Żywica poliestrowa
Potwierdzam. Kiedyś zrobiłem 3 SR z paliwem kno3/cukier/capon w ilości po 20g z dyszami 3,5 4 i 5mm. Pomimo różnych zacisków wszystkie ' tak samo, tzn. od razu po zapłonie paliwa następował wybuch. Co ciekawe po wybuchu nie leciały kawałki paliwa jak to się dzieje w przypadku SR z karmelkiem. Więc wygląda na to że to paliwo spalało się w całej objętości, jak proch.
- jaskiniowiec
- Administrator
- Posty: 2379
- Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
- Lokalizacja: Kraków
- Kontakt:
- jaskiniowiec
- Administrator
- Posty: 2379
- Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
- Lokalizacja: Kraków
- Kontakt:
I tu możesz się mylić. Sacharozianka staje się tym bardziej higroskopijna, im bardziej skarmelizował sie cukier. Sam cukier nie jest bowiem zbyt higroskopijny, tylko produkty jego rozkładu. Robiąc glukoziankę, jako że topi się ona w niższej temperaturze, masz większe szanse na brak rozkładu glukozy. Efekt może być więc taki, ze dobrze zrobiona glukozianka będzie mniej higroskopijna, niż Częściowo skarmelizowana (beżowa) sacharozianka.
-
- ***
- Posty: 91
- Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:31
-
- ***
- Posty: 91
- Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:31