Jak wykonać prosty altimetr?

Aparatura pokładowa, układy pomiarowe i wykonawcze.
Awatar użytkownika
Pablo1234
Nowy
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 19 gru 2015, 09:37

Jak wykonać prosty altimetr?

Post autor: Pablo1234 » niedziela, 27 gru 2015, 18:15

Witam!
Wykonałem już kilka modeli rakiet, ale teraz chciałbym zmierzyć wysokość na jaką lecą. Niestety nie wiem jak zrobić altimetr. Jeżeli macie jakieś ciekawe pomysły, schematy- piszcie.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kojotuse
Nowy
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 1 sty 2016, 20:36

Re: Jak wykonać prosty altimetr?

Post autor: kojotuse » piątek, 8 sty 2016, 17:16

Cześć, jestem tutaj od niedawna i nie zaznajomiłem się jeszcze ze wszystkimi rozwiązaniami wypracowanymi przez rakieciarzy. Dlatego rozwiązanie, które zaproponuje będzie oparte na mojej wiedzy wyniesionej z konstrukcji robotów mobilnych, dornów, programowania systemów wbudowanych...

Jeżeli chciałbyś wykonać altimeter, a przy okazji zdobyć pewną wiedzę z zakresu elektroniki, programowania w C/C++, to sugeruję wykorzystać następujące elementy (podaję gotowe moduły, żeby obyło się bez projektowania obwodów drukowanych, wytrawiania płytek, a lutowanie ograniczyć do minimum), oczywiście poszukaj w internecie lepszych cen, innych sklepów, warto robić zakupy w Chinach:

- http://botland.com.pl/arduino-moduly-gl ... -8mhz.html jako serce całego układu, pełno w sieci poradników jak to programować
- http://botland.com.pl/czujniki-cisnieni ... rkfun.html barometr jako czujnik ciśnienia/ wysokości
- http://botland.com.pl/akcesoria-do-kart ... rt-sd.html gniazdo na kartę micro sd do zapisu danych
- http://botland.com.pl/akumulatory-li-po ... s-74v.html do zailania bateria lipo 2s

Barometr łączysz z atmegą (arduino) poprzez magistralę i2c, kartę sd poprzez spi, dodatkowo w przyszłości możesz dodać gps (UART).

Być może brzmi to dla Ciebie mrocznie, ale poczytaj troszkę w elementach które zaporponowałem, pooglądaj filmy na youtube i pytaj dalej :smile:

Awatar użytkownika
Pablo1234
Nowy
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 19 gru 2015, 09:37

Re: Jak wykonać prosty altimetr?

Post autor: Pablo1234 » sobota, 9 sty 2016, 08:19

Dzięki za pomysł!
Znam się trochę na elektronice i programowaniu więc myślę że nie powinno sprawić mi to problemu.

Awatar użytkownika
kojotuse
Nowy
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 1 sty 2016, 20:36

Re: Jak wykonać prosty altimetr?

Post autor: kojotuse » sobota, 9 sty 2016, 09:20

Oczywiście popatrz w dataszity żeby wybrać baro z dobrą rodzielczością, a potem zamontuj je tak, żeby ograniczać wpływ wiatru na nie.

Atmega w tym arduino ma tylko jeden UART, ale powinno dać się zrobić jeszcze kolejny programowy, wtedy pod niego podpinasz GPS, a pod sprzętowy radiomodem (np. XBEE) i masz telemetrię do stacji naziemnej.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość