Mini-komputerek

Aparatura pokładowa, układy pomiarowe i wykonawcze.
Awatar użytkownika
Templarious
*
Posty: 28
Rejestracja: sobota, 11 lut 2012, 14:30
Kontakt:

Re: Mini-komputerek

Post autor: Templarious » czwartek, 16 lut 2012, 09:20

kosmonauta pisze:A nikt nie myślał by dodac drugi taki sam czujnik?
Przy wysokosci to nie ma znaczenia, ale przy temperaturze już tak.
Zatem zostawie ten 3 osiowy do 8G i dam jeden dla Osi Y do 100 G czujnik 3 osiowy powininien wytrzymac chyba 10000 G ( mechanicznie aby nie uległ zniszczeniu ).

Myśle że czujnik wykryje moment swobodnego spadania gdyz bedziemy brac pod uwagę odczyt oczywiscie z czujnika ćiśnienia i wysokości , te 3 wyniki odycztu zadecydują czy odpalić spadochron czy tez nie : )


Mam w ogole pytanie bo nurtuje mnie ono od dawna. Jak ma czujnik cisnienia zadziałac wewnątrz rakiety ? Rozumiem ze nie jest ona hermetyczna , ale mam wątpliwości nadal co do tego..

Awatar użytkownika
rawsock
****
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 5 lut 2012, 11:59
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Mini-komputerek

Post autor: rawsock » czwartek, 16 lut 2012, 09:45

Wydaje mi się dokładnie tak - nie jest hermetyczna i w zasadzie tyle. Poza tym są otwory na kamerę, zewnętrzny czujnik temperatury itp.
Sebastian

Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Posty: 2274
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Mini-komputerek

Post autor: jaskiniowiec » czwartek, 16 lut 2012, 11:04

Nie tak prosto. Dla właściwej pracy otwory muszą być odpowiedniej wielkości i w odpowiednich miejscach. Mamy do czynienia z przepływami, więc źle umieszczone otwory zawyżą bądź zaniżą wynik. Warto zapoznać się z oprogramowaniem i urządzeniem takim jak np niemiecki SALT. Jest tam zakładka w programie umożliwiająca dobór otworów.

Awatar użytkownika
Templarious
*
Posty: 28
Rejestracja: sobota, 11 lut 2012, 14:30
Kontakt:

Re: Mini-komputerek

Post autor: Templarious » piątek, 17 lut 2012, 12:40

Ok w takim razie wykonam urządzenie a potem rozpoczną się testy i poprawki. Zobaczymy co trzeba będzie zmodyfikowac.

Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Posty: 1506
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Mini-komputerek

Post autor: KSard » piątek, 17 lut 2012, 13:22

Templarious pisze:Ok w takim razie wykonam urządzenie a potem rozpoczną się testy i poprawki. Zobaczymy co trzeba będzie zmodyfikowac.

Oczywiście ... i nie ma co demonizować sprawy otworków :)
Najważniejsze jest samo urządzenie. Otworki można dobrać później. Na jedno tylko należy zwrócić uwagę, aby komora mieszcząca urządzenie nie miała przypadkowych nieszczelności, bo to rzeczywiście może zaburzyć pracę rejestratora.
pozdrawiam KSard - www.facebook.com/ksardpl : www.ksardrakiety.cba.pl

"Ci, którzy skłonni są zrezygnować choćby z części prawa do wolności aby uzyskać w zamian trochę tymczasowego bezpieczeństwa, nie zasługują ani na wolność, ani bezpieczeństwo "- Ben Franklin

Awatar użytkownika
Templarious
*
Posty: 28
Rejestracja: sobota, 11 lut 2012, 14:30
Kontakt:

Re: Mini-komputerek

Post autor: Templarious » piątek, 17 lut 2012, 22:42

Znalazłem akcelerometr MMA3202 tylko dla osi Y , wytrzymałość 50G i dla osi X 100G
Cena koło 44 zł , tylko problem jest bo nie mam biblioteki do Cadsoft Eagle , czy byłby ktoś w stanie to zrobić dla mnie ? Mój kolega przyjezdza dopiero w pon który to umie , a tak to teraz już bym "zakonczył" projekt z gotowa biblioteka. Pozdrawiam : )


nota katalogowa : http://www.mouser.com/catalog/specsheets/mma3202d.pdf

Awatar użytkownika
rawsock
****
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 5 lut 2012, 11:59
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Mini-komputerek

Post autor: rawsock » sobota, 18 lut 2012, 11:17

Ale dla dwóch osi w zasadzie jest ten sam problem co dla jednej - nie masz gwarancji jak będzie spadać. Wg mnie ta opcja 3 + 1 była najlepsza, chyba że ktoś ma jeszcze inną koncepcję.
Sebastian

Awatar użytkownika
yarco
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec
Posty: 155
Rejestracja: niedziela, 13 lut 2011, 20:17
Lokalizacja: Płock
Kontakt:

Re: Mini-komputerek

Post autor: yarco » sobota, 18 lut 2012, 13:15

Natrafiłem w sieci na coś z takiego. :smile: Jest tam wjęcej elektroniki użytkowej, ale nie znam się na tym mocno:(
http://www.sklep.cyfronika.com.pl/pl/p/ ... odul/26509
"Niebo jest czarne a Ziemia Niebieska"


Awatar użytkownika
Templarious
*
Posty: 28
Rejestracja: sobota, 11 lut 2012, 14:30
Kontakt:

Re: Mini-komputerek

Post autor: Templarious » sobota, 18 lut 2012, 14:42

yarco pisze:Natrafiłem w sieci na coś z takiego. :smile: Jest tam wjęcej elektroniki użytkowej, ale nie znam się na tym mocno:(
http://www.sklep.cyfronika.com.pl/pl/p/ ... odul/26509
Ten czujnik ma zakres pomiarowy do 8 G
rawsock pisze:Ale dla dwóch osi w zasadzie jest ten sam problem co dla jednej - nie masz gwarancji jak będzie spadać. Wg mnie ta opcja 3 + 1 była najlepsza, chyba że ktoś ma jeszcze inną koncepcję.
Oczywiscie są te 2 czujniki , 3 osiowy do 8 G i 2 osiowy do 100 G : ). Musze tylko zrobic biblioteke do programu i to kwestia 15 min zrobienia schematu od nowa.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości