Mini-komputerek

Aparatura pokładowa, układy pomiarowe i wykonawcze.
Awatar użytkownika
..:::DAX:::..
******
Posty: 94
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Kontakt:

Post autor: ..:::DAX:::.. » czwartek, 25 lut 2010, 20:36

No bardzo interesujący temat. A jak z kosztami tego komputerka?

Awatar użytkownika
Gandziorz
**
Posty: 40
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30

Post autor: Gandziorz » piątek, 26 lut 2010, 00:30

I dać w pętli dopisywanie. Taki format pozwoli później szybko wrzucić do exela i dać wykres.



Jeżeli ten schemat jest ok, to dopiszę do niego wyzwalanie spadochronu. Akurat mam w domu siłownik który w czasach świetności odpowiadał za sterowanie przednimi kołami zabawki RC. Mimo małych rozmiarów ma dużą siłę. Będzie on otwierał a raczej wysuwał zawleczkę od drzwiczek w których schowany jest spadochron (z boku rakietki).



Całość mam mniej więcej w głowie poukladane. Przepraszam że tak długo to wszystko trwa ale dużo się muszę uczyć przy tym.

Mam nadzieję że w miarę upływu czasu wszystko wykonam i będzie śmigać doskonale.

Awatar użytkownika
Gandziorz
**
Posty: 40
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30

Post autor: Gandziorz » piątek, 26 lut 2010, 00:45

Chce w przyszłości użyć jeszcze tych modułów:

http://obrazki.elektroda.net/7_1247148166.jpg

Awatar użytkownika
Gandziorz
**
Posty: 40
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30

Post autor: Gandziorz » piątek, 26 lut 2010, 00:46

I ten:

http://obrazki.elektroda.net/100_1247150919.jpg



Chodzi o zdalne odpalenie na bezpieczną odległość.

Moc 10mW czyli całkiem nieźle. Zważywszy że w wielu zabawkach RC jest ok. 1mW (ja taki mam).

Awatar użytkownika
Aramis
***
Posty: 73
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Polska południowa

Post autor: Aramis » piątek, 26 lut 2010, 12:02

Witam.

Mam inną propozycję co do wyświetlacza , może by tak zastosować taki od nokii np:3310 jest mały 84x48 pikseli,zasilanie może zostać bo on jest zasilany 3,3V i zmieściło by się na nim sporo więcej informacji, a przede wszystkim jest mniejszy gabarytowo i lżejszy. Co Wy na to?

Awatar użytkownika
Aramis
***
Posty: 73
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Polska południowa

Post autor: Aramis » piątek, 26 lut 2010, 12:20

A można by jeszcze wyprowadzić złącze do programowania w systemie czyli bez wyciągania procka z układu, pozwoliłoby to na szybką aktualizację oprogramowania, dodatkowo można by dołożyć przetwornik A/C do czujnika ciśnienia żeby zwiększyć dokładność odczytu wysokości.

Awatar użytkownika
Gandziorz
**
Posty: 40
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30

Post autor: Gandziorz » piątek, 26 lut 2010, 13:12

Zawsze możesz dać podstawkę DIP-40 i nie ma już problemu.

Przetwornik A/C owszem pomyślimy nad tym.

Awatar użytkownika
Aramis
***
Posty: 73
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Polska południowa

Post autor: Aramis » piątek, 26 lut 2010, 13:38

Tak można dać podstawkę, ale ja myślałem wykonać płytkę w wersji SMD żeby układ był jak najmniejszy a tu już by było gorzej wyjmowaniem procka z płytki.

Awatar użytkownika
Aramis
***
Posty: 73
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Polska południowa

Post autor: Aramis » piątek, 26 lut 2010, 13:39

zapomniałem co do przetwornika A/C myślałem nad ADS1100 na magistrali I2C

Awatar użytkownika
Gandziorz
**
Posty: 40
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30

Post autor: Gandziorz » niedziela, 28 lut 2010, 10:55

Jaskiniowiec a powiedź mi o jakim czujniku przyśpieszenia myślałeś?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości