Tyle czasu szukałem jakiegoś zrzeszenia na terenie wielkopolski, a tu proszę ogólnopolskie się pojawiło. Bardzo się ciesze, że w końcu PTR powstało, bo na pewno pozwoli to wyjść z podziemia już istniejącej rzeszy hobbystów, a i nowych "zapaleńców" niewątpliwie przyciągnie i rozwinie ten sport/hobby.
Trochę mnie tylko martwi ta rekomendacja bo nie znalazłem informacji jak zapracować sobie na taki zaszczyt
"Do napędu rakiet należy stosować silniki certyfikowane, rekomendowane przez PTR. Zabronione jest dokonywanie modyfikacji tychże silników oraz wykorzystywania ich do jakichkolwiek innych celów , niezgodnych z ich pierwotnym przeznaczeniem, określonym i zaleconym przez producenta. Silniki rakietowe należy przechowywać z dala od otwartego ognia, i innych źródeł ciepła w promieniu co najmniej 2,5 metrów od nich."
Jak Pomorzanie widzą to z perspektywy swoich zaawansowanych silników?
Rekomendacja ma na celu przyjmowanie członków prezentujących sobą wystarczające zadbanie o względy bezpieczeństwa oraz wystarczającą wiedzę i zaangażowanie. W ten sposób chcemy uniknąć w szeregach stowarzyszenia osób, które swoją działalnością mogą nadszarpnąć dobre imię stowarzyszenia. Czyli - rurabomberom mówimy stanowcze nie!
Co do sposobu na rekomendację...z forum można wywnioskować już sporo, a dla osób chcących się zaangażować w stowarzyszenie, zawsze znajdzie się okazja do osobistego kontaktu.
Z rekomendacją nie będzie problemu - przecież się dobrze znamy
Puki co, jesteśmy jeszcze w fazie dopracowywania procedury naboru członków oraz dopracowywania legitymacji członkowskich i na dniach wszystko zostanie dopięte na ostatni guzik. A więc jesteś pierwszy w kolejce.
PTR jest legalną organizacją która z definicji zajmuje się budową napędu rakietowego, rakiet i ich niemilitarnym użytkowaniem.
Dzięki uprzejmości Pana Jana Szymanowskiego z Ministerstwa Gospodarki zdobyliśmy praktycznie wszystkie przepisy które dotyczą tematu. Wykonaliśmy wielką pracę żeby przez to przebrnąć i wniosek jest jeden:<span style="font-weight: bold"> Bez <span style="color: orange">koncesji</span> wytwarzanie stałego paliwa rakietowego jest nielegalne</span>.
W lipcu tego roku nowelizacja do <span style="font-style: italic">ustawy o materiałach wybuchowych do użytku cywilnego</span> obejmie materiały pirotechniczne także te stosowane w modelarstwie. Istniejąca obecnie luka prawna zniknie. Niestety, jeśli ktoś będzie stapiać karmelek będzie robił to nielegalnie.
Niezależnie od tego jak dużą sympatią jesteśmy darzeni w różnych środowiskach, prawo jest prawem.
Dlatego PTR musi posiadać koncesję jeśli chce wytwarzać stałe paliwo rakietowe.
Proces został zapoczątkowany, zdobyciem koncesji zajmuję się osobiście.
Mam nadzieję że jako PTR będziemy w stanie wykonywać paliwo na własne potrzeby jeszcze w tym roku.