Problem z karmelizacja - co robie nie tak??
Problem z karmelizacja - co robie nie tak??
Witam
2 razy udalo mi sie jakos zrobic fajnego karmelka ktory podczas wylewania byl troche jak taki sos na smietanie ale kurde teraz jak probuje za kazdym razem zrobic karmelka to juz podczas wygotowywania wody cukier brazowieje, chociaz ogien mam bardzo maly. A druga sprawa, nie umie wyparowac calej wody, z tego co przeczytalem to czysta karmelka nie bulgocze. Juz nie wiem co robie zle lub co ma na to wplyw. Pseudo karmelka ktora mi wychodzi jest krucha. Ma dziwne parametry, niezbyt podobne do tej mieszanki. Help.
Pozdrowienia
Aleksy B.
2 razy udalo mi sie jakos zrobic fajnego karmelka ktory podczas wylewania byl troche jak taki sos na smietanie ale kurde teraz jak probuje za kazdym razem zrobic karmelka to juz podczas wygotowywania wody cukier brazowieje, chociaz ogien mam bardzo maly. A druga sprawa, nie umie wyparowac calej wody, z tego co przeczytalem to czysta karmelka nie bulgocze. Juz nie wiem co robie zle lub co ma na to wplyw. Pseudo karmelka ktora mi wychodzi jest krucha. Ma dziwne parametry, niezbyt podobne do tej mieszanki. Help.
Pozdrowienia
Aleksy B.
-
- ******
- Posty: 94
- Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
jest tylko jeden problem. Nie mam jak zmielic saletrze a jest troche gruba (o polowe drobniejsza niz normalny cukier) i dlatego sie boje robic to bez wody. Tk to sie przynajmniej rozpuscilo, a co do ognia to moze tez byl problem ze raz ogien byl silny a raz slaby, kto wie. Sprawdze ta plytke i moze zaraz sprobuje zrobic na sucho. Tylko powiedz mi jak poznajesz ze Ci sie robi ta karmelka? Szybko mieszasz? Badzo maly ogien?
Pozdro
Aleksy B.
Pozdro
Aleksy B.
Jest jeszcze jeden prosty sposób aby równomiernie ogrzać pojemnik z topionym cukrem i zrobić karmelek bez wody. Wstaw garnek z mieszanką cukru z KNO3 na patelnię, na patelnię nalej jakiegoś taniego oleju spożywczego i dopiero tę patelnię postaw na ogniu. Wtedy nie ma ryzyka doprowadzenia do zapłonu mieszanki i da ci to większy komfort ogrzewania bez ryzyka podpalenia matce kuchni.
Najlepszym jednak sposobem jest zastąpienie części cukru np. sorbitem (przejrzyj skład słodzików dostępnych w twoim pobliskim sklepie), który znacząco przyspiesza topienie się cukru.
Najlepszym jednak sposobem jest zastąpienie części cukru np. sorbitem (przejrzyj skład słodzików dostępnych w twoim pobliskim sklepie), który znacząco przyspiesza topienie się cukru.
Skorzystalem z propozycji PINOT-a i musze powiedziec ze mi wyszlo, tylko pare niedociagniec jest ale wkoncu to pierwszy raz na oleju :]
zdaje sie ze dalm za duzo saletry bo plastycznosc straznie szybko stracil ten karmelek a wyglada jak przyzwoite g.wno, nawet brat sie wystraszyl jak zobaczyl to na biurku, nie zdazylem teo nawet uformowac. To co teraz powiem pewnie was zmobilizuje zeby ze mnie zrobic buta, wszystko odmierzalemna oko. Dalem 2czesci saletry i 1 czesc curku.
Pozdro
Aleksy B.
zdaje sie ze dalm za duzo saletry bo plastycznosc straznie szybko stracil ten karmelek a wyglada jak przyzwoite g.wno, nawet brat sie wystraszyl jak zobaczyl to na biurku, nie zdazylem teo nawet uformowac. To co teraz powiem pewnie was zmobilizuje zeby ze mnie zrobic buta, wszystko odmierzalemna oko. Dalem 2czesci saletry i 1 czesc curku.
Pozdro
Aleksy B.
Przetestowalem te ciemnobrazowe paliwo i musze przyznac ze w ,,papierowej rakietce ' ma powera. A wagowo to miala duuzo, cos kolo 20 gram. Wymiary 2cm srednica, dlugosc okolo 5 cm. Niestety nie jestem jeszcze swiadom sily tej niby lipnej mieszanki jak ktos tam napisal w poprzednim temacie.
Dzieki wam za wszelka pomoc, bardzo mi pomogliscie.
Pozdro
Aleksy B.
Dzieki wam za wszelka pomoc, bardzo mi pomogliscie.
Pozdro
Aleksy B.
Ja mam czasem problem, z zastopowaniem karmelizacji, albo włoże garnek do wody, przez co (miałem tu na mysli ochłodzenie) resztki wody zostają, albo karmel dalej się karmelizuje i robi się wręcz czarny.
Co do tego karmelka ze zdjęcia, żadko wychodziło mi takie coś, ale wygląda mi to raczej, na nie najlepszej klasy. Powiem, bo częstej prdaktyce, dawno temu, 80% karmelka to były idealne, dokładnie jakna filmach, a no i moc miały.
Pozdrawiam
Co do tego karmelka ze zdjęcia, żadko wychodziło mi takie coś, ale wygląda mi to raczej, na nie najlepszej klasy. Powiem, bo częstej prdaktyce, dawno temu, 80% karmelka to były idealne, dokładnie jakna filmach, a no i moc miały.
Pozdrawiam
-
- ******
- Posty: 94
- Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30