Karmelek i dodatki

Skład wykonanie itp...
FdevF
*
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 18 maja 2021, 19:31

Karmelek i dodatki

Post autor: FdevF »

Z tego co wiem (podstawowy) karmelek jest zrobiony z 65% saletry potasowej i 35% sacharozy ale gdziesz czytałem nie pamiętam już gdzie że można coś dodac zamiast sacharozy
Również wpadłem na taki temaż że dodawali do karmelka węgla żeby powstawały iskry podczas spalania ktoś przybliży mi bardziej temat dodawania dodatków do karmelka i co one dają?
Awatar użytkownika
Konrad
***
Posty: 97
Rejestracja: poniedziałek, 2 lis 2020, 19:53
Lokalizacja: Wrocław

Re: Karmelek i dodatki

Post autor: Konrad »

To o czym słyszałeś to najprawdopodobniej sorbitol. Z tego co wiem można robić też na glukozie. Różne dodatki mają różny wpływ na: czas spalania, temperaturę, ilość spalin, ciśnienie w komorze spalania itd.
FdevF
*
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 18 maja 2021, 19:31

Re: Karmelek i dodatki

Post autor: FdevF »

A powiesz mi może co można dodać do karmelka żeby podczas spalania np.powstawał kolorowy dym albo iskry?
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Posty: 743
Rejestracja: poniedziałek, 25 lip 2011, 19:38
Lokalizacja: Tczew/Kingston upon Thames
Kontakt:

Re: Karmelek i dodatki

Post autor: verex »

Kolorowy dym osiągniesz dodając do mieszanki barwnik spożywczy, a iskry za pomocą pyłu tytanowego. Miej na uwadze, że dodanie tego typu dodatków zmienia charakterystykę paliwa i dobrze byłoby odpowiednio zbadać przed zbudowaniem finalnej wersji silnika.
Zapukaliśmy nieśmiało do bram kosmosu...
FdevF
*
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 18 maja 2021, 19:31

Re: Karmelek i dodatki

Post autor: FdevF »

A co no dają dodatki:siarka, tlenek żelaza(lll),węgiel,magnez itp?
Czym różni sie mieszanka karmelka na:cukru, sorbitrolu, glukozie?
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Posty: 743
Rejestracja: poniedziałek, 25 lip 2011, 19:38
Lokalizacja: Tczew/Kingston upon Thames
Kontakt:

Re: Karmelek i dodatki

Post autor: verex »

FdevF pisze: środa, 19 maja 2021, 09:28 A co no dają dodatki:siarka, tlenek żelaza(lll),węgiel,magnez itp?
Czym różni sie mieszanka karmelka na:cukru, sorbitrolu, glukozie?
Pobierz SRM, zaprojektuj geometrię silnika i pobaw się zmienną typu paliwa, to zobaczysz na wykresach jaka jest różnica. Generalnie sorbitol ma tendencję do posiadania łagodniejszej charakterystyki niż np. glukoza. Sorbitol będzie też najlepszym wyborem jeśli silnik robisz po raz pierwszy – topi się w niskiej temperaturze i długo pozostaje plastyczny, w związku z czym dobrze się go formuje w "kulki" przed uprasowaniem w formie.
Zapukaliśmy nieśmiało do bram kosmosu...
Szymon1978
*
Posty: 24
Rejestracja: wtorek, 20 lis 2018, 15:54

Re: Karmelek i dodatki

Post autor: Szymon1978 »

Tlenek żelaza (II) i magnez znacznie podniosą temperaturę spalania materiału. W arkuszu SRM z tego co się orientuję są już wbudowane gotowe kompozycje, więc takie dodatki wpłyną znacznie na osiągi silnika i będą się różniły od tych uzyskiwanych z arkusza. Wraz ze wzrostem temperatury wzrośnie tez ciśnienie w silniku i rura, wystarcza przy zwykłym karmelu przy takich udoskonalonych mieszankach może już nie wytrzymać. Takie domieszki stanowią około 1% wagowo kompozycji.

Co do węgla (nie wiem o jaką postać ci chodzi) to nigdy się nie spotkałem z takimi domieszkami. Wydaje mi się, że może on raczej wpłynąć negatywnie na osiągi.

Jeśli chcesz uzyskać efekt iskier to możesz dodać odrobinę pyłu aluminiowego bądź magnezowego (patrz wyżej).

Możesz również pomyśleć o dodaniu azotanu baru, który znajduje się w popularnych zimnych ogniach.
FdevF
*
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 18 maja 2021, 19:31

Re: Karmelek i dodatki

Post autor: FdevF »

Jak robimy karmel to najpierw dodajemy wodę gotujemy a potem dodatki co można dać zamiast wody?
Spirytus czy inne rzeczy?
Awatar użytkownika
Konrad
***
Posty: 97
Rejestracja: poniedziałek, 2 lis 2020, 19:53
Lokalizacja: Wrocław

Re: Karmelek i dodatki

Post autor: Konrad »

Nie dodajemy wody. Ja zawsze robię na "sucho". Jak już chcesz coś dolać to dolej kapkę gliceryny bezwodnej.
Szymon1978
*
Posty: 24
Rejestracja: wtorek, 20 lis 2018, 15:54

Re: Karmelek i dodatki

Post autor: Szymon1978 »

Nie dodawaj spirytusu! W trakcie wlewania ulatniają się opary, które w łatwy sposób mogą się zapalić od kuchenki!
ODPOWIEDZ