Kolejna garść informacji o FMmie:
Dziś prezentujemy wam pełny bandplan wraz z objaśnieniem:
Regulamin konkursu na najlepsze malowanie:
Oraz pragnę poinformować, że dzięki uprzejmości naszego kolegi Suchara na padzie L3 dostępny będzie kablowy system zapłonu.
Festiwal Meteora 2024
Re: Festiwal Meteora 2024
„Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi” A. Einstein.
Wniedzielę 8 września wystartowałem rakietą "TESTOWA-400" fi75x1353x1635g.Z przewidywanych 188gN2O
zatankowałem 149g.Wtrysk 2,5mm a dysza 7,5mm.Ziarno tekturowo-parafinowe długości 100mm z kanałem
14,5mm.Na pokładzie rakiety znalazła się owieczka Stefanek mojego sąsiada,której lot miał być udokumentowany
certyfikatem przygotowanym przez wrx-a.Start był dynamiczny.Po kilku sekundach rakieta zniknęła z oczu
by po chwili pojawić się z otwartymi spadochronami i wylądowała bezpiecznie skąd przejęła ją ekipa Tomka.
Niestety nie było podwójnego odzysku co ma wyjańić Bartek po analizie pliku z arecordera.Darkowi udało się
nagrać start/czekam na film/.
Plik z arecordera w załączniku MEAS02.zip.
Plik przetworzony przez Przemka w załączniku Wykres przestrzenny lotu autorstwa Tomka:
zatankowałem 149g.Wtrysk 2,5mm a dysza 7,5mm.Ziarno tekturowo-parafinowe długości 100mm z kanałem
14,5mm.Na pokładzie rakiety znalazła się owieczka Stefanek mojego sąsiada,której lot miał być udokumentowany
certyfikatem przygotowanym przez wrx-a.Start był dynamiczny.Po kilku sekundach rakieta zniknęła z oczu
by po chwili pojawić się z otwartymi spadochronami i wylądowała bezpiecznie skąd przejęła ją ekipa Tomka.
Niestety nie było podwójnego odzysku co ma wyjańić Bartek po analizie pliku z arecordera.Darkowi udało się
nagrać start/czekam na film/.
Plik z arecordera w załączniku MEAS02.zip.
Plik przetworzony przez Przemka w załączniku Wykres przestrzenny lotu autorstwa Tomka:
- Załączniki
-
- MEAS02.zip
- (201.8 KiB) Pobrany 12 razy
Od strony zebranych danych wszystko wygląda prawidłowo. Stan 8 odpowiadający za wyzwolenie drugiego spadochronu pojawia się na 50m zgodnie z konfiguracją. Na pomiarach widać jakby wyrzut spadochronu był tylko raz. Na wykresie przyspieszenia widać małą szpilkę w momencie odpalania drugiego spadochronu, co sugeruje zadziałanie NC. Wydaje mi się, że wyrzucenie pilota spowodowało na tyle duże przeciążenia, że spadochron główny też wyleciał.
- Załączniki
-
- Tadeusz_analiza_lotu2.png (28.25 KiB) Przejrzano 144 razy
Napiwki -> https://www.buymeacoffee.com/bartekM