O tej rakiecie już wspominałem w innym wątku, czas chyba jednak opisać coś więcej w sprawie samego pojazdu.

Rakieta Infinity powstała w celu testowania ICS'a, czyli układu, który między innymi ma kierować lotem rakiety na spadochronie (w kształcie skrzydła paralotni) i zbierać dane. Inne cele sterowania rakiety na razie pozostawiamy w sferze planowania.
Rakieta dość prosta, rzekłbym, szablonowa, wykonana z laminatu szklano-epoksydowego, wzmacniana włóknem węglowym.
Ma za sobą trzy loty, w tym dwa z ICS'em, na silniku klasy I (500 i 700 metrów) i jeden na silniku H (350 metrów).
Obecnie rakieta przechodzi pewne zmiany.
Konstrukcja, jak mówiłem, dość szablonowa, około 1,3m wysokości, średnica 75mm, silnik klasy K, masa pustego korpusu to obecnie około 1,5kg.
Rakieta docelowo z ICS'em ma latać na pułap 2,5km z prędkością około Mach 1.
Do testowania ICS'a w mniej ambitnych lotach posłuży natomiast mniejsza, tekturowa rakieta latająca na 300m, o niej jednak rozwodzić się nie będę.

Na razie testowaliśmy jedynie czujniki i układy logiczne ICS'a, nie sterowaliśmy spadochronem w praktyce. Pierwsze testy z odpowiednim spadochronem i aktywnym sterowaniem powinny zacząć się już za tydzień.

Nagranie ze startu na 700m:
https://www.youtube.com/watch?v=69ctv7Tpufo
A lot na 2,5km, mam nadzieję, odbędzie się do 20 lipca.

Pozdrawiam,
Dawid Pieper