Konrad 3 - prosta rakietka na silniku ROS

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Awatar użytkownika
malyro
PROFI
Posty: 144
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Kraków

Re: Konrad 3 - prosta rakietka na silniku ROS

Post autor: malyro » piątek, 30 wrz 2011, 14:59

cyt .....Wystarczy kliknąć na fotce prawym klawiszem myszy i skopiować link do zdjęcia.
Następnie wybrać ikonkę wstaw obrazek w edytorze wiadomości i gotowe.

cyt.....Zarówno moje nowe foty jak i MalyRo jak i Ksard wrzucili zdjecia zautomatyzowane do rozmiaru 640x480pix...i TE zdjęcia się pokazały. Gdy próbowałem wrzucić coś w większym rozmiarze to już był problem... I wydaje mi się że tutaj jest pies pogrzebany. Wieksze formaty mogą zwyczajnie nie wchodzić na serwer forum. Dlatego też polecam wszystkim wrzucanie w ten sposób zdjęć DO rozmiaru 640x480pix.
Witam !
Ad cyt 1
chyba nie myślisz że tak nie robiłem :grin: jest to normalna procedura i powinno działać,może działa pod windowsem ale pod OS Mac-a nie.
Ad cyt 2
zdjęcia ze strony web picassa są zautomatyzowane do rozmiaru 640x480pix i wszystkie dostępne tam linki są w tym rozmiarze i tak będą
wyświetlane na forum.Aczkolwiek ze źródła strony można wyłuskać linki do rozmiaru 1600x1200 i orginalny wymiar.
np.linki tego samego zdjęcia
https://lh4.googleusercontent.com/-Oz2L ... G_2271.JPG orginał
https://lh4.googleusercontent.com/-Oz2L ... g/IMG_2271 1600x1200
https://lh4.googleusercontent.com/-Oz2L ... G_2271.JPG 640x480
Teraz jak Mi się udaje je w końcu wrzucać:
1.edytuj
2.tekst etc.
3.przełącz BBcode (trzecia ikonka od prawej str)
4.potem ikona wstaw obrazek
5.w miejscu kursora zobaczymy w nawiasach img /img gdzie między wklejamy linka mamy:
Obrazekpo czym usuwamy z https owe s ma byc http.efekt poniżej link 1600x1200
Obrazek
a tak po naciśnięciu fotki zachowuje się orginalny wymiar wrzucony na forum
Obrazek
pzdr.

Awatar użytkownika
rafciodz
****
Posty: 1221
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:31
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: Konrad 3 - prosta rakietka na silniku ROS

Post autor: rafciodz » piątek, 30 wrz 2011, 15:13

Ja dodaję fotki po prostu pod spodem jest ( w trakcie edycji postu ) dodaj załącznik - max 3 fotki i potem wstaw w linii i tyle.
Free Your Mind

Awatar użytkownika
malyro
PROFI
Posty: 144
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Kraków

Re: Konrad 3 - prosta rakietka na silniku ROS

Post autor: malyro » piątek, 30 wrz 2011, 15:21

rafciodz pisze:Ja dodaję fotki po prostu pod spodem jest ( w trakcie edycji postu ) dodaj załącznik - max 3 fotki i potem wstaw w linii i tyle.
Może się mylę ale wten sposób nie linkujesz tylko zapełniasz dysk serwera forum.

Awatar użytkownika
admin
Administrator
Posty: 136
Rejestracja: poniedziałek, 31 sty 2011, 17:44

Re: Konrad 3 - prosta rakietka na silniku ROS

Post autor: admin » piątek, 30 wrz 2011, 15:24

ArturroKRK pisze:A ja mam takie spostrzeżenie...

Zarówno moje nowe foty jak i MalyRo jak i Ksard wrzucili zdjecia zautomatyzowane do rozmiaru 640x480pix...i TE zdjęcia się pokazały. Gdy próbowałem wrzucić coś w większym rozmiarze to już był problem... I wydaje mi się że tutaj jest pies pogrzebany. Wieksze formaty mogą zwyczajnie nie wchodzić na serwer forum. Dlatego też polecam wszystkim wrzucanie w ten sposób zdjęć DO rozmiaru 640x480pix.

Pozdrawiam
Nie możliwe. Zapewne wybieracie zly link do zdjecia lub cos w ten desen. Mnie zawsze chodzilo - nie wazne jak duze zdjecie dalem.
Byc moze picassa ma problemy z linkowaniem duzych zdjec. Forum prosze w to nie mieszac :p
Zrobilem forum, zeby automoatycznie zmniejszalo rozmiar zdjec bardzo duzych - ale sa one w oryginalnym rozmiarze - wystarczy na nie kliknac.

Przykład zdjecia 1920 na 1200 dodane poprzez ikonkę obrazku (kliknij zeby zobaczyc w oryginalnym rozmiarze). Jak widzicie to nie jest wina forum :p Zapewne picassa ma zabezpieczenia przedd hotlikowaniem wiekszych plikow.
Obrazek
Jeśli zaś chodzi o dodawanie zdjęć w załącznikach (nie tylko zdjęć ale i innych plików) to nałożyliśmy limit 256KB. Większe pliki są automatycznie odrzucane przez serwer.
Zajmuję się forum tylko od strony technicznej

Awatar użytkownika
andżej
Supersonic PROFI
Posty: 444
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Rumia
Kontakt:

Re: Konrad 3 - prosta rakietka na silniku ROS

Post autor: andżej » piątek, 30 wrz 2011, 15:26

Dzięki Romek - po usunięciu s zadziałało

Awatar użytkownika
andżej
Supersonic PROFI
Posty: 444
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Rumia
Kontakt:

Re: Konrad 3 - prosta rakietka na silniku ROS

Post autor: andżej » wtorek, 31 gru 2013, 15:30

Witam,

Korzystając z chwili wolnego czasu postanowiłem odgrzać stary temat rakietki na silnik ROS.
Nie pisałem systematycznie o kolejnych startach i wcieleniach modelu więc teraz robie krótkie podsumowanie.

2011.11.23 - kolejny nieudany start odbudowanego modelu Konrad 4
Obrazek
http://www.rakiety.pomorze.pl/filmy/V115.Konrad4.avi

2012.03.24 - Konrad 5 znów nieudane lądowanie
http://www.rakiety.pomorze.pl/filmy/V116.by.and.avi

2013.01.19 - Konrad 6 - tym razem wstawiłem elektroniczny układ odzysku na KMZ10 - bez rezultatu, twarde lądowanie jednak rakieta nie wymagała remontu.
http://www.rakiety.pomorze.pl/filmy/V131.Konrad6.avi

2013.08.31 - Konrad 6 - w końcu dwa udane loty na FM2013
http://www.rakiety.pomorze.pl/filmy/V144.Konrad6.avi
http://www.rakiety.pomorze.pl/filmy/V148.Konrad6.avi

2013.12.31 - No i dziś na zakończenie sezonu 2013 kolejne dwa udane loty
http://www.rakiety.pomorze.pl/filmy/201 ... onrad6.avi

Głównym powodem dzisiejszego wyjazdu na poligon był jednak lot rakietki KOMETA. Jest to pierwszy samodzielny model mojego 10 letniego syna Konrada.

Obrazek

Rakietka wykonana z rurki po folii aluminiowej, stateczniki z laminowaniej balsy. Głowica to prezent od Piotra Sornowskiego a napęd (silnik klasy C) to prezent od Paula.

Obrazek

Obu Panom dziękuję za wkład w rozwój pomorskiego modelarstwa. Model ważył dokładnie 100g i wg. symulacji miał osiągnąć wysokość 100m.

Obrazek

Obrazek

Niestety nie udało mi się na czas włączyć kamery. Lot okazał się bardzo stabilny i wysoki a ładunek miotający na tyle silny że wyrwało mocowanie spadochronu. Model w pierwszym locie zaliczył lekką glebę ale do 6 razy sztuka.

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

Andrzej

ODPOWIEDZ