Karmelek

Skład wykonanie itp...
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Posty: 2233
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec » niedziela, 5 kwie 2009, 00:19

Sypkie, nawet dobrze ubite, jak poczuje większe ciśnienie to po prostu wybuchnie.

Awatar użytkownika
Gość

Post autor: Gość » niedziela, 5 kwie 2009, 10:43

2 puszeczki rozsadziło ale wzbiły się do góry :)

a dziś może karmelek zrobię z tych proporcji i napisze jak wyszło.

Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Posty: 2233
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec » niedziela, 5 kwie 2009, 12:40

Jeśli nie masz praktyki z karmelką, zacznij od karmelki na glukozie. Bezpieczniej i łatwiej.

Awatar użytkownika
Gość

Post autor: Gość » niedziela, 5 kwie 2009, 13:01

Zobacze co i jak kolega miał cos na dziś zrobić i powie mi co i jak o ile się wzniesie w górę .

Awatar użytkownika
Gość

Post autor: Gość » środa, 8 kwie 2009, 23:13

O co chodziło dokładnie karmelek na glukozie co miałeś na myśli jakie składniki i proporcje , wczoraj testowałem proporcje 65/35 karmelek ugotowany , masa ok spalanie ok , ale korpus źle przygotowany nie oderwał się od ziemi ( była nim rurka od torebek , typu kaufland biedronka , z czego najłatwiej dysze zrobić i czubek . ?



Edit : oto Filmik z

http://w15.wrzuta.pl/film/8EUdtVxEE4d/baczek/

:)

Awatar użytkownika
mateuszw106
****
Posty: 195
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Rumia
Kontakt:

Post autor: mateuszw106 » środa, 15 kwie 2009, 15:33

Witam

Jestem tu nowy i wczoraj zrobiłem pierwszego karmelka. Palił się około 3-4 sekundy.

Zrobiłem 100g i gdyby nie to, że nie miał dyszy to by pewnie wysoko poleciał.



I dzisiaj tak sobie pomyślałem czy można by było zmieszać karmelek z aluminium i czy dało by to jakiś efekt??

Awatar użytkownika
Paweł
******
Posty: 200
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30

Post autor: Paweł » środa, 15 kwie 2009, 17:35

Z samym Al będzie gorzej niż bez niego, Al z siarką podniesie temperaturę spalania i impuls paliwa, oraz prawdopodobnie wykładnik n.

Awatar użytkownika
mateuszw106
****
Posty: 195
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Rumia
Kontakt:

Post autor: mateuszw106 » środa, 15 kwie 2009, 19:18

Uważam tak ponieważ po wysokości płonienia i widowisku. Może masz Ty racje. Zobaczę jak będzie z dyszą :wink:

Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Posty: 2233
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec » środa, 15 kwie 2009, 20:58

Kupujesz w sklepie glukozę krystaliczną, roztapiasz ją i dodajesz saletry. Proporcje klasyczne 65 saletry, 35 glukozy. Glukoza topi sie w niższej temperaturze niż cukier (koło 150 st Celsjusza), jest bardziej lejna, słabiej si rozkłada, czyli nie ciemnieje w trakcie przygotowywania. Jak jest jeszcze gorąca, ale taka że da się ją wziąć do ręki, to zachowuje się jeszcze jak kit, można z niej formować ziarna.

Mauy
PROFI
Posty: 102
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30

Post autor: Mauy » środa, 15 kwie 2009, 21:07

Karmelek jest mało widowiskowym paliwem. Na wolnym powietrzu karmelek może spalać się bardzo ładnym płomieniem ale w tym przypadku jest on mało znaczący (zobacz np. silniki Pomorzan oparte na tym paliwie).

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości