Strona 7 z 11

: niedziela, 5 kwie 2009, 00:19
autor: jaskiniowiec
Sypkie, nawet dobrze ubite, jak poczuje większe ciśnienie to po prostu wybuchnie.

: niedziela, 5 kwie 2009, 10:43
autor: Gość
2 puszeczki rozsadziło ale wzbiły się do góry :)

a dziś może karmelek zrobię z tych proporcji i napisze jak wyszło.

: niedziela, 5 kwie 2009, 12:40
autor: jaskiniowiec
Jeśli nie masz praktyki z karmelką, zacznij od karmelki na glukozie. Bezpieczniej i łatwiej.

: niedziela, 5 kwie 2009, 13:01
autor: Gość
Zobacze co i jak kolega miał cos na dziś zrobić i powie mi co i jak o ile się wzniesie w górę .

: środa, 8 kwie 2009, 23:13
autor: Gość
O co chodziło dokładnie karmelek na glukozie co miałeś na myśli jakie składniki i proporcje , wczoraj testowałem proporcje 65/35 karmelek ugotowany , masa ok spalanie ok , ale korpus źle przygotowany nie oderwał się od ziemi ( była nim rurka od torebek , typu kaufland biedronka , z czego najłatwiej dysze zrobić i czubek . ?



Edit : oto Filmik z

http://w15.wrzuta.pl/film/8EUdtVxEE4d/baczek/

:)

: środa, 15 kwie 2009, 15:33
autor: mateuszw106
Witam

Jestem tu nowy i wczoraj zrobiłem pierwszego karmelka. Palił się około 3-4 sekundy.

Zrobiłem 100g i gdyby nie to, że nie miał dyszy to by pewnie wysoko poleciał.



I dzisiaj tak sobie pomyślałem czy można by było zmieszać karmelek z aluminium i czy dało by to jakiś efekt??

: środa, 15 kwie 2009, 17:35
autor: Paweł
Z samym Al będzie gorzej niż bez niego, Al z siarką podniesie temperaturę spalania i impuls paliwa, oraz prawdopodobnie wykładnik n.

: środa, 15 kwie 2009, 19:18
autor: mateuszw106
Uważam tak ponieważ po wysokości płonienia i widowisku. Może masz Ty racje. Zobaczę jak będzie z dyszą :wink:

: środa, 15 kwie 2009, 20:58
autor: jaskiniowiec
Kupujesz w sklepie glukozę krystaliczną, roztapiasz ją i dodajesz saletry. Proporcje klasyczne 65 saletry, 35 glukozy. Glukoza topi sie w niższej temperaturze niż cukier (koło 150 st Celsjusza), jest bardziej lejna, słabiej si rozkłada, czyli nie ciemnieje w trakcie przygotowywania. Jak jest jeszcze gorąca, ale taka że da się ją wziąć do ręki, to zachowuje się jeszcze jak kit, można z niej formować ziarna.

: środa, 15 kwie 2009, 21:07
autor: Mauy
Karmelek jest mało widowiskowym paliwem. Na wolnym powietrzu karmelek może spalać się bardzo ładnym płomieniem ale w tym przypadku jest on mało znaczący (zobacz np. silniki Pomorzan oparte na tym paliwie).