Różne proporcje karmelka.
-
- Nowy
- Posty: 8
- Rejestracja: środa, 23 lut 2011, 12:56
Różne proporcje karmelka.
Witam.
Niedawno eksperymentowałem nad karmelkami i przyrządziłem ich kilka porcji (po 10g) w różnych proporcjach.
1. 65/35
2.60/40
3.70/40
4.70/50
5.50/50
6.55/45
leg. pierwsza liczba - saletra, druga sacharoza
Karmelizowałem normalnie, na kuchence elektrycznej.
Przetestowałem (odpaliłem) na powietrzu próbki (po 10g) i najlepiej wypadł nr. 4.
Z nr. 4 jest najwięcej produktów gazowych, najszybciej się spala.
Zrobiłem silnik rakietowy na jej bazie, wykonałem z niego rakietę i karmelek spisał się doskonale!!!
Naprawdę polecam karmelek 70/50.
Pozdrawiam
ps. dodam że saletra była z ogrodniczego, była mielona 16h w kulowcu, cukier był pudrem
Niedawno eksperymentowałem nad karmelkami i przyrządziłem ich kilka porcji (po 10g) w różnych proporcjach.
1. 65/35
2.60/40
3.70/40
4.70/50
5.50/50
6.55/45
leg. pierwsza liczba - saletra, druga sacharoza
Karmelizowałem normalnie, na kuchence elektrycznej.
Przetestowałem (odpaliłem) na powietrzu próbki (po 10g) i najlepiej wypadł nr. 4.
Z nr. 4 jest najwięcej produktów gazowych, najszybciej się spala.
Zrobiłem silnik rakietowy na jej bazie, wykonałem z niego rakietę i karmelek spisał się doskonale!!!
Naprawdę polecam karmelek 70/50.
Pozdrawiam
ps. dodam że saletra była z ogrodniczego, była mielona 16h w kulowcu, cukier był pudrem
Re: Różne proporcje karmelka.
Poczytaj forum. Przestań zakładać nowe bezsensowne tematy
Re: Różne proporcje karmelka.
Jak to zmierzyłeś?Z nr. 4 jest najwięcej produktów gazowych,
- jaskiniowiec
- Administrator
- Posty: 2379
- Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
- Lokalizacja: Kraków
- Kontakt:
Re: Różne proporcje karmelka.
A ja złożę gratulacje dla scooterfunpl. Widać zacięcie naukowca. Jeszcze prymitywne metody, jeszcze wyważanie drzwi otwartych, ale pomysły ma i realizuje (nawiązuje też do drugiego posta)
Re: Różne proporcje karmelka.
Zrozumiałem.
- jaskiniowiec
- Administrator
- Posty: 2379
- Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
- Lokalizacja: Kraków
- Kontakt:
Re: Różne proporcje karmelka.
Placydo, słowa "nawiązuję też do drugiego posta" dotyczą nie Twojego posta, tylko paliwo-r-candy-t1360.html#p14957
W sumie powinienem napisać "drugiego tematu". No nieważne, wiadomo o co chodzi.
W sumie powinienem napisać "drugiego tematu". No nieważne, wiadomo o co chodzi.
-
- Nowy
- Posty: 8
- Rejestracja: środa, 23 lut 2011, 12:56
Re: Różne proporcje karmelka.
odpalałem poszczególne próbki w pomieszczeniu i nr.4 najbardziej wypełnił przestrzeń pomieszczenia gazami
Re: Różne proporcje karmelka.
Czyli patrzyłeś na oko jak duży jest kłęb dymu? Metoda skrajnie mało dokładna ale zawsze coś. Były to pojedyncze próby czy serii prób i uśrednione wyniki?
-
- Nowy
- Posty: 8
- Rejestracja: środa, 23 lut 2011, 12:56
Re: Różne proporcje karmelka.
na oko, były to poj. próby. pozdrawiam
-
- PROFI
- Posty: 387
- Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
- Lokalizacja: znad stawu w Baninie
- Kontakt:
Re: Różne proporcje karmelka.
Kłaniam się pięknie .
Jak na ten czas to dwa składy mają największy impuls właściwy:
Nakki 65/35 i moje C35S.
Nie są to składy stechiometryczne ale o ujemnym bilansie tlenowym, niemniej impulsy są na tym samym poziomie.
Karmelka Nakki 65 % saletra 35% cukier
Karmelka kermita 62.5% saletra 37,5% cukier ( co odpowiada proporcji składników 5 saletry na 3 cukru ).
Maksimum impulsu dla karmeli leży pomiędzy 62,5 a 65 % saletry w mieszaninie, czyli Nakka ma skład trochę bogatszy w saletrę niż optymalny a moje C35S ma trochę uboższy bilans tlenowy niż optymalny, ale jak łatwo zauważyć optimum zawiera się w przedziale 2,5 % więc nie ma co rwać szat i korzystać z przebadanych składów.
NIemniej za podejście do tematu należy się uznanie.
Jak na ten czas to dwa składy mają największy impuls właściwy:
Nakki 65/35 i moje C35S.
Nie są to składy stechiometryczne ale o ujemnym bilansie tlenowym, niemniej impulsy są na tym samym poziomie.
Karmelka Nakki 65 % saletra 35% cukier
Karmelka kermita 62.5% saletra 37,5% cukier ( co odpowiada proporcji składników 5 saletry na 3 cukru ).
Maksimum impulsu dla karmeli leży pomiędzy 62,5 a 65 % saletry w mieszaninie, czyli Nakka ma skład trochę bogatszy w saletrę niż optymalny a moje C35S ma trochę uboższy bilans tlenowy niż optymalny, ale jak łatwo zauważyć optimum zawiera się w przedziale 2,5 % więc nie ma co rwać szat i korzystać z przebadanych składów.
NIemniej za podejście do tematu należy się uznanie.