Rejestrator

Aparatura pokładowa, układy pomiarowe i wykonawcze.
Awatar użytkownika
tadeusz
PROFI
Posty: 261
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:31
Lokalizacja: Poznań

Re: Rejestrator

Post autor: tadeusz » piątek, 24 cze 2016, 18:15

Przy pomocy Przemka udało mi się uruchomić AreConfig.
Nie mam automatycznego wybierania portu przy włączeniu programu.Przycisk skanowania też nie działa.
Port com19 muszę wybierać ręcznie inaczej ustawia mi się com3/Port połączony na pomarańczowym tle/.

Awatar użytkownika
arekp
Supersonic PROFI
Posty: 136
Rejestracja: niedziela, 17 kwie 2011, 00:31
Kontakt:

Re: Rejestrator

Post autor: arekp » sobota, 25 cze 2016, 07:11

Przycisk skanowania wykrywa które porty są dostępne. Jeśli jest tylko jeden port, to wszystko jest łatwe, tutaj najwyraźniej masz jakieś inne urządzenie połączone na porcie trzecim.

Awatar użytkownika
arekp
Supersonic PROFI
Posty: 136
Rejestracja: niedziela, 17 kwie 2011, 00:31
Kontakt:

Re: Rejestrator

Post autor: arekp » środa, 28 gru 2016, 13:04

Planuję nową wersję Arecordera. Planuję następujące zmiany:
- dodanie pomiaru obrotów wokół wszystkich trzech osi (żyroskopu) i pomiaru pola magnetycznego również we wszystkich trzech osiach (plus akcelerometr, wszystkie dziewięć mierzonych wartości w jednym scalaku),
- dodanie odbiornika GPS,
- dane nie będą już zapisywane na karcie SD, ale na wewnętrznej pamięci - koniec z gniazdami do kart sd, z którymi były tylko problemy, odczyt danych będzie się odbywał przez USB,
- dodanie obsługi serw modelarskich,
- GPS oraz akcelerometr +-80 g są opcjami, można będzie kupić Arecorder bez tych układów (zostaje zawsze akcelerometr +-16 g).
- Arecorder będzie miał możliwość zapisywania danych częściej niż 100 razy na sekundę (choć nie dla wszystkich czujników, nie wiem też jeszcze ile maksymalnie się uda),
- wyjście do zewnętrzego brzęczyka zostaje usunięte (bo chyba nikt tego nie używał).

Oprócz tego myślę o zrobieniu odchudzonej wersji Arecordera - nie wszyscy przecież potrzebują tak zaawansowanego układu odzysku. Odchudzona wersja będzie pozbawiona:
- GPS,
- akcelerometru +-80 g,
- złącz do serw modelarskich,
- wyzwalania drugiego stopnia (zostanie spadochron-pilot i główny),
- czujnika temperatury,
- możliwości wyboru konfiguracji parametrów,
- do przemyślenia czy stosować akcelerometr +-16 g, magnetometr i żyroskop w jednym, jak w normalnej wersji Arecordera czy tylko akcelerometr +-24 g, jak w dotychczasowej wersji Arecordera,
- prawdopodobnie inny, mniejszy mikrokontroler niż w normalnej wersji Arecordera i oczywiście zapis tylko 100 próbek na sekundę (lub mniej jeśli ktoś będzie chciał taką możliwość).

Pytania:
- jakie stosowane są złącza w serwach modelarskich, których używanie?
- jak rozmieścić złącza na nowym Arecorderze tak, żeby łatwiej wam się go podłączało w rakietach?
- jakieś jeszcze zmiany chcielibyście w Arecorderze wprowadzić?

Awatar użytkownika
przemo
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec
Posty: 195
Rejestracja: piątek, 25 sty 2013, 19:15
Lokalizacja: Poznań

Re: Rejestrator

Post autor: przemo » środa, 28 gru 2016, 14:25

Jeśli uC by się wyrobił to mógłby równolegle z zapisem do pamięci wysyłać na wyjście USART/UART jakieś dane, choćby tylko wysokość, które można by słać na ziemię poprzez dodatkowy układ nadajnika. Starczyłoby GND i TxD wystawić gdzieś na dwa zaciski lub małe gniazdo Molex.
Konfigurując altimetr można by wybierać czy ma nadawać do tego złącza czy nie. Można też tak jak np w Stratologgerze ustawić parametr czy wysyłanie na uart (o ile włączone) rozpocząć od razu po włączeniu czy dopiero po wykryciu startu.

Awatar użytkownika
rafciodz
****
Posty: 1209
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:31
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: Rejestrator

Post autor: rafciodz » czwartek, 29 gru 2016, 06:50

Hej
Typowe serwo dostępne jest w każdym sklepie modelarskim online to zazwyczaj kostka o rozstawie 2,54 na trzy kable (+,-,syg)
Arek pomysł z serwami fajny, propozycja Przema gniazda do wysyłu danych przez radio także.

Poza tym chodzi mi po głowie układ który wykrywałby start, koniec pracy silnika i po zadanym czasie ( ustawianym potencjometrem z mini wyświetlaczem lub bez ) podawałby sygnał na wyjście/scia: serwo i silnik DC. Taka prościzna do odzysku na baterie od pilota.
Żadnej rejestracji danych, wysyłania droga radiową - tylko start,stop i czas regulowany.
Pozdrawiam
Rafał
Free Your Mind

Awatar użytkownika
tadeusz
PROFI
Posty: 261
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:31
Lokalizacja: Poznań

Re: Rejestrator

Post autor: tadeusz » czwartek, 29 gru 2016, 16:07

Ja nie zrezygnuję z akcelerometru 80g ani z układu wyzwalania drugiego stopnia.Potrzebny jest włącznik zasilania dostępny
przez otwór w kadłubie/śrubokręt/ lub przez kadłub /magnesem/.Kabel zasilania powinien być miękki i dwukrotnie przeciągnięty przez płytkę żeby się nie łamał.

Awatar użytkownika
arekp
Supersonic PROFI
Posty: 136
Rejestracja: niedziela, 17 kwie 2011, 00:31
Kontakt:

Re: Rejestrator

Post autor: arekp » czwartek, 29 gru 2016, 19:08

Przemo - coś takiego używam cały czas do debugowania Arecordera, jest gotowe, ale wyłączone :D . Wysyłane są na UART wszystkie dane, ale co 200 ms. Może faktycznie dobrze by było dodać taką opcję konfigurowalną. Wolałbym jednak nie kombinować za bardzo - Arecorder ma być łatwy w obsłudze, nie chcę, żeby była masa opcji do modyfikowania, które tylko będą straszyć z początku a prawie nikt ich nie będzie używał. Chyba najprościej będzie wysyłać zawsze dane na UART - kto nie będzie potrzebował po prostu go do niczego nie podłączy - a konfigurować co najwyżej jakie dane mają być przesyłane.

Rafciodz - często złącze pasuje do goldpinów, ale widziałem też inne. A goldpiny nie są za dobrym rozwiązaniem, jeśli chodzi o wibracje w rakiecie. Wraz ze wzrostem liczby złącz, podłaczanie Arecordera będzie coraz dłużej trwało. Myślę bardziej nad podobnym rozwiązaniem jak w Altimaksie - Arecorder ma jedno złącze grupujące wszystkie wyjścia; druga część złącza jest na stałe przymocowana do rakiety.

Tadeusz - myślałem, że jest lepiej, gdy włącznik zasilania jest poza Arecorderem, łatwiej wtedy umieścić go w wygodnym miejscu, można nim wtedy włączać zasilania więcej niż jednemu układowi.

Awatar użytkownika
przemo
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec
Posty: 195
Rejestracja: piątek, 25 sty 2013, 19:15
Lokalizacja: Poznań

Re: Rejestrator

Post autor: przemo » czwartek, 29 gru 2016, 20:38

Wysyłane są na UART wszystkie dane, ale co 200 ms
5sps starczą w zupełności - toć to raczej tylko do orientacyjnego podglądu live

Awatar użytkownika
arekp
Supersonic PROFI
Posty: 136
Rejestracja: niedziela, 17 kwie 2011, 00:31
Kontakt:

Re: Rejestrator

Post autor: arekp » środa, 1 mar 2017, 19:33

Mam pomysł odnośnie połączenia Arecordera z rakietą.
Myślę o wykorzystaniu dodatkowej płytki - złączki. Płytka ta byłaby połączona wielożyłowym złączem z Arecorderem, w Arecorderze nie byłoby żadnego złącza oprócz tego do płytki, wszystkie one byłyby na dodatkowej płytce, łącznie z zasilaniem i wyborem programu Arecordera. Idea jest taka, że dodatkowa płytka jest zawsze w rakiecie, po jednej na każdą rakietę, natomiast Arecorder jest wymienny.
Wymiana Arecordera polegałaby więc tylko na przykręceniu go śrubami do rakiety i podłączeniu złączem do dodatkowej płytki. Nie trzeba by nawet zmieniać zworek, bo w każdej rakiecie byłyby już ustawione na płytce dodatkowej.

Wszystkie złącza pozostałyby takie same, byłyby tylko na dodatkowej płytce zamiast na Arecorderze.

Co myślicie o takim rozwiązaniu?

Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Posty: 1506
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Rejestrator

Post autor: KSard » czwartek, 2 mar 2017, 12:04

arekp pisze:
środa, 1 mar 2017, 19:33
Mam pomysł odnośnie połączenia Arecordera z rakietą.
Myślę o wykorzystaniu dodatkowej płytki - złączki. Płytka ta byłaby połączona wielożyłowym złączem z Arecorderem, w Arecorderze nie byłoby żadnego złącza oprócz tego do płytki, wszystkie one byłyby na dodatkowej płytce, łącznie z zasilaniem i wyborem programu Arecordera. Idea jest taka, że dodatkowa płytka jest zawsze w rakiecie, po jednej na każdą rakietę, natomiast Arecorder jest wymienny.
Wymiana Arecordera polegałaby więc tylko na przykręceniu go śrubami do rakiety i podłączeniu złączem do dodatkowej płytki. Nie trzeba by nawet zmieniać zworek, bo w każdej rakiecie byłyby już ustawione na płytce dodatkowej.

Wszystkie złącza pozostałyby takie same, byłyby tylko na dodatkowej płytce zamiast na Arecorderze.

Co myślicie o takim rozwiązaniu?
TAK, to bardzo dobry pomysł !
pozdrawiam KSard - www.facebook.com/ksardpl : www.ksardrakiety.cba.pl

"Ci, którzy skłonni są zrezygnować choćby z części prawa do wolności aby uzyskać w zamian trochę tymczasowego bezpieczeństwa, nie zasługują ani na wolność, ani bezpieczeństwo "- Ben Franklin

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości