ALTIMAX Simply - Instrukcja obslugi

Aparatura pokładowa, układy pomiarowe i wykonawcze.
Awatar użytkownika
Paul
Supersonic PROFI
Posty: 920
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Luedenscheid

Re: ALTIMAX Simply - Instrukcja obslugi

Post autor: Paul » wtorek, 20 wrz 2011, 10:17

Paul, powinieneś pomyśleć nad spolszczeniem instrukcji w formie takiej karteczki :wink:
Mam tez i taki zamiar :grin: Bede tlumaczyl cala ta instrukcje obslugi....... oczywiscie jezeli sie znajdzie pare odbiorcow tej elektroniki.
Dla jednej lub dwoch osob raczej nieoplacalne :wink:
Wersja niemiecka : http://rockets.aquarix.de/download/ALTI ... y_Doku.pdf

Jak widac, to nie jest tylko jedna karteczka, a 22 strony :grin:

Pozdrawiam
Paul

Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI
Posty: 752
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:31
Lokalizacja: Białystok, Nowe Miasto

Re: ALTIMAX Simply - Instrukcja obslugi

Post autor: Tofifi » środa, 21 wrz 2011, 06:57

Cześć Paul.
Przejrzałem instrukcję i dopatrzyłem się jednej istotnej sprawy:
Gdzie góra? A gdzie doł?
Nie banalne pytanie bo przecież jeżeli zworki będą na górze to ich konfiguracja wygląda odwrotnie niż gdyby były na dole.
Zatem?

Awatar użytkownika
Paul
Supersonic PROFI
Posty: 920
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Luedenscheid

Re: ALTIMAX Simply - Instrukcja obslugi

Post autor: Paul » środa, 21 wrz 2011, 10:12

Witam,
Nie banalne pytanie bo przecież jeżeli zworki będą na górze to ich konfiguracja wygląda odwrotnie niż gdyby były na dole.
Zatem?
I o tym pomyslal konstruktor ukladu :wink: Obojetnie czy uklad "stoi na glowie" czy "na nogach" podany wzor sie nie zmienia tzn. zakladasz tak jak bys widzial tylko te sztyfty obojetnie jak zamontujesz sama elektronike.
Czy to nie jest genialny uklad :wink:

Pozdrawiam
Paul

Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI
Posty: 752
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:31
Lokalizacja: Białystok, Nowe Miasto

Re: ALTIMAX Simply - Instrukcja obslugi

Post autor: Tofifi » środa, 21 wrz 2011, 10:33

Genialne!

Awatar użytkownika
Paul
Supersonic PROFI
Posty: 920
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Luedenscheid

Re: ALTIMAX Simply - Instrukcja obslugi

Post autor: Paul » niedziela, 9 paź 2011, 12:56

Witam,
Teraz jak zabudowac najprosciej nasza elektronike:
Do tego celu potrzebne nam sa:
- plytka drukowana o wymiarach min. 40 X 20 ( maly odpad )
- jeden zacisk (podwojny tzn. na dwa kabelki)
- jeden przelacznik (wylacznik)
- dwa sztyfty + jedna zworka (mostek)
IMG_5306.jpg
IMG_5306.jpg (67.8 KiB) Przejrzano 1973 razy
... a tak to wyglada na plytce jeszcze przed zlutowanie podzespolow.
IMG_5308.jpg
IMG_5308.jpg (59.71 KiB) Przejrzano 1973 razy
Oczywiscie nie moze nam zabraknac zasilania - Li-Po 2S 130mAh wraz ze zlaczem.
IMG_5307.jpg
IMG_5307.jpg (68.81 KiB) Przejrzano 1973 razy
za chwile ciag dalszy :wink:

Awatar użytkownika
Paul
Supersonic PROFI
Posty: 920
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Luedenscheid

Re: ALTIMAX Simply - Instrukcja obslugi

Post autor: Paul » niedziela, 9 paź 2011, 15:50

Dla lepszego pokazania w jaki sposob lutujemy (podlaczamy) poszczegolne przewody , przewody zostaly podlaczone od gory.
Oczywiscie w rakiecie powinny byc od spodu.
IMG_5309.jpg
IMG_5309.jpg (83.3 KiB) Przejrzano 1969 razy
I teraz krok po kroku jak to jest podlaczane:

- przewod czarny ( + ) est na stale zlutowany z przewodem czerwonym zlacza (wtyczka)
- przewod brazowy ( - ) jest przylutowany do srodkowej nozki wylacznika
- czarny przewod zlacza do jednej z zewnetrznych nozek wylacznika
IMG_5310.jpg
IMG_5310.jpg (98.4 KiB) Przejrzano 1969 razy
Nastepnie:
- przewod czerwony i pomaranczowy do tych dwoch sztyftow , ktore mostkujemy zworka !!!!! Inaczej nie ma przeplywu pradu na zapalniki.
- przewod zolty i zielony na zacisk do zapalnika
- przewody niebieski i fioletowy do drogiego zapalnika w przypadku podwojnego odzysku. W przypadku pojedynczego odzysku przewody te mozna albo obciac, albo pojedynczo zaizolowac ( nie zlaczac !!!!! )

W takim ukladzie jak na zdjeciu , po zalaczeniu napiecia uklad przeprowadza test wewnetrzny i na koniec podaje stan zapalnikow.
W tym ukladzie ALTIMAX "melduje " jeden zapalnik OK sygnal pip, pip
oraz drogi uszkodzony, lub brak zapalnika sygnal - piiiiiiiiiiiiiiiip

W takim stanie uklad jest gotowy do startu !!!!!
Oczywiscie tak jak juz wspominalem wczesniej uklad jest w stanie wygenerowac 9A . Normalne fabryczne zapalniki potrzebuja ok. 2A. Stosujac np. zapalniki o wyzszym pradzie dzialania niz 9A moze dojsc do zniszczenia ukladu !!!!!!!!

PROSZE O TYM PAMIETAC !!!!

Teraz czekam na dalsze pytania.

Paul

Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI
Posty: 752
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:31
Lokalizacja: Białystok, Nowe Miasto

Re: ALTIMAX Simply - Instrukcja obslugi

Post autor: Tofifi » niedziela, 9 paź 2011, 16:38

Nie rozumiem, dlaczego stosujesz zworkę - nie twierdzę że źle...
Czemu nie można zrobić tak że kable z idące do 1 zapłonnika są podlutowane od dołu do zaciku? - bezpośrednio.
Czy chodzi o to, że w takim przypadku po prostu układ jest na stałe przylutowany do zacisku co uniemożliwia zybkie jego wyjmowanie?

Awatar użytkownika
Paul
Supersonic PROFI
Posty: 920
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Luedenscheid

Re: ALTIMAX Simply - Instrukcja obslugi

Post autor: Paul » niedziela, 9 paź 2011, 17:19

Witam,
Kable sa przylutowane od gory, by mozna bylo lepjej widziec co do czego jest przylutowane - zreszta pisalem dlaczego to tak zrobilem :wink:
Dla lepszego pokazania w jaki sposob lutujemy (podlaczamy) poszczegolne przewody , przewody zostaly podlaczone od gory.
Oczywiscie w rakiecie powinny byc od spodu.
Co do zworki , to zrob tak jak pokazane na zdjeciu. Dlaczego tak jest tez juz pisalem wczesniej, ale zrob jak pokazalem.
Czy chodzi o to, że w takim przypadku po prostu układ jest na stałe przylutowany do zacisku co uniemożliwia zybkie jego wyjmowanie?
:shock: Wlasnie ten sposob z ta wtyczka umozliwia b.szybki demontaz ukladu !!!!! Oczywiscie do tego potrzebne sa dodatkowe wtyczki ktore pozostaja na stale w rakiecie.
.... ale jak inaczej wyobrazasz sobie ten demontaz - mysle, ze prosciej juz nie idzie !!!

Pozdrawiam
Paul

Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI
Posty: 752
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:31
Lokalizacja: Białystok, Nowe Miasto

Re: ALTIMAX Simply - Instrukcja obslugi

Post autor: Tofifi » niedziela, 9 paź 2011, 18:04

Paul, tylko sięnie denerówj ale są ludzie któym to jednak nie jest takie oczywiste.... :oops:

Czyli tak: zworka jest połączona do altimaxa... wypinam zworkę i już altmax jest gotowy dowyjęcia z rakiety? - no chyba rozumiem.
Tylko dla czego akurat zwora? Czy mogę użyć np zamiat niej zacisku? Zacisk wydaje się być bradziej estetyczny - podlutować do nóżek które będą wystawać pod płytką a śrubkami przykręcać kable wystające z altimaxa.

Awatar użytkownika
Paul
Supersonic PROFI
Posty: 920
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Luedenscheid

Re: ALTIMAX Simply - Instrukcja obslugi

Post autor: Paul » niedziela, 9 paź 2011, 18:27

Witam,
:grin: Ja sie wcale nie denerwuje :wink:
Powiedz mi, dlaczego sobie tak komplikujesz zycie ? Zrob tak jak jest na zdjeciu i wszystko bedzie OK.
Jak to jest na "czysto" zrobione, jest pokazane w temacie o Hipersonalu.
Jezeli chcesz go podlaczyc inaczej, to prosze bardzo, ale pokaz mi przynajmniej pare zdjec bym to mogl zobaczyc.

I jeszcze jedno:
Cos ty sie tak przyczepil do tej zworki ? Zamiast zworki moze byc rowniez i zwykly wylacznik.
Zworka ta, albo wylacznik to nic innego jak podlaczenie na "ostro" zapalnikow , co zazwyczaj robi sie jak rakieta stoi na wyrzutni.
Dlaczego zworka? Konstruktor uwaza ( i moim zdaniem slusznie) , ze na krotko przed startem mozna w poddenerwowaniu zapomniec je (zapalniki)zalaczyc .
Jezeli chodzi o zworke, to widac, ze czegos brakuje.

Pozdrawiam
Paul

Ps. Nie ma glupich pytan, sa tylko glupie odpowiedzi :wink:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości