Wytwarzanie karmelka

Skład wykonanie itp...
uko
Nowy
Posty: 1
Rejestracja: środa, 16 gru 2020, 22:35

Wytwarzanie karmelka

Post autor: uko » środa, 16 gru 2020, 22:45

Dzień dobry,
od dłuższego czasu interesuję się bardzo rakietami oraz sam chciałbym zacząć przygodę z nimi. Wiem już (przynajmniej tak mi się wydaje) że najlepszym paliwem na początek jest karmelek. Jednak że wszyscy wiemy jakie wartości pirotechniczne mają składniki karmelka i nie są one zbyt bezpieczne, a że ja nie chciał bym zadymić sobie domu ani zrobić coś niepoprawnego, to chciałbym zadać pytanie nie dotyczące proporcji, składników itd. tylko sposobu przyotowania.

1) Na jakim naczyniu należy zrobić karmelek. Patelni czy garnku?
2) Ile i na jakim ogniu należy to robić lub do jakiego momentu?

Tak, przejrzałem całe forum w poszukiwaniu konkretnej odpowiedzi. Widziałem, że niektórzy robią na blaszce, że dodają wody lub nie. I prosze nie bić jeżeli gdzieś znalazł się takowy wątek, ja go niezauważyłem.

W skrócie; jak zrobić karmelek by się nie zabić? :D

Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Posty: 2381
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Wytwarzanie karmelka

Post autor: jaskiniowiec » środa, 23 gru 2020, 15:53

Nie na gazie, tylko na elektrycznej płycie grzejnej (nawet na odwróconym żelazku)
Bardziej garnek typu rondel, najlepiej z grubym dnem
Robić na sorbitolu

Awatar użytkownika
Vigoniusz
****
Posty: 163
Rejestracja: środa, 20 cze 2018, 15:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Wytwarzanie karmelka

Post autor: Vigoniusz » piątek, 25 gru 2020, 12:04

Na kuchence indukcyjnej tez super. Garnki do gotowania mleka z dzióbkiem sa wygodne.
Space is hard.

ODPOWIEDZ