Różne proporcje karmelka.

Skład wykonanie itp...
Awatar użytkownika
scooterfunpl
Nowy
Posty: 8
Rejestracja: środa, 23 lut 2011, 12:56

Różne proporcje karmelka.

Post autor: scooterfunpl » piątek, 25 lut 2011, 19:24

Witam.
Niedawno eksperymentowałem nad karmelkami i przyrządziłem ich kilka porcji (po 10g) w różnych proporcjach.
1. 65/35
2.60/40
3.70/40
4.70/50
5.50/50
6.55/45
leg. pierwsza liczba - saletra, druga sacharoza

Karmelizowałem normalnie, na kuchence elektrycznej.
Przetestowałem (odpaliłem) na powietrzu próbki (po 10g) i najlepiej wypadł nr. 4.
Z nr. 4 jest najwięcej produktów gazowych, najszybciej się spala.
Zrobiłem silnik rakietowy na jej bazie, wykonałem z niego rakietę i karmelek spisał się doskonale!!!
Naprawdę polecam karmelek 70/50.
Pozdrawiam
ps. dodam że saletra była z ogrodniczego, była mielona 16h w kulowcu, cukier był pudrem

Awatar użytkownika
placydo
PROFI
Posty: 603
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Kielce

Re: Różne proporcje karmelka.

Post autor: placydo » piątek, 25 lut 2011, 19:27

Poczytaj forum. Przestań zakładać nowe bezsensowne tematy :(

Awatar użytkownika
Paweł
******
Posty: 200
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30

Re: Różne proporcje karmelka.

Post autor: Paweł » piątek, 25 lut 2011, 21:25

Z nr. 4 jest najwięcej produktów gazowych,
Jak to zmierzyłeś?

Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Posty: 2277
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Różne proporcje karmelka.

Post autor: jaskiniowiec » piątek, 25 lut 2011, 21:56

A ja złożę gratulacje dla scooterfunpl. Widać zacięcie naukowca. Jeszcze prymitywne metody, jeszcze wyważanie drzwi otwartych, ale pomysły ma i realizuje (nawiązuje też do drugiego posta)

Awatar użytkownika
placydo
PROFI
Posty: 603
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Kielce

Re: Różne proporcje karmelka.

Post autor: placydo » piątek, 25 lut 2011, 22:37

Zrozumiałem.

Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Posty: 2277
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Różne proporcje karmelka.

Post autor: jaskiniowiec » sobota, 26 lut 2011, 00:54

Placydo, słowa "nawiązuję też do drugiego posta" dotyczą nie Twojego posta, tylko paliwo-r-candy-t1360.html#p14957
W sumie powinienem napisać "drugiego tematu". No nieważne, wiadomo o co chodzi.

Awatar użytkownika
scooterfunpl
Nowy
Posty: 8
Rejestracja: środa, 23 lut 2011, 12:56

Re: Różne proporcje karmelka.

Post autor: scooterfunpl » sobota, 26 lut 2011, 07:41

odpalałem poszczególne próbki w pomieszczeniu i nr.4 najbardziej wypełnił przestrzeń pomieszczenia gazami :wink:

Awatar użytkownika
Paweł
******
Posty: 200
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30

Re: Różne proporcje karmelka.

Post autor: Paweł » niedziela, 27 lut 2011, 19:24

Czyli patrzyłeś na oko jak duży jest kłęb dymu? Metoda skrajnie mało dokładna ale zawsze coś. Były to pojedyncze próby czy serii prób i uśrednione wyniki?

Awatar użytkownika
scooterfunpl
Nowy
Posty: 8
Rejestracja: środa, 23 lut 2011, 12:56

Re: Różne proporcje karmelka.

Post autor: scooterfunpl » poniedziałek, 28 lut 2011, 16:37

na oko, były to poj. próby. pozdrawiam

Awatar użytkownika
kermit
PROFI
Posty: 387
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: znad stawu w Baninie
Kontakt:

Re: Różne proporcje karmelka.

Post autor: kermit » poniedziałek, 28 lut 2011, 18:31

Kłaniam się pięknie . :smile:

Jak na ten czas to dwa składy mają największy impuls właściwy:

Nakki 65/35 i moje C35S.
Nie są to składy stechiometryczne ale o ujemnym bilansie tlenowym, niemniej impulsy są na tym samym poziomie.

Karmelka Nakki 65 % saletra 35% cukier
Karmelka kermita 62.5% saletra 37,5% cukier ( co odpowiada proporcji składników 5 saletry na 3 cukru ).

Maksimum impulsu dla karmeli leży pomiędzy 62,5 a 65 % saletry w mieszaninie, czyli Nakka ma skład trochę bogatszy w saletrę niż optymalny a moje C35S ma trochę uboższy bilans tlenowy niż optymalny, ale jak łatwo zauważyć optimum zawiera się w przedziale 2,5 % więc nie ma co rwać szat i korzystać z przebadanych składów.

NIemniej za podejście do tematu należy się uznanie.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości