Rakieta wodna "DAGGER" - udane podejście do lotu na ponad 100m

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Awatar użytkownika
FxPlayer
*
Kontakt:

Rakieta wodna "DAGGER" - udane podejście do lotu na ponad 100m

Post autor: FxPlayer »

Minęło kolejnych kilka lat, a mój cel osiągnięcia co najmniej 100m rakietą wodną dalej się nie udawał. :( Przystąpiłem więc do kolejnej budowy, tym razem bardziej na poważnie. Zaprojektowałem zbiornik ciśnieniowy pod replikę "Starshipa" od SpaceX jednak zaniechałem tego podejścia ze względu na stabilność rakiety (lotki u góry) i brak opcji wektorowania ciągu. Sam zbiornik zbudowany jest z szeregu połączonych ze sobą fragmentów butelek PET 1,75L, sklejonych klejem poliuretanowym. Następnie całość obłożyłem tkaniną szklaną zalaną żywicą poliestrową (taką akurat wtedy miałem). Skonstruowany w ten sposób zestaw wytrzymał próbę ciśnieniową zakładanych 9 barów (nie wiem jaki jest górny limit, nie chciałem zniszczyć przy pierwszej próbie :D)
Obrazek

Projekt odczekał rok, po czym zabrałem się za dalsze prace. Postanowiłem skonstruować dwustopniową rakietę wodną o zasięgu 200m, jednak aby nie rzucać się na zbyt głęboką wodę podzieliłem ten projekt na dwie fazy. W pierwszej (którą właśnie oglądacie) zbudować chciałem główną rakietę wysokociśnieniową z mniejszą dyszą do której następnie w fazie drugiej dodam boostery. Stworzyłem więc SOR na bazie prostego timera otwierającego klapkę trzymającą spadochron. Stateczniki wykonane z balsy 4 mm przyklejone na stałe do korpusu (pierwszy raz, zazwyczaj robiłem demontowalne), a na pokładzie znalazła się również szerokokątna kamerka. Spadochron tym razem na linkach plecionych (polecam posty na forum o mojej rakiecie "Hope" która została zniszczona właśnie ze względu na użycie zwykłych sznurków :roll: ). Finalnie rakieta prezentuje się tak:
Obrazek
Obrazek
Dane techniczne:
Wysokość: 152 cm
Średnica: 97 mm
Waga: 650g
Dysza: 10 mm
Ciśnienie: 9 bar
Prognozowana wysokość lotu: 150m ----> 5,7s

W dniu startu prawie wszystko przebiegło bez problemów (jedynie drobna nieszczelność węży ciśnieniowych ujawniona przy ok.6 bar). Rakietę udało się napompować do około 8,9 bar i wykonała bardzo przyzwoity lot, który (wraz z procesem budowy) możecie obejrzeć w poniższym filmie. :) Wysokość lotu szacuję na 140m (ze względu na potencjalne niedokładności symulacji, choć timer włączył się w idealnym momencie). SOR zadziałał bez zarzutu, całość w bardzo powolnym tempie odpadła na ziemię, a kamera na pokładzie zarejestrowała świetny obraz wspinaczki w górę.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Wraz z tym udanym lotem uznaję fazę pierwszą tego projektu za zakończoną i zabieram się za konstruowanie bocznych boosterów, gdyż docelowo ma to być rakieta dwustopniowa, która poleci (mam nadzieję :lol: ) na około 200m w górę.
Marcin 27, Rakietnictwo wodne
ODPOWIEDZ