Wyrzutnie szynowe
-
Gość
Wyrzutnie szynowe
Co powiecie o wyżtniach szynowych??? Myślę że stanowią niezłą konkurencję dla wyrzutni prętowych ponieważ nie montujemy jakiś tam rurek czy kółek przy rakiecie lecz taki "cóś" w kształcie literki "T" (daszek na zewnątrz) stawia to mniejsze opory , jest estetyczniejsze i prostrze w wykonaniu (to jest moje zdanie). Piszcie jakie mieliście z nimi doświadzcenia, co o nich sądzicie, a może macie inne pomysły na wyrzutnie???
-
Gość
Witam.
Można również, w wariantach bardziej skomplikowanych
wykonać chowające się zaczepy. Jest to do zrobienia. Pytanie czy warto.
Czy nasza konstrukcja jest już tak opływowa i dopracowana , że każdy wystający element spowolni jej ruch ?
Nie jestem natomiast pewien czy wykonanie zaczepów z teownika jest łatwiejsze.
O ile teownik z aluminium jest łatwy do dostania o tyle jego zamocowanie może nastręczyć kłopotów.
Innym rozwiązaniem może być tu zaczep z dwuteownika z zeszlifowaną do "cienkiego" jedną powierzchnią ( tą którą przykleimy do korpusu).
Pamiętajmy przy tym, że Al ma tendencje do zakleszczania się i być może należało by skierować swoja uwagę w strone tworzyw sztucznych.
pozdrawiam
Piromarek
Można również, w wariantach bardziej skomplikowanych
Czy nasza konstrukcja jest już tak opływowa i dopracowana , że każdy wystający element spowolni jej ruch ?
Nie jestem natomiast pewien czy wykonanie zaczepów z teownika jest łatwiejsze.
O ile teownik z aluminium jest łatwy do dostania o tyle jego zamocowanie może nastręczyć kłopotów.
Innym rozwiązaniem może być tu zaczep z dwuteownika z zeszlifowaną do "cienkiego" jedną powierzchnią ( tą którą przykleimy do korpusu).
Pamiętajmy przy tym, że Al ma tendencje do zakleszczania się i być może należało by skierować swoja uwagę w strone tworzyw sztucznych.
pozdrawiam
Piromarek
- jaskiniowiec
- Administrator
- Kontakt:
Ano prawda. Moim zdaniem zbędne (na razie) teoretyzowanie. Zamiast zastanawiać się nad chowanymi lzaczepami, naprawdę ważniejszą rzeczą jest takie ich wykonanie i umocowanie w modelu, aby ich np. nie urwało. Dla dużych modeli opór zaczepów aż tak istotny nie będzie, a małe modele to można puszczać z innych wyrzutni. Dla modeli o masie powyżej kilograma dobra, najlepiej szynowa wyrzutnia wydaje się być już koniecznością. Przekonać się o tym mogliśmy w czasie ostatniego krakowskiego spotkania rakietowego.
-
Gość
tą wyrzutnię z par prętów wykonał do któregoś ze swoich modeli pna Mały. Spisała się dobrze. Sama budowa takiej wyrzutni jest strzasznie skomplikowana. Podstawa, Wbijamy pręty i gotowe, minusem jest to że stateczniki rakiet muszą mieć odpowiednią gróbość tak więc rakieta z grubszymi z rakiej nie poleci, a z cieńczymi będzie nie stabilna. Taka wyrzutnia jest więc mało praktyczna, chyba że budujemy ją dla danej rakiety lub serii rakiet
- jaskiniowiec
- Administrator
- Kontakt:
Ano właśnie. Przy większej długości wyrzutni takie wręgi, odciagi i cała kratownica zewnętrzna są niestety konieczne. Łącznie robi się nam niezła konstrukcja inżynierska. Skomplikowanie, koszt i masa - duże. Dla większych wyrzutni chyba najlepszym rozwiązaniem jest jednak wyrzutnia szynowa. A co do pomysłów na coś takiego, to przecież można wykorzystać.....karnisz. Taką szynę na żabki do firanek 
-
Gość
-
Gość
Witam.
Na stronach Nakki widziałem rozwiązanie dla problemu sztywności szyny, który może pojawić sie przy ciężkich modelach.
Mianowicie: można spróbować umocować np. omawiany karnisz na stalowej rurce.
Zamiast karnisza możemy zastosować, jeśli macie dostęp do odpadów bo cena nie jest mała, krawędź aluminiową do szaf wnękowych ( solidny , aluminniowy profil uchwytowy ).
pozdrawiam
Piromarek
Na stronach Nakki widziałem rozwiązanie dla problemu sztywności szyny, który może pojawić sie przy ciężkich modelach.
Mianowicie: można spróbować umocować np. omawiany karnisz na stalowej rurce.
Zamiast karnisza możemy zastosować, jeśli macie dostęp do odpadów bo cena nie jest mała, krawędź aluminiową do szaf wnękowych ( solidny , aluminniowy profil uchwytowy ).
pozdrawiam
Piromarek