karmelek-pytanie
karmelek-pytanie
szukałem na forum i nie znalazłem odpowiedzi więc pisze
czy moge zmielić karmelek???
bardzo częstowychodzi mi za gęsty i nie moge go władowac do korpusu więc pomyślałem o zmieleniu co Wy na to???
jeśli jest gdzieś taki temat to dajcie linka
czy moge zmielić karmelek???
bardzo częstowychodzi mi za gęsty i nie moge go władowac do korpusu więc pomyślałem o zmieleniu co Wy na to???
jeśli jest gdzieś taki temat to dajcie linka
1. Niekonkretnie nazwałeś temat.
2. Karmelka można mielić, ale raczej nie ma to sensu, z kilku powodów. Trzeba w to włożyć trochę pracy, ma kontakt z powietrzem więc wilgotnieje przy mieleniu, zmielony karmelek o wiele łatwiej wybucha niż niezmielony. Lepiej niż mielić, jest zastąpić (w całości lub częściowo) sacharozę (zwykły cukier) glukozą.
2. Karmelka można mielić, ale raczej nie ma to sensu, z kilku powodów. Trzeba w to włożyć trochę pracy, ma kontakt z powietrzem więc wilgotnieje przy mieleniu, zmielony karmelek o wiele łatwiej wybucha niż niezmielony. Lepiej niż mielić, jest zastąpić (w całości lub częściowo) sacharozę (zwykły cukier) glukozą.
-
- ******
- Posty: 94
- Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
- jaskiniowiec
- Administrator
- Posty: 2379
- Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
- Lokalizacja: Kraków
- Kontakt:
Byłbym faktycznie ostrożny z mieleniem karmelki. Zwłaszcza jeśli zamierza się użyć młynka udarowego (elektryczny do kawy). Nie ma danych, na ile potrafi się podgrzać kryształ przy uderzeniach noży młynka. Dodatkowo faktycznie trudno mi załapać sens czegoś takiego. Jeśli już musisz, to lepiej zmielić każdy składnik osobno na pył, wymieszać, zwilżyć wodą, potem wysuszyć. Nie jest to całkiem karmela, ale bardzo zbliżone, a będzie się dużo łatwiej mielić. Najlepiej było by zamknąć w szmatce, pokruszyć młotkiem, a potem dokładnie rozetrzeć w moździerzu.