Aktywnie stabilizowana rakieta K4

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
lagozaur
Nowy
Posty: 9
Rejestracja: piątek, 23 sie 2019, 19:56
Lokalizacja: Poznań

Re: Aktywnie stabilizowana rakieta K4

Post autor: lagozaur » niedziela, 26 kwie 2020, 10:31

Pierwszy filmik jest w rzeczywistej prędkości. Drugi filmowałem moim telefonem, który nie jest w stanie eksportować filmu w normalnej prędkości.
Mam film ze startu poprzedniej, bardzo podobnej rakiety, w rzeczywistej prędkości: https://youtube.com/watch?v=dGggYIVNCqQ
Nie pokazałem spadochronu bo to był pierwszy udany lot i trochę mnie poniosły emocje :D
Ostatnio zmieniony niedziela, 26 kwie 2020, 23:55 przez lagozaur, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
forsker
*
Posty: 25
Rejestracja: sobota, 5 lip 2014, 12:56
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Aktywnie stabilizowana rakieta K4

Post autor: forsker » niedziela, 26 kwie 2020, 11:38

Pięknie to lata. Czy mógłbyś podać dane odnośnie rakiety (średnica, długość)? Może dodatkowo jakieś zdjęcie. Na pierwszym zdjęciu jest silnik. To KLIMA D3-0 (0430)? Mógłbyś napisać jakich silników używasz.

lagozaur
Nowy
Posty: 9
Rejestracja: piątek, 23 sie 2019, 19:56
Lokalizacja: Poznań

Re: Aktywnie stabilizowana rakieta K4

Post autor: lagozaur » niedziela, 26 kwie 2020, 14:03

Rakieta ma 46cm długości i 50mm średnicy. Waży 230g z silnikiem. Używam silników klima D3-P, które są przeznaczone do szybowców rakietowych i nie mają ładunku miotającego. Ładunek miotający prawdopodobnie by zniszczył mocowanie i elektronike. Komputer jest w bardzo podstawowej wersji, ale jak tylko UPS uwolni paczke z Warszawy, zrobie nowy na płytce drukowanej, z możliwością podłączenia koła zamachowego do kontroli obrotu rakiety.
Załączniki
Screenshot_20200426-141145.png
Przed malowaniem
Screenshot_20200426-141145.png (888.86 KiB) Przejrzano 1053 razy
Screenshot_20200426-140500.png
Screenshot_20200426-140500.png (992.18 KiB) Przejrzano 1053 razy
IMG_20200426_142135.jpg
IMG_20200426_142135.jpg (506.18 KiB) Przejrzano 1053 razy

Awatar użytkownika
forsker
*
Posty: 25
Rejestracja: sobota, 5 lip 2014, 12:56
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Aktywnie stabilizowana rakieta K4

Post autor: forsker » niedziela, 26 kwie 2020, 15:26

Pisząc o kole zamachowym masz na myśli jakiś element mechaniczny? A jak się teraz odbywa kontrola ruchów rakiety? Nie jest zrobiona na układzie żyroskopu? To dodatkowe serwo na górze komputera to zapewne część układu odpowiedzialnego za powrót na ziemie (wypuszczenie spadochronu)? Czy mógłbyś pokazać mechanizm na zdjęciu?

lagozaur
Nowy
Posty: 9
Rejestracja: piątek, 23 sie 2019, 19:56
Lokalizacja: Poznań

Re: Aktywnie stabilizowana rakieta K4

Post autor: lagozaur » niedziela, 26 kwie 2020, 17:03

Zgadza się, serwo wyrzuca spadochron. To tylko drut który wypycha część głowicy. Rakieta steruje poprzez wychylanie całego silnika który jest w ruchomym mocowaniu https://www.youtube.com/watch?v=ntwtl_p3gls. Pliki stl do gimbala wrzuciłem na thingiverse: https://www.thingiverse.com/thing:4270468
Jako że jest tylko 1 silnik, kontrolę mam tylko w 2 dwóch osiach - brak kontroli nad obrotem rakiety. Do tego byłby potrzebny drugi silnik w niezależnym mocowaniu (patrz Delta iv heavy, konfiguracja SRB promu kosmicznego) albo koło zamachowe napędzane małym silniczkiem elektrycznym, które rozpędzając się, dało by moment który by obrócił rakietę w przeciwnym kierunku.

lagozaur
Nowy
Posty: 9
Rejestracja: piątek, 23 sie 2019, 19:56
Lokalizacja: Poznań

Re: Aktywnie stabilizowana rakieta K4

Post autor: lagozaur » piątek, 22 maja 2020, 23:14

Udało mi się zmniejszyć masę startową poniżej 200g. Nowy komputer pokładowy nazwałem GNC32, ponieważ używa 32 bitowego procesora z rdzeniem ARM Cortex M0+ z maksymalną częstotliwością 48mhz. Płytka ma również gniazdo na kartę sd do rejestrowania parametrów lotu, i sterownik silnika DC koła zamachowego do kontroli obrotu rakiety (pozwalając na sterowanie rakietą we wszystkich 3 osiach). Teraz tylko trzeba napisać i wgrać soft :mrgreen: .
Załączniki
IMG_20200522_115053.jpg
IMG_20200522_115053.jpg (527.83 KiB) Przejrzano 721 razy

rash
*
Posty: 13
Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 19:37

Re: Aktywnie stabilizowana rakieta K4

Post autor: rash » sobota, 23 maja 2020, 13:03

Bardzo ładna płytka, udało ci się samemu to wszystko polutować? :)

Podejrzewam, że inspirujesz się BPS.space. On z tego co wiem nie używa koła zamachowego, a mimo to jego konstrukcje latają niesamowicie stabilnie. Myślisz, że jest ono konieczne w tego typu modelach?
Ostatnio zmieniony sobota, 23 maja 2020, 13:37 przez rash, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Daniel
***
Posty: 119
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:32
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Aktywnie stabilizowana rakieta K4

Post autor: Daniel » sobota, 23 maja 2020, 13:19

rash BPS.Space używa koła zamachowego wydrukowanego na drukarce 3D. Pierwszy raz użył go w rakiecie Sprint. Służy ono tylko i wyłącznie do kontroli obrotu w osi rakiety a resztę robi wektorowanie ciągu.

lagozaur sprawdź dokładnie luty multimetrem czy nie masz jakiś zwarć bo nie wygląda to najlepiej przy mikrokontrolerze. Polecam zaopatrzyć się w topnik firmy KESTER w żelu i grot typu "minifala". Odkąd je kupiłem uwielbiam lutować SMD, a luty wychodzą jak z fabryki :D

lagozaur
Nowy
Posty: 9
Rejestracja: piątek, 23 sie 2019, 19:56
Lokalizacja: Poznań

Re: Aktywnie stabilizowana rakieta K4

Post autor: lagozaur » sobota, 23 maja 2020, 14:11

Zwarć nie ma, a napięcie jest wszędzie takie jakie powinno być. To moja pierwsza płytka, więc lutowanie muszę jeszcze trochę poćwiczyć 8)

ODPOWIEDZ