Karmelek
- jaskiniowiec
- Administrator
- Posty: 2379
- Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
- Lokalizacja: Kraków
- Kontakt:
-
- ****
- Posty: 194
- Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
- Lokalizacja: Rumia
- Kontakt:
- jaskiniowiec
- Administrator
- Posty: 2379
- Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
- Lokalizacja: Kraków
- Kontakt:
Re: Karmelek
Sprawdź hasło "teleflit". A co do samozapłonu...wystarczy dobrze podgrzać, a sam się zapali.
Re: Karmelek
mam takie pytanie: czy jest jakaś różnica w stopionym cukrze i karmelku?
Chodzi o to czy koniecznie musi zajść karmelizacja - brązowienie cukru.
Pytanie drugie: co powoje że karmel zanim dodam saletrę zaczyna się"pienić"
Pytanie trzecie: czy tylko mnie się wydaje czy cukier z odrobiną wody lepiej się roztapia/łatwiej?
Chodzi o to czy koniecznie musi zajść karmelizacja - brązowienie cukru.
Pytanie drugie: co powoje że karmel zanim dodam saletrę zaczyna się"pienić"
Pytanie trzecie: czy tylko mnie się wydaje czy cukier z odrobiną wody lepiej się roztapia/łatwiej?
Re: Karmelek
pytanie kolejne:
Dziś robiłem karmel na zapalnik a więc w małej ilości - 10gram 6.5g Kno3 3,5g cukru.
Nałożyłem małe porcje na starą płytkę ceramiczną i na początek próbowałem zapalać zapałką.
Jakie było moje zaskoczenie, iż tak trudno się zapala, a czasami nawet przerywa - zapala się jeden punkt, syczy iskrzy ale z wielkim trudem płomień się przemieszcza - o co chodzi?
Dziś robiłem karmel na zapalnik a więc w małej ilości - 10gram 6.5g Kno3 3,5g cukru.
Nałożyłem małe porcje na starą płytkę ceramiczną i na początek próbowałem zapalać zapałką.
Jakie było moje zaskoczenie, iż tak trudno się zapala, a czasami nawet przerywa - zapala się jeden punkt, syczy iskrzy ale z wielkim trudem płomień się przemieszcza - o co chodzi?
- jaskiniowiec
- Administrator
- Posty: 2379
- Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
- Lokalizacja: Kraków
- Kontakt:
Re: Karmelek
1) Brązowienie cukru nie powinno zachodzić. Im bielszy karmelek, tym lepszy.
2) Pienienie to efekt uwalniania się wody. Początkowo z kryształów, potem z rozkładu cukru.
3) Tak. Po prostu cukier rozpuszcza się w wodzie. Można tak robić, ważne, by woda potem odparowała.
4) Albo pomyliłeś ilości składników, albo za mocno skarmelizowałeś cukier, albo miałeś za dużo wody.
A w ogóle to zacznij robić karmel na glukozie albo sorbitolu.
2) Pienienie to efekt uwalniania się wody. Początkowo z kryształów, potem z rozkładu cukru.
3) Tak. Po prostu cukier rozpuszcza się w wodzie. Można tak robić, ważne, by woda potem odparowała.
4) Albo pomyliłeś ilości składników, albo za mocno skarmelizowałeś cukier, albo miałeś za dużo wody.
A w ogóle to zacznij robić karmel na glukozie albo sorbitolu.
Re: Karmelek
1)jeżeli karmel nie może brązowieć to czy na pewno będzie to karmel? A nie stopiony cukier? (mi się wydaje że skoro nazwali to karmel to trzeba go cukier nie roztopić a skarmelizować - to chyba jest różnica, chyba)
4)Wody dałem dosłownie 4 kroplę i dokładnie zamieszałem z cukrem. Na pewno nie pomyliłem proporcji. A może powonieniem go długo mieszać? np nie 5 minut a np 40?
4)Wody dałem dosłownie 4 kroplę i dokładnie zamieszałem z cukrem. Na pewno nie pomyliłem proporcji. A może powonieniem go długo mieszać? np nie 5 minut a np 40?
Re: Karmelek
Po co karmel wylewać na gazete?? i czy potem czekać aż zastygnie czy wlać do korpusu i odpalac?? Jestem w tym zupełnie zielony więc przepraszam za glupie pytania ale nie wiem ...
Re: Karmelek
Podpinam mój problem bo tyczy karmelka:
Jak wiadomo zależność prędkości spalania od ciśnienia jest następująca (już nie pamiętam kto to kiedyś podał na forum piro):
V[mm/s] = 8,2636 x P[MPa]^0,319
Chcąc zasymulować pracę silnika na różne kombinacje kształtów/mas/wymiarów bloczków karmelkowych natknąłem się na problem: chodzi o zależność zacisku od ciśnienia która jak mniemam dla danego paliwa powinna być wielkością charakterystyczną (podobnie jak wzór w/w). Czy ktoś taką charakterystyką dysponuje? Lub innymi danymi pozwalającymi ustalić jak zależy ogólnie spalanie od zacisku...
Pozdrawiam!
Jak wiadomo zależność prędkości spalania od ciśnienia jest następująca (już nie pamiętam kto to kiedyś podał na forum piro):
V[mm/s] = 8,2636 x P[MPa]^0,319
Chcąc zasymulować pracę silnika na różne kombinacje kształtów/mas/wymiarów bloczków karmelkowych natknąłem się na problem: chodzi o zależność zacisku od ciśnienia która jak mniemam dla danego paliwa powinna być wielkością charakterystyczną (podobnie jak wzór w/w). Czy ktoś taką charakterystyką dysponuje? Lub innymi danymi pozwalającymi ustalić jak zależy ogólnie spalanie od zacisku...
Pozdrawiam!
- jaskiniowiec
- Administrator
- Posty: 2379
- Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
- Lokalizacja: Kraków
- Kontakt:
Re: Karmelek
Zaraz...przeciez to o co Ci chodzi robi exelowski arkusz nakki, czyli SRM. Nie znasz go?