Karmelek
- jaskiniowiec
- Administrator
- Posty: 2379
- Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
- Lokalizacja: Kraków
- Kontakt:
- jaskiniowiec
- Administrator
- Posty: 2379
- Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
- Lokalizacja: Kraków
- Kontakt:
O co chodziło dokładnie karmelek na glukozie co miałeś na myśli jakie składniki i proporcje , wczoraj testowałem proporcje 65/35 karmelek ugotowany , masa ok spalanie ok , ale korpus źle przygotowany nie oderwał się od ziemi ( była nim rurka od torebek , typu kaufland biedronka , z czego najłatwiej dysze zrobić i czubek . ?
Edit : oto Filmik z
http://w15.wrzuta.pl/film/8EUdtVxEE4d/baczek/
Edit : oto Filmik z
http://w15.wrzuta.pl/film/8EUdtVxEE4d/baczek/
-
- ****
- Posty: 194
- Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
- Lokalizacja: Rumia
- Kontakt:
-
- ****
- Posty: 194
- Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
- Lokalizacja: Rumia
- Kontakt:
- jaskiniowiec
- Administrator
- Posty: 2379
- Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
- Lokalizacja: Kraków
- Kontakt:
Kupujesz w sklepie glukozę krystaliczną, roztapiasz ją i dodajesz saletry. Proporcje klasyczne 65 saletry, 35 glukozy. Glukoza topi sie w niższej temperaturze niż cukier (koło 150 st Celsjusza), jest bardziej lejna, słabiej si rozkłada, czyli nie ciemnieje w trakcie przygotowywania. Jak jest jeszcze gorąca, ale taka że da się ją wziąć do ręki, to zachowuje się jeszcze jak kit, można z niej formować ziarna.