Wodór
-
kermit
- PROFI
- Kontakt:
Re: Wodór
Ksp.
Zastosuj kreta do czyszczenia rur. To jest czysty NaOH w drobnych granulkach. Uwaga bo często z tak zwanym aktywatorem jest sprzedawany czyli w mieszaninie z opiłkami aluminiowymi, czyli masz już gotowe to czego szukasz.
Pamiętać jednak o tym należy, że jest to cholernie żrące a i zagrzać się przy rozpuszczaniu nieźle potrafi, więc zastosować zabezpieczenia na ręce i na oczy w szczególności.
Zastosuj kreta do czyszczenia rur. To jest czysty NaOH w drobnych granulkach. Uwaga bo często z tak zwanym aktywatorem jest sprzedawany czyli w mieszaninie z opiłkami aluminiowymi, czyli masz już gotowe to czego szukasz.
Pamiętać jednak o tym należy, że jest to cholernie żrące a i zagrzać się przy rozpuszczaniu nieźle potrafi, więc zastosować zabezpieczenia na ręce i na oczy w szczególności.
zasada chemika pisze:Chcesz zachować swą urodę wsypuj zawsze łóg na wodę
elektrolizawojt972 pisze: czy sa jakies inne latwiejsze sposoby otrzymywania ??
"...co do reszty to uważam że Kartagina musi być zburzona. "
- ArturroKRK
- Podniebny Filmowiec

Samo użycie wodorotlenku sodu jest łatwe i proste w wykonaniu
( wiem z doświadczenia)
Najprostszy sposób :
W garnku/wiadrze z zimną wodą umieszczasz butelkę. W butelce musi być rozpuszczony wodorotlenek sodu ( który znajdziesz pod nazwą Soda Kaustyczna - jako preparat do udrożniania rur). Do butelki z zasadą sodową dorzucasz porwaną na kawałki folię aluminiową spożywczą. Na wylot butelki nakładasz balon i czekasz aż się napełni. Następnie zawiązujesz i masz balonik pełen wodoru ( i pozostałych gazów powstających ubocznie).
Jest to najprostszy - chałupniczy sposób. Jeśli posiadasz odpowiednie szkło laboratoryjne - proponuje użyć okrągłodennej kolby miarowej lub chociaż erlenmayerki. Na to szlifowany korek z gumowym wężem który ląduje w płuczce z wodą ( która oczyszcza powstający gaz - powstały wodór jest czystszy). Po płuczce możesz już zbierać wodór. ( niektórzy zalecają użycie dwóch płuczek)
Istotną jednak sprawą jest to że reakcja aluminium i zasady sodowej jest silnie egzotermiczna i trzeba ją chłodzić w kąpieli chłodzącej.
A tak swoją drogą, do czego ma być ten wodór?
Najprostszy sposób :
W garnku/wiadrze z zimną wodą umieszczasz butelkę. W butelce musi być rozpuszczony wodorotlenek sodu ( który znajdziesz pod nazwą Soda Kaustyczna - jako preparat do udrożniania rur). Do butelki z zasadą sodową dorzucasz porwaną na kawałki folię aluminiową spożywczą. Na wylot butelki nakładasz balon i czekasz aż się napełni. Następnie zawiązujesz i masz balonik pełen wodoru ( i pozostałych gazów powstających ubocznie).
Jest to najprostszy - chałupniczy sposób. Jeśli posiadasz odpowiednie szkło laboratoryjne - proponuje użyć okrągłodennej kolby miarowej lub chociaż erlenmayerki. Na to szlifowany korek z gumowym wężem który ląduje w płuczce z wodą ( która oczyszcza powstający gaz - powstały wodór jest czystszy). Po płuczce możesz już zbierać wodór. ( niektórzy zalecają użycie dwóch płuczek)
Istotną jednak sprawą jest to że reakcja aluminium i zasady sodowej jest silnie egzotermiczna i trzeba ją chłodzić w kąpieli chłodzącej.
A tak swoją drogą, do czego ma być ten wodór?
-
zsamot1996
- *
Tak, balonik będzie się unosił w powietrzu, ponieważ wodór jest lżejszy od powietrza nawet od helu (w końcu wodór jest najlżejszym pierwiastkiem chemicznym). Tylko nie rozumiem dlaczego chcesz to zrobić pomimo braku podstawowej wiedzy, którjej brak wyraziłeś swoją powyższą wypowiedzią.
- ArturroKRK
- Podniebny Filmowiec

Wg mnie kolega powinien najpierw co nieco poczytać, może nawet dużo poczytać, a dopiero zabierać się za zabawę z wodorem. Dziwi mi pytanie o to czy wodór w baloniku poleci biorąc pod uwagę że jest to w programie szkolnym już od 1 klasy gimnazjum. Dowiedz się proszę jak wodór reaguje z tlenem z powietrza i jakie niebezpieczeństwa mogą mu towarzyszyć. Odsyłam do zagadnień historycznych, a w tym do katastrofy sterowca Hindenburg.
Ponadto wydaje mi się że to temat na jakieś forum chemiczne a nie PTR
Ponadto wydaje mi się że to temat na jakieś forum chemiczne a nie PTR