Paliwo karmelkowe wg Sapera - problemy technologiczne

Skład wykonanie itp...
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Posty: 2233
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec » niedziela, 18 paź 2009, 21:01

Powiem tyle: jeśli to tylko możliwe, nie robić karmelki na gazie. Bardzo trudno uniknąć lokalnego przegrzania i ryzyko zapłonu bardzo wzrasta.

Bullet
PROFI
Posty: 289
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:31
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: Bullet » niedziela, 18 paź 2009, 21:15

Żelazko jest MOJE WŁASNE PRYWATNE



Natomiast sam pomysł nie mój. Pisał o nim dziadek kermit na forum pirotechnicznym.

<a href="http://forum.pirotechnika.one.pl/viewto ... f0d0af1854" target="_blank" class="postlink">http://forum.pirotechnika.one.pl/viewto ... 0af1854</a>

Awatar użytkownika
PINOT
PROFI
Posty: 352
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30

Post autor: PINOT » niedziela, 18 paź 2009, 21:18

O ile wiem żelazka nagrzewają się do max 200 stopni. To może nie wystarczyć do rozgrzania i stopienia wszystkich składników karmelka (KNDX oraz sorbitolowy łatwiej). Ale spróboać można

Awatar użytkownika
chemip
*
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:31
Kontakt:

Post autor: chemip » niedziela, 18 paź 2009, 21:34

a ja polecam jednopłytową kuchęke elektryczną

Cena to do 60 za nowy egzemplarz i za ~25 zł za używany sprzęt.



ja za swój dałem 15 (na wystawce):P

Awatar użytkownika
saper
***
Posty: 69
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:31
Lokalizacja: wejherowo

Własnie

Post autor: saper » poniedziałek, 19 paź 2009, 10:35

Własnie chyba masz racje najlepsza płytowa maszynka elektryczna i garnek lub patelnia z grubym dnem

Awatar użytkownika
KYK
**
Posty: 59
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Kontakt:

Post autor: KYK » poniedziałek, 19 paź 2009, 17:26

Też próbowałem robić na kuchence elktrycznej ale jakoś mi nie szło. Strasznie długo sie to wszystko grzało, dlatego wole gaz :D

Awatar użytkownika
chemip
*
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:31
Kontakt:

Post autor: chemip » poniedziałek, 19 paź 2009, 18:05

hmm ilo watowe to cudo?? ja mam 1000W

100 gram karmelu robie w ~5 min

Awatar użytkownika
saper
***
Posty: 69
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:31
Lokalizacja: wejherowo

Paliwo karmelkowe

Post autor: saper » poniedziałek, 19 paź 2009, 22:33

Dokładnie nie sprawdzałem ile watt mocy ale podejrzewam ze na najwiekszym palniku tym o srednicy 30 cm jak nastawi sie na maxa czyli na pozycje 6 to pewnie z 1000 watt bedzie miało jutro bede próbował cos ukucharzyc zobaczymy co wyjdzie

Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Posty: 2233
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec » poniedziałek, 19 paź 2009, 22:42

A gdzie Wam się spieszy? Wolno się będzie stapiać, ale BEZPIECZNIE, i karmelka wyjdzie miodzio, biała...

Awatar użytkownika
chemip
*
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:31
Kontakt:

Post autor: chemip » wtorek, 20 paź 2009, 15:06

i polecam najpierw roztopić cukier i dopiero potem dodać kno3

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości