Pomysł na komputer podkładowy

Aparatura pokładowa, układy pomiarowe i wykonawcze.
Awatar użytkownika
placydo
PROFI
Posty: 599
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Kielce

Pomysł na komputer podkładowy

Post autor: placydo » niedziela, 30 maja 2010, 20:19

Witam

Od jakiegos czasu meczylo mnie to dosc mocno :wink: Chcialbym uzyskac Wasze zdanie na ten temat.

Sprawa ma sie nastepująco:

Telefon HTC G1 - koszt uzywanego to okolo 400zł

Co mamy w tej cenie:

- odbiornik GPS

- akcelerometr

- kamere

- mozliwosc dodania wlasnego oprogramowania (w javie)



Jaki jest moj pomysl na to:

Otoz aplikacja do pobrania za darmo My Tracks dziala moze byc odpalona w tle - oto info jakie gromadzi:

http://img405.imageshack.us/img405/8522/nieboloty.png



Jesli aplikacja ta dziala w tle mozliwe jest wlaczenie nagrywania z kamery - co prawda nie szokuje jakosc filmu ale jest ok.



I ostatnie chyba najwaznieszje - takze darmowa aplikacja ktora również działa w tle - a która sprawia, ze po wyslaniu do niej okreslonego smsa (ustawiamy dowolna tresc) odsyla nam dokladne polozenie urzadzenia zgodnie z GPSem - tak wiec rakieta nie zniknie.



Dodatkowo mozna dorzucic zawsze swoje oprogramowanie (dosc prosto sie to programuje jesli ktos mial do czynienia z programowaniem obiektowym - mysle, ze Pomorze moze tutaj wiele zdzialac) - np przez miniusb podawac sygnal do odpalenia odzysków.



Telefon jak telefon - przechodzi swoje "crashtesty" i zapewne wytrzyma nie jedno w rakiecie.

Ciekawe tylko czy pomysl warty swieczki.

Awatar użytkownika
michajas
*
Posty: 29
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:31

Post autor: michajas » niedziela, 30 maja 2010, 22:03

Witam,

z tego co mi wiadomo to 2 rzeczy już delikatnie wykluczają to rozwiązanie. Mianowicie:



1. Akcelerometr, jeśli chcemy go użyć do mierzenia wysokości/prędkości, to odpada bo te telefoniczne zazwyczaj mają skalę do max 6G, a w rakiecie wiadomo, troszkę więcej.



2. GPS, już ktoś na forum chyba robił testy o ile dobrze pamiętam i nie dostarcza on wystarczająco dokładnych danych. Jest za słaby, tym bardziej te w telefonach :/ dlatego też nie nadaje się do mierzenia prędkości ani wysokości. Lokalizacja jak najbardziej :)



Jeśli się gdzieś pomyliłem to proszę mnie poprawić.

To tyle z mojej strony :wink:

Awatar użytkownika
placydo
PROFI
Posty: 599
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Kielce

Post autor: placydo » niedziela, 30 maja 2010, 22:20

Zalezne to wszystko bo np akcelerometru mozesz uzyc do pomiaru kąta - i np wydania polecenia otworzenia spadochronu.

Co do gpsu - ze jest niedokladny - jest z tego co pamietam niedokladny ale przy duzych prekosciach (zabezpieczenie) ale kiedy rakieta osiaga apogeum powinna zwolnic do tego stopnia, ze bedzie mozliwe zrobienie pomiaru (przynajmniej w teorii).

Dodatkowo GPSu mozna uzyc takze do odnajdywania modelu co także moim zdaniem jest niezłym plusem.

158g jak na tyle możliwosci to chyba nie do konca tak zle?

Awatar użytkownika
PIOTR
PROFI
Posty: 933
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:31
Lokalizacja: Białystok

Post autor: PIOTR » poniedziałek, 31 maja 2010, 07:29

Z tego co się orientuję elektronika cywilna ma ograniczenie do 4G - GPS na pewno. Gdyby jednak zdjąć zabezpieczenia .... Pozostaje pytanie jaką graniczną wartość odczyta czujnik czyli sprzęt a nie program? Ja również szukałem takiego rozwiązania. Jesienią poprosiłem kumpla, elektronika o pomoc. Co zrobił? Przerzucił kilka schematów i stwierdził: "<span style="font-style: italic">należy okroić jakąś komórkę</span>". Temat warty jest sprawdzenia? A może ktoś już sprawdził?

Awatar użytkownika
placydo
PROFI
Posty: 599
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Kielce

Post autor: placydo » niedziela, 13 cze 2010, 00:55

"All GPS receivers capable of functioning above 18 km (60,000 ft) altitude and 515 m/s (1,000 knots) are classified as munitions (weapons)"

Wszystkie odbiorniki GPS zdolne do funkcjonowania powyżej 18km wysokości i 515m/s klasyfikowane sa jako uzbrojenie.

Wikipedia.org





"W szczególności, przestają działać po przekroczeniu pewnej prędkości – starsze odbiorniki 160 km/h, nowsze rzędu 1665 km/h"

Wikipedia.pl



Jak widac da sie wykorzystac GPS na nasze potrzeby. Potrzeba tylko odbiornika zdolnego do wykonania tego zadania.



Sa jeszcze inne systemy - moze w przyszlosci mozliwe bedzie ich zastosowanie. Np. GLONASSS (wiem,ze Rosjanie maja pewne klopoty), Galileo

Awatar użytkownika
kbosak
***
Posty: 71
Rejestracja: czwartek, 29 wrz 2011, 13:59
Kontakt:

Re: Pomysł na komputer podkładowy

Post autor: kbosak » niedziela, 14 kwie 2013, 20:59

Ja zaś dodam że GPS implementują to ograniczenie na dwa sposoby:
-jeśli przekroczysz prędkość LUB wysokość, pokazuje bzdury (no lock)
-jeśli przekroczysz prędkość I wysokość, pokazuje bzdury (no lock)

Mniejszość z nich używa logiki LUB. Do tego zaliczamy GPS oparte na SirfIII 1Hz.

Pozostałe o których wiadomo że działają wysoko są tu:
http://showcase.netins.net/web/wallio/G ... s60kft.htm

Do zastosowań rakietowych większość działa do około MACH 1,5 (500 lub 515 m/s) ale poniżej 50000m lub poniżej 60000ft=18288m.

Ograniczenie chipsetu odbiornika GPS do iluś G jest poprostu deklaracją że firmware w nim zawarty filtruje dane z określonym lagiem. Tak więc pokaże teoretycznie nawet obiekt poruszający się 20G, ale pozycje odfiltruje tak jakby przyśpieszał nie bardziej niż ok 4G, przy czym nie jest to reguła liniowa bo raczej oznacza to że odfiltruje amplitudę z tłumieniem -3dB dla sygnałów odpowiadających 4G. W GPS ublox da się to G nieco podbić majstrując przy ustawieniach ale to sporo kombinacji a efekt i tak słabo weryfikowalny.

Awatar użytkownika
simsone
Nowy
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 29 kwie 2013, 04:24
Lokalizacja: Franklin Park Illinois

Re: Pomysł na komputer podkładowy

Post autor: simsone » wtorek, 30 kwie 2013, 22:59

Panowie jakiego gpsa wam trzeba?
wiem ze etrex przeszedl test tak samo jak i geko etrexa chyba mam ale ma uszkodzony wyswietlacz ale cala reszta dziala a chyba i geko moglbym wykombinowac. Powiedzmy w imie nauki :-)

Awatar użytkownika
kbosak
***
Posty: 71
Rejestracja: czwartek, 29 wrz 2011, 13:59
Kontakt:

Re: Pomysł na komputer podkładowy

Post autor: kbosak » niedziela, 21 lip 2013, 10:49

Przeszedł test 60kft ale nie 1.0MACH... Bo nikt takiego nei robił z tak ciężkim klockiem.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości