Hamownia pod PC

Czyli to, czego potrzebujesz aby bezpiecznie i dobrze wykonywać podstawowe prace modelarskie
Awatar użytkownika
Wiśnia
*
Posty: 21
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Kontakt:

Hamownia pod PC

Post autor: Wiśnia » czwartek, 28 lut 2008, 22:37

Czy ktoś z was próbował robić kiedyś coś tego typu?

Bo ja jestem w fazie testów.

W moim prototypie wykorzystałem rejestrator firmy VELLEMAN PCS10

jest to 8bitowy rejestrator długich przebiegów o czterech wejściach analogowych o maksymalnej częstotliwości próbkowania 100Hz i wagę elektroniczną, do której wyjścia wzmacniacza sygnału z mostka tensometrycznego podłączyłem rejestrator.

Zasada działania jest prosta: rejestrator spisuje zmianę napięcia wywołaną naciskiem na czujnik siły. W tym konkretnym przypadku wraz z wzrastającym naciskiem maleje napięcie na wyjściu wzmacniacza operacyjnego (wzmacniacz odwracający) wbudowanego w wagę. Siłę nacisku odczytuje sie po podstawieniu do funkcji, którą można wyliczyć w prosty sposób (np.Excel 'a i dokonać niezbędnych obliczeń.

Jak wspomniałem jest to tylko prototyp i jako taki posiada wady.

Rejestrator spisuje napięcie w zakresach 3V,6V,15V,30V a napięcie początkowe na wyjściu wzmacniacza wynosi 1,87V i w miarę nacisku spada do około 0,1V. Żeby wykorzystać pełną 8bitową rozdzielczość rejestratora zakres zmian powinien mieścić sie w jednym z zakresów np. od0V do3V. Ten problem da sie rozwiązać stosując odpowiedni wzmacniacz.

Inną ograniczeniem jest mała rozdzielczość rejestratora.

Mimo tych niewielkich wad hamownia jest sprawna i nadaje sie to testowania małych silników do 8Kg ciągu.

Pracuje teraz nad hamownią o znacznie lepszych parametrach: rozdzielczość 16bitowa i zakres pomiaru do 100KG.

Głównym problemem jest przetwornik A/C i oprogramowanie.

Awatar użytkownika
Wisnia
*
Posty: 24
Rejestracja: sobota, 1 wrz 2012, 18:01

Re: Hamownia pod PC

Post autor: Wisnia » sobota, 1 wrz 2012, 22:11

http://www.wobit.com.pl/produkty/urzadz ... /ADT4U.php
Znalazłem coś takiego. Chce kupić tylko zastanawiam się czy warto ze względu na cenę . Koszt takiego urządzenia to 520zł netto. Mam pytanie w szczególności do elektroników na tym forum czy w tej cenie jest szansa kupić coś lepszego?

Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Posty: 2238
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Hamownia pod PC

Post autor: jaskiniowiec » sobota, 1 wrz 2012, 22:35

Lepszego czy tańszego? Zarówno jedne jak i drugie znajdziesz. Uważam, że jak na te możliwościu to urządzenie nie jest jeszcze drogie.

Awatar użytkownika
Wisnia
*
Posty: 24
Rejestracja: sobota, 1 wrz 2012, 18:01

Re: Hamownia pod PC

Post autor: Wisnia » niedziela, 2 wrz 2012, 00:07

Tak jak napisałem: Czy jest cos lepszego w tej cenie?:).

Awatar użytkownika
tadeusz
PROFI
Posty: 260
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:31
Lokalizacja: Poznań

Re: Hamownia pod PC

Post autor: tadeusz » niedziela, 2 wrz 2012, 17:47

Cześć!

Ja używam ADT1U /jednokanałowy/ tej samej firmy.Jest jeszcze rejestrator zapisujący dane na karcie pamięci /może
pracować z komputerem lub bez/ MG TAE1 w cenie ponad 1000zł w tej samej firmie.

Pozdrawiam.tadeusz

Awatar użytkownika
Wisnia
*
Posty: 24
Rejestracja: sobota, 1 wrz 2012, 18:01

Re: Hamownia pod PC

Post autor: Wisnia » niedziela, 2 wrz 2012, 19:17

Dzięki za informacje:). Jak spisuje się ADT1U? Ja wybrałem ADT4U ze względu na te dodatkowe wejścia. Chciał bym również z czytywać ciśnienie ale ciężko zaleście mi tani czujnik tylko z mostkiem bez przetwornika. Zazwyczaj są z wyjściem 4-20mA lub 0-10V i ceną 300-500zł. Zna ktoś jakiś namiar na fajny tani tensometryczny czujnik ciśnienia ?

Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Posty: 2238
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Hamownia pod PC

Post autor: jaskiniowiec » niedziela, 2 wrz 2012, 20:27


Awatar użytkownika
Wisnia
*
Posty: 24
Rejestracja: sobota, 1 wrz 2012, 18:01

Re: Hamownia pod PC

Post autor: Wisnia » niedziela, 2 wrz 2012, 21:15

Pewnie:) tylko link do pdf mi nie działa.

Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Posty: 2238
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Hamownia pod PC

Post autor: jaskiniowiec » niedziela, 2 wrz 2012, 22:11


Awatar użytkownika
Wisnia
*
Posty: 24
Rejestracja: sobota, 1 wrz 2012, 18:01

Re: Hamownia pod PC

Post autor: Wisnia » czwartek, 13 wrz 2012, 20:00

Zamówiłem Adt4-u i czujnik km302/k/500N/0000 :smile: czekam teraz na fakturke. Ale dostane go dopiero za 2-3tyg:(

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość