Od niedawna zainteresowałem sie modelarstwem rakietowym, przeczytałem wiele wątków na różnych forach ale jak wiadomo każdy ma swój pogląd i teorię na każdy temat. Ja jako młody konstruktor zostałem zalany potokiem tych informacji i po przekopaniu tych wielu forów nadal czuje się jak bym nic nie wiedział. Tutaj pojawia się moja prośba do Was bardziej zaawansowanych o podzielenie się konkretnymi pomysłami na temat budowy rakiet. Ktoś powie jest dział dla początkujących itp ale powiem szczerze ,że się tam pogubiłem a sprawdzona , konkretna rada jest najlepsza. Tak więc proszę Was o dzielenie się wiedzą dotycząca każdego podzespołu rakiety a najbardziej był bym wdzięczny za rady dotyczące : wykonania dyszy , głowicy , systemu odzysku i mocowania stateczników. Pozdrawiam Marcin
Kolego kup sobie na początek EMI-7 i parę silniczków do niej - frajda gwarantowana na początek. Ja po takim spektaklu nie mogłem zasnąć wieczorem, mała rzecz, a cieszy :grin:
ODPOWIEDZ