Skyline

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Awatar użytkownika
Gueer
*
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Jasło

Skyline

Post autor: Gueer » środa, 26 gru 2007, 10:59

Witam.

Ostatnio zrobiłem rakiete o nazwie Skyline. Jest to moja kolejna rakieta,

ale tylko do tej jeszcze nie zrobiłem silnika.



Wymiary rakiety :



Długość:

1m i 10cm



Fi rury:

4cm



Długość Głowicy:

12cm



Rakieta podzieliłem na 3 segmenty(bez głowicy).



1 segmenty (z silnikiem) długość:

34,5cm



2.(z układem odzysku) :

20,5 cm



3. (ze spadochronem) długość bez głowicy:

44,5



Rakieta posiada 4 stateczniki jak widać na zdjęciach.



Materiały:

Głowica - Drewno

Korpus - rura PCV

Stateczniki - Sklejka 3mm



Silnik:

Niestety brak. Ponieważ zastanawiam się jakiego mam użyć.

Czy na karmelke 3 segmentowy, czy jakieś inne paliwo.



Oto fotki:



http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8e2 ... 95bbc.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ad6 ... 36dfb.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3de ... 3804e.html



P.S. Prosze pomużcie mi w doborze silnika. Z góry dziękuje



Pozdrawiam

Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Posty: 1362
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: robercik » środa, 26 gru 2007, 14:11

Cześć

Rakieta starannie wykonana, choć jak na moje oko zbyt wielkie stateczniki, przy porządnym silniku mniejsze o połowę wystarczą i będzie bardziej proporcjonalnie :wink:

Co do silnika kup albo zrób taki jaki Ci najlepiej wychodzi, właściwie zacząłbym od silnika i do niego dobierał rakietę. Jeśli ta rakieta waży mniej niż 700g to na 400g karmelka w PCV masz hipersonala na poziomie 1,05 Ma. Pytanie czy konstrukcja to wytrzyma i czy o to właśnie chodzi (pułap osiągniety ponad 2km - masz taki poligon :?: :lol: ). Proponuję na poczatek jakąś stugramówkę żeby dało się ładnie nagrać cały lot.

Jak dobrze udokumentujesz start to jak sadzę skoczysz w rankingu o parę gwiazdek :wink:



pzdr

Awatar użytkownika
Gueer
*
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Jasło

Post autor: Gueer » środa, 26 gru 2007, 14:23

Wiem ze duże, ale tak musiałem dać bo głowica strasznie ciężka jest.

Tak wyszło z obliczen na spacecad. Troche to dziwnie wygląda, ale no cuż za to będzie stabilniejszy lot rakiety. :wink:

Awatar użytkownika
malyro
PROFI
Posty: 143
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Kraków

Post autor: malyro » środa, 26 gru 2007, 16:05

Witam!

Do obliczeń w spacecad musiałeś pewnie jakiś silnik "zasymulować" ?

Może trzeba było wydrażyć trochę głowicę jak jest taka ciężka.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości