Karmelek na glukozie spożywczej i KN z ogrodniczego -Problem

Skład wykonanie itp...
Awatar użytkownika
placydo
PROFI
Posty: 597
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Kielce

Re: Karmelek na glukozie spożywczej i KN z ogrodniczego -Pro

Post autor: placydo » sobota, 22 cze 2013, 21:36

Tofifi ma rację. Taki karmelek robił mi się tylko i wyłącznie na zwykłym cukrze spożywczym.

Awatar użytkownika
PolishHammer
*
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 20 cze 2013, 21:45

Re: Karmelek na glukozie spożywczej i KN z ogrodniczego -Pro

Post autor: PolishHammer » poniedziałek, 24 cze 2013, 10:49

Kupiłem glukozę w aptece - 75 g za 7,5 zl. :roll: Zrobiłem mieszankę C35S (wszystko zmielone na pył) i wrzuciłem na patelnię. Znowu uzyskałem kolor karmelowy, jednak nieco jaśniejszy od poprzednich. Zawuażyłem dziwną rzecz: mieszanina zaczęła brązowieć zanim roztopiła się, tak jak to miało miejsce przy porzednich próbach. Postanowiłem że dziś jeszcze kupię saletre spożywczą, o ile ją dostanę, bo ostatnio takowej nie było. O dalszych wynikach będę na bierząco informował.

Zamieszczam zdjęcie karmelka:
DSC_0358.JPG
C35S, dex z apteki, KN - ogrodnik
DSC_0358.JPG (20.61 KiB) Przejrzano 1907 razy
"Nie zamierzam dać satysfakcji owym, ograniczonym, zazdrosnym indywiduom, które próbują udaremnić me wysiłki. Nie są oni dla mnie niczym więcej, niż zarazkami jakiejś obrzydliwej choroby. " ~ Nicol Tesla

Awatar użytkownika
antyvlad
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec
Posty: 82
Rejestracja: niedziela, 5 cze 2011, 23:37

Re: Karmelek na glukozie spożywczej i KN z ogrodniczego -Pro

Post autor: antyvlad » poniedziałek, 24 cze 2013, 11:18

Dziwna sprawa :smile:
Może faktycznie spróbuj z inną saletrą.
Ile mniej więcej czasu mija od wrzucenia składników do stopienia? Są zmieszane? Wrzucasz na gorącą, czy zimną patelnię?
Ja wrzucałem na zimną patelnię, na minimalny gaz. Mieszałem cały czas, mijało parę minut do stopienia, ale była całkowicie płynna i biała za każdym razem.

Pozdro.

Awatar użytkownika
PolishHammer
*
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 20 cze 2013, 21:45

Re: Karmelek na glukozie spożywczej i KN z ogrodniczego -Pro

Post autor: PolishHammer » poniedziałek, 24 cze 2013, 11:24

Więc tak: Mija ok 5-10 min, składniki odmierzam osobno, wrzucam do jednego pojemnika i porządnie mieszam, wysypuje na zimną patelnię i mieszam cały czas, jednak tak jak napisałem, po pewnym czasie proszek zaczyna nabierać żółtawo-brązowy kolor, dopiero po pewnym czasie topi się, ale wtedy ma już kolor taki jak na zdjęciu wyżej.
"Nie zamierzam dać satysfakcji owym, ograniczonym, zazdrosnym indywiduom, które próbują udaremnić me wysiłki. Nie są oni dla mnie niczym więcej, niż zarazkami jakiejś obrzydliwej choroby. " ~ Nicol Tesla

Awatar użytkownika
antyvlad
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec
Posty: 82
Rejestracja: niedziela, 5 cze 2011, 23:37

Re: Karmelek na glukozie spożywczej i KN z ogrodniczego -Pro

Post autor: antyvlad » poniedziałek, 24 cze 2013, 11:35

Według mnie wszystko prawidłowo, może to być wina saletry.

Aha, składników nie suszę. Spróbuj może tak "z wora" :grin:

Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI
Posty: 752
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:31
Lokalizacja: Białystok, Nowe Miasto

Re: Karmelek na glukozie spożywczej i KN z ogrodniczego -Pro

Post autor: Tofifi » poniedziałek, 24 cze 2013, 13:54

A ja jakoś nie jestem przekonany do mieszania obu sładników przed wrzuceniem do grzania.
Proponuję najpierw topić, a dopiero potem dosypywać kn, w małych ilościach i mieszać.

I uwaga!!!

Odradzam stosowanie kuchenek gazowych - panowie BHP się kłania!
Palnik gazowy grzeje punktowo, w dodatku to otwarty płoemień! Zdecydowanie lepsze rozwiązanie grzania to fajerka elektryczna.

Awatar użytkownika
PolishHammer
*
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 20 cze 2013, 21:45

Re: Karmelek na glukozie spożywczej i KN z ogrodniczego -Pro

Post autor: PolishHammer » poniedziałek, 24 cze 2013, 18:16

Drodzy Koledzy! (jeśli taki "smarkacz" jak ja mogę się do Was tak zwrócić :lol: ) Po kilku dniach nie udanych prób i nerwów osiągnąłem sukces! Kupiłem saletrę spożywczą i karmelek wyszedł śnieżnobiały :grin: Wszystkim którzy udzielali się w tym temacie serdecznie dziękuje! W planach teraz mam zamówienie 5 kg saletry potasowej z allegro od użytkownika: mineraly-ziemi (99% czystości :smile: ). Mam jeszcze pytanie (założyć do niego nowy temat?): Mam rurki fi zewnętrzna 16 mm a fi wew. 14 mm. Korpusy do silników (papierowe) nawijam na takowej rurce. Jak najprościej mogę zrobić rurkę do odlewania ziarna pod taką średnicę? Bo próbowałem do środka tej rurki włożyć kartkę jako inhibitor, jednak ziarno miało za małą średnicę i strasznie luźno siedziało w komorze.
"Nie zamierzam dać satysfakcji owym, ograniczonym, zazdrosnym indywiduom, które próbują udaremnić me wysiłki. Nie są oni dla mnie niczym więcej, niż zarazkami jakiejś obrzydliwej choroby. " ~ Nicol Tesla

Awatar użytkownika
antyvlad
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec
Posty: 82
Rejestracja: niedziela, 5 cze 2011, 23:37

Re: Karmelek na glukozie spożywczej i KN z ogrodniczego -Pro

Post autor: antyvlad » poniedziałek, 24 cze 2013, 21:52

Widać saletra saletrze nierówna. :grin:
Tak jak Tofifi zauważył, najlepiej grzać na kuchence elektrycznej lub podobnym ustrojstwie - BHP.
Jeśli ziarna wchodzą w korpus za luźno, możesz dowinąć taśmy papierowej, żółtej - takiej do zabezpieczania okien przy malowaniu, u mnie działało.

Powodzenia!

Awatar użytkownika
PolishHammer
*
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 20 cze 2013, 21:45

Re: Karmelek na glukozie spożywczej i KN z ogrodniczego -Pro

Post autor: PolishHammer » piątek, 8 lis 2013, 21:41

Z góry przepraszam za lekkie odkopanie tematu. Niestety z różnych powodów musiałem zarzucić pracę nad rakietami, ale teraz już się wszystko ustabilizowało i postanowiłem do tego wrócić (albo raczej ponownie zacząć). Odkryłem, że ten dziwny kolor karmelki jest spowodowany zasadowym odczynem saletry ze sklepu ogrodniczego (co świadczy o tym że coś muszą do niej dodawać, bo azotan (V) potasu jest solą mocnego kwasu i mocnej zasady i nie ulega reakcji hydrolizy). I teraz pojawia się moje pytanie: Czy można coś z tym zrobić, tzn otrzymać czysty azotan i czy w ogóle warto, czy lepiej kupić czystą saletrę i nie kombinować?

Pozdrawiam! Michał
"Nie zamierzam dać satysfakcji owym, ograniczonym, zazdrosnym indywiduom, które próbują udaremnić me wysiłki. Nie są oni dla mnie niczym więcej, niż zarazkami jakiejś obrzydliwej choroby. " ~ Nicol Tesla

Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Posty: 634
Rejestracja: poniedziałek, 25 lip 2011, 19:38
Lokalizacja: Tczew/Kingston upon Thames
Kontakt:

Re: Karmelek na glukozie spożywczej i KN z ogrodniczego -Pro

Post autor: verex » piątek, 8 lis 2013, 21:56

PolishHammer pisze: Czy można coś z tym zrobić, tzn otrzymać czysty azotan i czy w ogóle warto, czy lepiej kupić czystą saletrę i nie kombinować?
Cześć!

Saletra z ogrodniczego to szmelc. Dodają do tego środki antyzbrylające, a poza tym nie jest to czysty azotan potasu. O ile udałoby Ci się oczyścić w miarę tą saletrę, to zejdzie na to sporo roboty i czasu. Polecam czysty azotan potasu z PiroGarage. Bez antyzbrylacza, czysta saletra. Wystarczy zmielić i wysuszyć.

Pozdrawiam
Zapukaliśmy nieśmiało do bram kosmosu...

Near Space Technologies
www.nearspace.tech

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości