Spadochron wyrzucany bez pirotechniki

czyli zaczynamy zabawę!
Kłysiu
Nowy

Spadochron wyrzucany bez pirotechniki

Post autor: Kłysiu »

Hejka, po przywitaniu się przyszedł czas na zadawanie pytań :D. Szukałem tego tematu ale nie znalazłem, więc pytam. Czy ma sens coś takiego jak zrobił B-SPACE na swoim filmie "Buduję PRAWDZIWĄ RAKIETĘ! #1 | Jowisz D - Kopuła"? Chodzi mi o kopułę która dzięki nieważkości sama się otwiera w apogeum i spadochron wypada. Czy ma to jakieś zalety?
Suchareq
**

Re: Spadochron wyrzucany bez pirotechniki

Post autor: Suchareq »

Raczej nie stosuje się czegoś takiego, pomyśl o wypadającej głowicy jak w większości rakiet, bądź rozdzielaniu członów rakiety. Natomiast jeśli chcesz stosować niestandardowe rozwiązania musisz liczyć się z wieloma testami takiego wyzwalania spadochronu przed lotem.
Powodzenia :D
Awatar użytkownika
malyro
PROFI

Post autor: malyro »

Raczej słabo szukałeś.Osobiście stosowałem mechaniczne otwieranie w rakiecie Serw i późniejszym Meteorkiem . W obu rakietach taki sam tylko dopasowany do średnicy rakiety. "Serw" viewtopic.php?t=980 Byłem b.zadowolony.Bezpieczne bez pirotechniki.
Suchareq
**

Post autor: Suchareq »

malyro pisze: czwartek, 21 lis 2024, 22:59 Raczej słabo szukałeś.Osobiście stosowałem mechaniczne otwieranie w rakiecie Serw i późniejszym Meteorkiem . W obu rakietach taki sam tylko dopasowany do średnicy rakiety. "Serw" viewtopic.php?t=980 Byłem b.zadowolony.Bezpieczne bez pirotechniki.
Autorowi nie chodziło o wyzwalanie mechaniczne/elektroniczne serwem tylko to że "kopuła/owiewka" sama się rozpada w apogeum
Kłysiu
Nowy

Post autor: Kłysiu »

Suchareq pisze: piątek, 22 lis 2024, 10:51 Autorowi nie chodziło o wyzwalanie mechaniczne/elektroniczne serwem tylko to że "kopuła/owiewka" sama się rozpada w apogeum
Dokładnie o to mi chodzi. Ogólnie myślałem nad tym ponieważ jest to prosty i bezpieczny mechanizm, jednak wydaje mi się że wyzwalacz serwem jest lepszy z powodu niezawodności. Nie jestem pewny więc jeszcze poczytam i zobaczę
Awatar użytkownika
malyro
PROFI

Post autor: malyro »

Sorry rzeczywiście moja pomyłka . Oglądnąłem filmiki na Bi-Space - fajna rakieta i ambitne plany z nią związane.Osobiście nie powierzył bym bezpiecznego powrotu takiemu systemowi zaawansowanej w wyposażenie rakiety.
ODPOWIEDZ