Mini-komputerek

Aparatura pokładowa, układy pomiarowe i wykonawcze.
Awatar użytkownika
Gandziorz
**
Posty: 40
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30

Post autor: Gandziorz » czwartek, 4 mar 2010, 17:40

Teraz myślę jak podłączyć KMZ10B pod ten układ który stworzyłem.



Jest ktoś w stanie wykonać bibliotekę w eagle?



Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Aramis
***
Posty: 73
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Polska południowa

Post autor: Aramis » czwartek, 4 mar 2010, 18:22

Witam

A może lepszy by był KMZ51, a tak z ciekawości masz eagle pl? , ja działam w kicad ale szukam po necie cadstar pl lub protel pl. Co do czujnika przyspieszenia może któryś z tych http://www.tme.eu/pl/katalog/artykuly.p ... _szukaj%3D+

Awatar użytkownika
Aramis
***
Posty: 73
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Polska południowa

Post autor: Aramis » czwartek, 18 mar 2010, 00:50

Witam znalazłem błąd na tym schemacie ,chodzi o zasilanie czujników temperatury pin zasilający jest podłączony do masy zamiast do +

Awatar użytkownika
Aramis
***
Posty: 73
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Polska południowa

Post autor: Aramis » sobota, 3 kwie 2010, 19:04

Witam. Mam zamiar zrobić podobny układ ale trochę bardziej rozbudowany, na razie schemat i możliwości niech zostaną tajemnicą przynajmniej do momentu zrobienia pierwszych testów. Tylko mam problem jaki zastosować akcelerometr i o jakiej wartości (+/- ?g). Może ktoś mi pomoże :)

Awatar użytkownika
kermit
PROFI
Posty: 387
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: znad stawu w Baninie
Kontakt:

Post autor: kermit » sobota, 3 kwie 2010, 19:51

+/-20g w porywach do 50g 8)

Awatar użytkownika
Aramis
***
Posty: 73
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Polska południowa

Post autor: Aramis » sobota, 3 kwie 2010, 22:46

Tak tylko czy wystarczy 2 osiowy np ADXL321 czy może jakiś inny zaproponujecie a może trzeba by 3 osiowy zastosować

Awatar użytkownika
kermit
PROFI
Posty: 387
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: znad stawu w Baninie
Kontakt:

Post autor: kermit » niedziela, 4 kwie 2010, 00:21

XYZ dałby pełny obraz występujących przeciążeń czyli trójosiowy, ale i dwuosiowy nie jest do pogardzenia :D

Awatar użytkownika
Aramis
***
Posty: 73
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Polska południowa

Post autor: Aramis » czwartek, 8 kwie 2010, 10:56

Witam. Ale nigdzie nie mogę znaleźć akcelerometru 2 lub 3 osiowego na +/-50g, są tylko na +/-16g 3-osiowy lub +/-18g 2-osiowe, albo +/-50g ale 1 osiowy. I teraz jest problem który zastosować.

Awatar użytkownika
kermit
PROFI
Posty: 387
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: znad stawu w Baninie
Kontakt:

+/-

Post autor: kermit » czwartek, 8 kwie 2010, 12:22

jeden 50g w osi głównej modelu a dwuosiowy 18g w poprzek i mamy po problemie :D ( czyli trzeba by zrobić jakąś ładną kostkę zalaną w epoksydzie )

Awatar użytkownika
Aramis
***
Posty: 73
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Polska południowa

Post autor: Aramis » czwartek, 8 kwie 2010, 12:46

Stosować aż dwa czujniki , mam na razie tylko 64kb do dyspozycji bo projektuje układ na atmega64 z obsługą menu i wyświetlaczem lcd nokia3310, więc nie wiem czy wystarczy pamięci a zmieniać znowu procka na atmega128 to następny koszt.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości