AreConfig - program do konfiguracji Arecordera

Aparatura pokładowa, układy pomiarowe i wykonawcze.
Awatar użytkownika
arekp
Supersonic PROFI
Posty: 136
Rejestracja: niedziela, 17 kwie 2011, 00:31
Kontakt:

AreConfig - program do konfiguracji Arecordera

Post autor: arekp » środa, 5 cze 2013, 12:57

Napisałem niewielką aplikację na komputer (na Windowsa), która ma na celu konfigurację danych w Arecorderze. Chciałbym, abyście przetestowali ten program na sucho (bez dołączonego Arecordera) i napisali co dodać do programu, co ująć, co zmienić, czy program jest w miarę intuicyjny. Może się też zdarzyć, że na czyimś komputerze program nie będzie chciał się uruchomić - prosiłbym wtedy o dokładne przepisanie komunikatu, który się pojawia.

Podłączenie się z programu z rejestratorem polega na podpięciu kabla z przejściówką do rejestratora, a z drugiej strony do portu USB. Przy pierwszym podłączeniu przejściówki Windows zainstaluje sterowniki i przypisze do przejściówki konkretny numer portu - numer ten jest ważny. Po włączeniu programu należy wybrać z listy numer portu przypisany do przejściówki i kliknąć przycisk "połącz". Po połączeniu z portem zostanie wyświetlona informacja "port połączony". Należy wtedy włączyć zasilanie Arecordera i program sam połączy się z Arecorderem, a w programie zmieni się informacja na "Arecorder połączony". Z Arecordera zostaną odczytane wcześniej zapisane informacje konfiguracyjne oraz rozpocznie się odczyt danych pomiarowych z Arecordera na żywo. Bardziej szczegółowy opis jest w programie, wybrać z menu górnego Pomoc.

Program umożliwia:
  • wykrywanie portów szeregowych komputera, do których można się podłączyć,
  • tuż po podłączeniu odczytywane są wartości wcześniej zapisane w rejestratorze,
  • odczyt w czasie rzeczywistym wskazań akcelerometru, czujnika ciśnienia i temperatury, a także test czy są podłączone zapalniki (wskazania czujników są wyświetlane w polach, natomiast informacja czy podłączone są zapalniki jest podawana kolorem podświetlenia napisu z nazwą zapalnika - czarne tło niepodłączony, czerwone zapalnik został wykryty),
  • dodatkowo odczytywana jest obliczona przez Arecorder informacja o aktualnym kącie nachylenia Arecordera do poziomu. UWAGA! informacja o kącie pochylenia jest przez Arecorder uśredniana, więc może pojawić się niewielkie opóźnienie w obliczonym kącie w stosunku do rzeczywistego położenia,
  • konfigurowanie parametrów rejestratora (informacje te pojawiają się na początku każdego plika z danymi):
    1. Imię i nazwisko właściciela (maksymalnie 30 znaków, bez polskich liter, ale z następującymi znakami: podkreślenie, myślnik i kropka),
    2. numer telefonu właściciela (maksymalnie 20 znaków, cyfry, spacja, podkreślenie, myślnik, plus),
    3. określenie wysokości, na której ma zostać wyzwolony spadochron główny (min 10 metrów, max 999 metrów, czyli liczby dwu- albo trzycyfrowe),
    4. wybranie opcji czy rakieta ma być jednostopniowa czy dwustopniowa,
    5. wybranie opcji czy po wylądowaniu rejestrator ma zapisywać dane czy wyłączyć zapisywanie danych po upływie jednej minuty od wykrycia lądowania,
  • automatyczne sprawdzanie poprawności zapisanych danych (dane są przesyłane do rejestratora, rejestrator zapisuje dane w pamięci nieulotnej, następnie rejestrator odczytuje zapisane dane i przesyła je z powrotem do programu; jeśli dane odebrane przez program są takie same, jak wysłane do rejestratora, to znaczy że zapisane dane są poprawne),
  • kolorowanie tła tych pól, których dane zostały zmienione przez użytkownika,
  • przetestowanie odpalenia zapalników (wybór odpalenia wybranego zapalnika albo wszystkich), przydatne do testowania czy rejestrator jest w stanie wyzwolić zapalnik niefabryczny. Program wysyła tylko informację do Arecordera o wyzwoleniu zapalnika, Arecorder ani tym bardziej AreConfig nie są w stanie wykryć, czy zapalnik faktycznie odpalił (co najwyżej, że zapalnik nie jest już wykrywany, ale nie jest to jednoznaczna informacja). Informację o odpaleniu zapalnika bądź nie powinien wykryć sam użytkownik swoimi oczami i uszami :) .
W wersji, którą wam prezentuję, pomijam łączenie się z portem komputera i od razu program jest "oszukiwany", że połączył się z Arecorderem, abyście mogli go przetestować (jeśli program nie połączy się z Arecorderem, a mimo to użytkownik kliknie jakiś przycisk zapisu, to zostanie wyświetlone okienko, że nie można zapisać zmian, bo Arecorder jest niepodłączony. Ponadto w tej wersji programu wszystkie zmiany kończą się sukcesem - znowu program oszukuje sam siebie, aby zasymulować podłączony Arecorder.
Wszystko to dlatego, że na razie tylko ja mam Arecordera, który się komunikuje z programem.

Rzeczy, które waham się zrobić:
- po kliknięciu odpalenia któregokolwiek zapalnika odliczać trzy sekundy i dopiero potem wysłać do Arecordera informację o odpaleniu. Okienko z odliczaniem miałoby przycisk "anuluj".

Rzeczy, których prawdopodobnie nie uda się zrobić:
- polskie znaki diakrytyczne w imieniu i nazwisku użytkownika.

Najprawdopodobniej Arecorder będzie w stanie wykrywać czy rakieta jest jedno- czy dwustopniowa i usunę tę opcję z AreConfiga, ale będę musiał jeszcze na spokojnie porozmawiać o tym z Andrzejem i Robertem.

Program można pobrać stąd:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/120 ... .06.05.zip

Pamiętajcie, że jest to testowa wersja programu, w której zablokowałem komunikację z Arecorderem, żeby nikt przypadkiem kiedyś nie użył tego programu do komunikacji.
Pamiętajcie również, że program napisałem z myślą o konfigurowaniu danych Arecordera i prostym testowaniu zapalników oraz obliczany kąt pochyłu Aredordera jest prawidłowy, czyli pośrednio także testowanie, czy akcelerometry są dobrze skalibrowane.

Andrzej zwrócił mi uwagę, że powinienem dodać pomoc do programu - na szybko dodałem pojawiające się dymki i krótki opis podłączenia się do Arecordera w menu pomocy.

Dzisiaj wyjeżdżam na dwa tygodnie, więc będę w stanie zrobić jakieś zmiany dopiero po powrocie - chciałem pokazać wam tę wersję jeszcze przed moim wyjazdem i udało mi się w zasadzie w ostatniej chwili :smile: .

Awatar użytkownika
rawsock
****
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 5 lut 2012, 11:59
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: AreConfig - program do konfiguracji Arecordera

Post autor: rawsock » czwartek, 6 cze 2013, 12:11

Ale żeby sprawdzić to sensownie to by potrzebne było okienko z konsolą debugową co jest wysyłane do urządzenia, bo bez tego to słabo można cokolwiek przetestować. Mówi że zapisał, a czy dobrze zapisał i czy w ogóle albo jakieś krzaki to nie wiadomo. Albo checkbox demo mode i niech chociaż do pliku tekstowego zapisuje/odczytuje albo coś. Poza tym są 3 przyciski zapisz co powoduje że nie wiadomo czy zapisze się tylko dana przy której jest przycisk, czy cała konfiguracja.
Sebastian

Awatar użytkownika
arekp
Supersonic PROFI
Posty: 136
Rejestracja: niedziela, 17 kwie 2011, 00:31
Kontakt:

Re: AreConfig - program do konfiguracji Arecordera

Post autor: arekp » czwartek, 20 cze 2013, 05:07

rawsock pisze:Ale żeby sprawdzić to sensownie to by potrzebne było okienko z konsolą debugową co jest wysyłane do urządzenia, bo bez tego to słabo można cokolwiek przetestować. Mówi że zapisał, a czy dobrze zapisał i czy w ogóle albo jakieś krzaki to nie wiadomo. Albo checkbox demo mode i niech chociaż do pliku tekstowego zapisuje/odczytuje albo coś.
Napisałem, że zamieszczam tę wersję programu po to, abyście zobaczyli czy interfejs jest intuicyjny oraz czy dodać jeszcze jakieś opcje i czy któraś opcja nie jest zbędna. Program jak najbardziej działa, zamieściłem tę wersję dopiero, kiedy przetestowałem dobrze zapis danych.

rawsock pisze:Poza tym są 3 przyciski zapisz co powoduje że nie wiadomo czy zapisze się tylko dana przy której jest przycisk, czy cała konfiguracja.
Chciałem oddzielić zapisywanie opcji lotu od zapisywania nazwiska i numeru telefonu, ale w trakcie pracy nad aplikacją zacząłem i tak zapisywać tylko te dane, które zostały zmienione, więc w zasadzie może być jeden przycisk "zapisz".

Awatar użytkownika
placydo
PROFI
Posty: 599
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Kielce

Re: AreConfig - program do konfiguracji Arecordera

Post autor: placydo » czwartek, 20 cze 2013, 08:19

Z mojego doświadczenie odnośnie logowania to nie konsola powinna być wyjściem logów ale właśnie plik.
Idealnie byłoby wręcz zastosować plik konfiguracyjny, w którym zapisywałaby się konfiguracja programu i z którego można odczytywać wcześniej zapisaną konfigurację. Wtedy na dole można dorzucić konfigurację logowania i kto chciałby to mógłby zapisywać logi.
Jeśli chodzi o logi to np niech logger tworzy 5 plików po kolei i potem kasuje najstarszy. W ten sposób będzie można się cofnąć dodatkowo w historii w razie błędów.

Arek z doświadczenia wiem też, że należy unikać takich zwrotów "przetestowałem dobrze" podczas pisania programu :p

Awatar użytkownika
arekp
Supersonic PROFI
Posty: 136
Rejestracja: niedziela, 17 kwie 2011, 00:31
Kontakt:

Re: AreConfig - program do konfiguracji Arecordera

Post autor: arekp » czwartek, 20 cze 2013, 21:31

placydo pisze:Z mojego doświadczenie odnośnie logowania to nie konsola powinna być wyjściem logów ale właśnie plik.
Idealnie byłoby wręcz zastosować plik konfiguracyjny, w którym zapisywałaby się konfiguracja programu i z którego można odczytywać wcześniej zapisaną konfigurację. Wtedy na dole można dorzucić konfigurację logowania i kto chciałby to mógłby zapisywać logi.
Jeśli chodzi o logi to np niech logger tworzy 5 plików po kolei i potem kasuje najstarszy. W ten sposób będzie można się cofnąć dodatkowo w historii w razie błędów.
Wydaje mi się, że konfiguracji jest na tyle mało (większa część pól to dane wyłącznie odczytywane z Arecordera), że nie ma sensu zapisywać plików konfiguracyjnych (i odczytywać z nich), tym bardziej, że przy połączeniu z Arecorderem odczytywane są aktualnie zapisane dane.

Teraz mi się przypomniał pomysł, o którym kiedyś wspominał Piotr Sewastianik - dwie albo trzy konfiguracje Arecordera wybierane zworkami. Można by na poligonie jedynie zmieniać zworki wybierając inną konfigurację zamiast przeprogramowywać układ przy przekładaniu Arecordera do innej rakiety. Zbędny bajer i komplikacja czy przydatna rzecz?
placydo pisze:Arek z doświadczenia wiem też, że należy unikać takich zwrotów "przetestowałem dobrze" podczas pisania programu :p

Racja, powinienem był napisać raczej "u mnie działa" :D .

Awatar użytkownika
rawsock
****
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 5 lut 2012, 11:59
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: AreConfig - program do konfiguracji Arecordera

Post autor: rawsock » piątek, 21 cze 2013, 08:55

arekp pisze:Racja, powinienem był napisać raczej "u mnie działa" :grin: .

No właśnie dlatego chciałem sprawdzić czy u mnie też działa :). Stawiam browara że znajdę jakiegoś babola :P
Sebastian

Awatar użytkownika
Adam
Supersonic PROFI
Posty: 392
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Kraków

Re: AreConfig - program do konfiguracji Arecordera

Post autor: Adam » piątek, 21 cze 2013, 21:08

Witam!
arekp pisze:Można by na poligonie jedynie zmieniać zworki wybierając inną konfigurację zamiast przeprogramowywać układ przy przekładaniu Arecordera do innej rakiety. Zbędny bajer i komplikacja czy przydatna rzecz?
Pomysł generalnie dobry, tylko co w praktyce zmiana konfiguracji oznacza? Jeżeli konfiguracja to tylko wysokość wyrzucania głównego spadochronu, to nie ma sensu. Z doświadczenia wynika, że w warunkach poligonowych prostota sprawdza się najlepiej. Najlepsza obsługa sprowadza się do włączenia zasilania. UWS'y są proste ale jak ciśnienie jest już odpowiednio wysokie, to drżącą ręką i zmętniałą myślą trudno się je obsługuje.
Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości